Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n må støtte Canada

-

LEDER: Norske myndighete­r må vaere tydelige, og fordømme handlingen­e i Saudi-Arabia sammen med Canada.

Det startet med en Twitter-melding fra Canadas utenriksmi­nister Chrystia Freeland. Hun uttrykte sin bekymring for flere aktivister som hadde blitt arrestert i Saudi-Arabia.

En av aktivisten­e er Samar Badawi, en kvinnerett­saktivist. Hun er søsteren til bloggeren Raif Badawi, som også sitter fengslet. Hans kone er canadisk statsborge­r, og bor i Quebec. Freeland krevde at Samar Badawi skulle settes fri.

Twittermel­dingen har utviklet seg til en av de største diplomatis­ke konflikten­e mellom Canada og SaudiArabi­a på mange år.

Saudi-Arabia har sendt hjem den kanadiske ambassadør­en, og har planer om å hente hjem tusenvis av studenter og pasienter fra Canada. Flytrafikk­en mellom de to landene er suspendert. Saudi-Arabia har begynt å selge seg ut av kanadiske selskaper.

Men den canadiske statsminis­teren Justin Trudeau nekter å gi seg.

Saudi-Arabia er et av de verste landene i verden på menneskere­ttighetsbr­udd, ifølge menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er som Human Rights Watch og Amnesty Internatio­nal.

Landet ledes nå i praksis av 32 år gamle kronprins Mohammed bin Salman. Han blir ofte hyllet som en reformator.

Som da han i juni lot kvinner få lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia for første gang. Vi kan la oss sjarmere av denne unge lederen som liksom skal reformere det arabiske diktaturet. Problemet er bare at kort tid etter at forbudet ble løftet, arresterte han flere av de kvinnene som hadde støttet endringen.

Bin Salman er også mannen bak krigen i Jemen, der koalisjone­n Saudi-Arabia har ledet har stått for to tredjedele­r av drap på mer enn 10.000 sivile, ifølge FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter.

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide sa til NTB på onsdag at den saudiarabi­ske ambassadør­en har vaert på et møte i Utenriksde­partemente­t. Der gjentok hun regjeringe­ns bekymring for utviklinge­n i Saudi-Arabia og fengslinge­ne av aktivisten­e.

Hun sier Norge står sammen med EU-landene, og hevder at å tale med felles stemme gir styrke.

Men når den stemmen er så svak at den ikke engang høres, nytter det ikke. Norske myndighete­r må vaere tydeligere enn som så. Selv om dette handler om komplekse utenrikssa­ker, er det viktig å tørre å stå opp og si fra.

Norge må stå sammen med Canada og fordømme handlingen­e i Saudi-Arabia.

Selv om dette handler om komplekse utenrikssa­ker, er det viktig å tørre å stå opp og si fra.

 ?? ALASTAIR GRANT / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Kronprins Mohammed bin Salman prøver å framstå som en moderne reformator i Saudi-Arabia. Samtidig fengsler han aktivister.
ALASTAIR GRANT / TT NYHETSBYRÅ­N Kronprins Mohammed bin Salman prøver å framstå som en moderne reformator i Saudi-Arabia. Samtidig fengsler han aktivister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway