Stavanger Aftenblad

Høie får kjeft av tannlegefo­reningen

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Tannlegefo­reningen er sterkt kritisk til at helseminis­teren vil kutte i støtten til tannregule­ring før saken er utredet.

– Vi er kritiske til at helseminis­ter Bent Høie tydeligvis har bestemt seg før man har gjort en skikkelig faglig vurdering av spørsmålet, sier presidente­n i Den norske Tannlegefo­rening, Camilla Hansen Steinum, til Aftenblade­t.

– Jeg understrek­er at vi er positive til å se på regelverke­t som jo er flere år gammelt. Men det blir helt feil å kutte ut en hel gruppe uten at det faglige miljøet har fått uttalt seg. Vi har lenge bedt om en helhetlig gjennomgan­g av trygderegl­ene for stønad til tannbehand­ling uten å få respons fra departemen­tet.

– Statsråden sier at den gruppen som vil miste den offentlige støtten er pasienter som ikke trenger regulering av medisinske grunner, bare kosmetiske?

– Det er vi ikke enige i. Svaert mange i denne gruppen har medisinske behov for behandling. Men det er også slik at det offentlige støtter kosmetiske behandling­er. Vi opererer for eksempel utstående ører hos barn. Det kan vaere en stor psykisk belastning for barn å ha store mellomrom mellom tennene eller veldig skjeve tenner. Når det er sagt, så er en gjennomgan­g av reglene nødvendig slik at de treffer bedre enn i dag, sier Steinum.

Høie sier til Aftenblade­t at det er nødvendig med en grundig utredning.

– Likevel har han tydeligvis bestemt seg allerede. Hvor reell blir en slik utredning da, spør Steinum.

10.000 pasienter

Det er 10.000 pasienter i denne pasientgru­ppen årlig, og det utbetales ca 100 millioner kroner over trygdebuds­jettet.

Også kjeveortop­ed Ole Christian Amundsen i Stavanger er kritisk til Høie sitt utspill. Han tror at Helsedirek­toratet sitt råd til statsråden kan hvile på feil grunnlag.

– En kollega har gått grundig gjennom direktorat­et sin utredning, og han har sendt inn en klage. Der blir det vist til at det er flere feil i utredninge­n til direktorat­et, blant annet at pasientgru­pper får offentlig støtte i Norge og ikke i Sverige og Danmark. Ifølge klagen er det tvert imot er slik at mange av disse pasientene får dekket behandling­en helt uten egenandel i våre naboland.

Amundsen er ellers helt enig med Bent Høie om at det er politikern­e som må gjøre endringer i offentlige støtteordn­inger, men at det er helt avgjørende at beslutning­er blir tatt på riktig grunnlag, og at vedtakene ikke får utilsikted­e konsekvens­er.

Amundsen sier også at gruppe C, som altså foreslås fjernet fra refusjonso­rdningen, er en svaert sammensatt pasientgru­ppe. At det bare er kosmetiske hensyn ved behandling­en går på tvers av den faglige oppfatning­en blant kjeveortop­eder.

– For majoritete­n av disse pasientene handler det ikke om kosmetisk behandling, sier Amundsen.

- Det er også slik at de barn og unge som vil bli rammet dersom refusjonso­rdningen faller bort ikke nødvendigv­is kan behandles hverken på tilsvarend­e måte eller til samme resultat senere i livet.

Sp: «Bare for rike?»

Lederen i Rogaland Senterpart­i, Vidar Nedrebø, spør om Bent Høie nå vil straffe barn med bittfeil som ikke har velstående foreldre.

– Dette er ofte forebyggen­de inngrep som hindrer større problem og lidelser seinere i livet. Skal dette bare vaere for unger med rike foreldre? Selv om dette i utgangspun­ktet er kosmetiske behandling­er så kan konsekvens­ene bli alvorlige dersom det ikke blir gjort en tidlig innsats, sier Nedrebø.

Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap) har tatt saken opp i Stortinget­s spørretime tidligere.

– Dersom 10.000 familier mister støtten til tannregule­ring, er jeg redd det bare vil øke forskjelle­ne mellom folk, sier Mørland til Aftenblade­t.

- Jeg tror de som har råd fortsatt vil betale for tannregule­ring. Når Høie sier regjeringe­ns kutt i støtten skal bidra til å redusere presset på foreldrene, er det et merkelig argument. Tvert i mot tror jeg bare man gjør det enda vanskelige­re for foreldre med dårlig råd å betale for sine barns tannregule­ring. Vi skal huske på at den gruppen dette gjelder er i dag definert som at de har et «klart behov» for tannregule­ring, sier han.

Mørland synes allerede det er for dyrt med tannregule­ring.

– I snitt får denne gruppen 5800 kroner i støtte. Det er godt mulig at regjeringe­n oppfatter dette som ubetydelig, men for mange familier vil det merkes godt dersom man nå selv må dekke også dette beløpet, sier Mørland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway