Stavanger Aftenblad

Opposisjon­en venter på Solberg-svar om Sandberg

-

POLITIKK: Slumsete, frynsete og hjemmesnek­ret, sier opposisjon­en om fiskerimin­ister Per Sandbergs (Frp) omgang med sikkerhet. Nå venter alle på statsminis­teren.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og KrFs mann i kontrollko­miteen, Hans Fredrik Grøvan, venter alle på statsminis­ter Erna Solbergs (H) svar, på en rekke spørsmål om Sandbergs omstridte feriereise til Iran.

Spørsmål om eventuell mistillit etter at fiskerimin­isteren brøt med sikkerhets­rutinene da han tok med jobbtelefo­nen til regimet, besvares fortsatt med at den vurderinge­n enn så lenge ligger på statsminis­terens bord.

– Problem for Solberg Moxnes mener at mange på Stortinget åpenbart vil ha problemer med at Sandberg «har laget sine egne hjemmesnek­rede sikkerhets­regler».

– Men først og fremst bør det vaere et problem for statsminis­teren at vi har en statsråd med såpass slumsete omgang med sikkerhet, sa han til NRKs Politisk kvarter fredag.

Statsminis­ter Solberg har fått flere skriftlige spørsmål fra ulike partier på Stortinget om saken. Svarene vil ha betydning for neste trekk fra Stortinget.

Grøvan omtaler Sandbergs forhold til sikkerhets­rutinene som «veldig frynsete».

– Dersom vi ikke får en god redegjørel­se, kan dette ende i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, sier han til NRK.

Flere spørsmål

Støre sier det er en rekke ubesvarte spørsmål i saken.

– Statsminis­teren sier at alle kan gjøre feil, men vi kan ikke gjøre feil når det gjelder rikets sikkerhet, lyder det fra Ap-lederen. Støre har også stilt spørsmål ved om Solberg i det hele tatt har kontroll på Sandberg.

Sandbergs møte med pressen i Mandal torsdag har åpnet for ytterlige spørsmål. Sandberg opplyste da at han hadde gode grunner for ikke på forhånd å informere Statsminis­terens kontor om Iranreisen, men nektet deretter å svare på hva disse grunnene er.

Sikkerhet alvorligst Fiskerimin­isteren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonalda­g i regi av landets ambassade her i landet. Denne uken ble det bekreftet at Sandberg deltok på feiringen i kraft av å vaere statsråd.

Kritikken handler om alt fra at Sandberg på denne måten har opptrådt som «privatprak­tiserende utenriksmi­nister» til at han har bidratt til å gi legitimite­t til et svaert hardhendt regime. Samtidig understrek­es det at de ulike bruddene på sikkerhets­rutinene er mer alvorlig. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway