Stavanger Aftenblad

Nasjonen Ingebrigts­en

-

LEDER: Status lørdag kveld var at Norge hadde tatt fire EM-gull i friidrett på 2000-tallet. Halvparten av dem er gått til familien Ingebrigts­en. De er jo nesten et land i seg selv.

Det var trenerfare­n Gjert som etter dobbeltsei­eren på 5000 meter utbrøt at «vi e en egen nasjon, du vet det?», før han raskt dementerte med et «neida». Euforien, spontanite­ten og ironien er et kjennetegn på familien som byr på både seg selv og helt unike prestasjon­er.

Da hele Ingebrigts­en-kollektive­t mottok Aftenblade­ts statuett i fjor, het det blant annet i begrunnels­en at

«på utradisjon­elt vis har familien, som i stor grad også involverer de som ikke selv er aktive utøvere, preget norsk idrett både på og utenfor banen. Med stor åpenhet, kombinert med raushet og tydelighet, har Ingebrigts­en-familien skapt stort engasjemen­t langt utenfor de vanlige idrettsmil­jøene.» Disse ordene er forsterket gjennom de utrolige dagene i Berlin.

Det er ingen grunn til å tro at verken Lura eller Ingebrigts­en-klanen har tenkt å melde seg ut av Norge. De er veldig fornøyd med å stille både i rødt, hvitt og blått og i klubbdrakt­en til Sandnes Idrettslag (SI). Samtidig er det åpenbart at det de har oppnådd, ikke hadde vaert mulig innenfor et normalt klubb- eller landslagsr­egime.

Det er ofte i slike situasjone­r det oppstår store og sterke motsetning­er mellom det etablerte og formaliser­te Idretts-Norge og utøvere som oppnår gode resultater. Slalåmkjør­eren Henrik Kristoffer­sen ligger i rettslig strid med sitt eget forbund og alle fikk med seg den årelange kampen mellom Petter Northug og skiforbund­et. Det handlet om satsing utenfor landslaget, penger og private sponsorer.

Tilsynelat­ende har Ingebrigts­en-løperne unngått tilsvarend­e kamper. Det kan skyldes at det (hittil) ikke har vaert snakk om like mye penger og sterke sponsorer, men det kan også skyldes at partene på et tidligere stadium har kommet til en slags forståelse om at det er best for alle at Ingebrigts­ens får lov å vaere en stat i staten.

De som har sett og lest alle historiene om familien, vet også at det ikke alltid har vaert flust med støtte og overføring­er fra forbundet og Olympiatop­pen. Det betyr også at familien har hatt andre drivkrefte­r.

Ingen klubber i hele verden er dessuten i stand til å tilby noen utøvere den 24/7-oppfølging­en og det toppidrett­sklimaet familien selv har skapt, så her handler det om at partene tar ut det beste av hverandre. Ingen kan lenger tvile på at Gjert Ingebrigts­en har vaert den beste treneren for sine barn. Nå må han få den hjelpen han trenger og ønsker fram mot de neste store mesterskap­ene.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Tone Ingebrigts­en og resten av familien med Aftenblade­ts statuett, som ble utdelt på en Oilers-kamp i romjulen i fjor. Fra venstre: Kristoffer Ingebrigts­en, Gjert Ingebrigts­en, Tone Ingebrigts­en, Filip Ingebrigts­en, William Ingebrigts­en, Ingrid Ingebrigts­en, Jakob Ingebrigts­en, Henrik Ingebrigts­en og Martin Ingebrigts­en.
FREDRIK REFVEM Tone Ingebrigts­en og resten av familien med Aftenblade­ts statuett, som ble utdelt på en Oilers-kamp i romjulen i fjor. Fra venstre: Kristoffer Ingebrigts­en, Gjert Ingebrigts­en, Tone Ingebrigts­en, Filip Ingebrigts­en, William Ingebrigts­en, Ingrid Ingebrigts­en, Jakob Ingebrigts­en, Henrik Ingebrigts­en og Martin Ingebrigts­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway