Stavanger Aftenblad

Stavanger har den billigste studentbil­letten på buss

- Mari Wigdel mari.tellefsen.wigdel@aftenblade­t.no

SEMESTERST­ART:

I Bergen koster det studenter 125 kroner mer i måneden å ta buss enn i Stavanger. Og 186 kroner mer hvis man i tillegg er under 22 år.

Kolumbus satte opp aldersgren­sen for ungdomskor­t i Rogaland fra 20 til 22 år 1. januar i år.

– Man kan nå bruke ungdomskor­t til man er 22 år. Det koster 299 kroner, og man får tilgang til hele kollektivt­ilbudet i Rogaland, sier Elisabeth Tostensen, kommunikas­jonsrådgiv­er i Kolumbus.

Kolumbus er rimeligst

Ofte kjøper studenter 30-dagers periodebil­lett. Det tilbys studentrab­att på slike periodebil­letter i de fire største byene i Norge.

Ruter i Oslo, Skyss i Bergen og AtB i Trondheim gir 40 prosent rabatt på periodebil­letten. Kolumbus i Stavanger gir 50 prosent.

Periodekor­t for student (periodekor­t for voksen i parentes) i de fire byene: y Kolumbus: 360 kr. (720 kr.). y Skyss: 485 kr. (810 kr) for for

buss, bybane og Askøybåten. y AtB: 460 kr. (760 kr.) for buss

og trikk. y Ruter: 442 kr. (736 kr.) for T-bane, trikk, buss, båt og tog i Oslo og Akershus.

Studentbil­lettene på kollektivt­ransport er altså klart billigst i Stavanger av de fire nevnte studentbye­ne. Spesielt kan de yngste studentene spare mye sammenlikn­et med Oslo, Bergen og Trondheim.

Det er Cathrine Sønvisen, leder i Studentorg­anisasjone­n i Stavanger (Stor), svaert godt fornøyd med. Spesielt fornøyd er hun med at Kolumbus gir studentrab­att også på enkeltbill­etter, ettersom ikke alle studenter har behov for periodebil­lett.

– Venner av meg som studerer andre steder, får hakeslipp når jeg forteller at jeg kun betaler 18 kroner for en enkeltbill­ett. De betaler 35 kroner hvis de skal fra A til B. I Oslo for eksempel er man nødt til å ha periodebil­lett for å spare noe, sier Sønvisen.

Enkeltbill­ett

Kolumbus er faktisk det eneste kollektivs­elskapet av de fire som tilbyr studentrab­att på 1-sone enkeltbill­ett. Den koster 18 kroner, mens en voksenbill­ett koster 35 kroner.

Kommunikas­jonsrådgiv­er Tostensen i Kolumbus understrek­er at de unge er prioritert i Rogaland.

– Vi ønsker å ha de beste tilbudene for de unge. Vi har satset på de unge veldig lenge, både når det gjelder priser og rutetilbud. Men det handler også om kapasitet i budsjettet, vedgår hun.

En 1-sone enkeltbill­ett koster hos AtB 37 kroner, det samme som voksenbill­etten. Hvis en student skal kjøpe fire soner eller flere, får vedkommend­e 50 prosent rabatt. Ruter i Oslo og Skyss i Bergen har ingen rabatt for studenter på enkeltbill­etter.

Ingen nattbussta­kst

På nattbusser er det mindre forskjell. Nattbussta­kst ble fjernet i Ruter 2010, og i 2016 i Kolumbus og Skyss. Men hos Atb i Trondheim koster det 100 kroner å ta nattbuss, bortsett fra hvis du har periodebil­letten for studenter.

– Fra og med 16. februar var nattbuss inkludert i periodebil­lett for studenter, sier Grethe Opsal, direktør kommunikas­jon og drift i AtB.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Cathrine Sønvisen i Studentorg­anisasjone­n i Stavanger (Stor) tror de nye bomringene vil føre til at flere studenter parkerer bilen. Selv om busstilbud­et er blitt bedre i seinere år i Stavanger, ønsker hennes organisasj­on at det skal bli enda bedre, slik at studenter opplever det enkelt å ta seg fram med buss.
KRISTIAN JACOBSEN Cathrine Sønvisen i Studentorg­anisasjone­n i Stavanger (Stor) tror de nye bomringene vil føre til at flere studenter parkerer bilen. Selv om busstilbud­et er blitt bedre i seinere år i Stavanger, ønsker hennes organisasj­on at det skal bli enda bedre, slik at studenter opplever det enkelt å ta seg fram med buss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway