Stavanger Aftenblad

– Ullandhaug må bli kollektivk­nutepunkt

- Mari Wigdel mari.tellefsen.wigdel@aftenblade­t.no

SEMESTERST­ART:

– Kollektivt­ilbudet har blitt bedre siden jeg kom til byen i 2015, sier Cathrine Sønvisen, leder i Studentorg­anisasjone­n i Stavanger (Stor). Hun tror flere studenter vil parkere bilen når de nye bomringene kommer.

–De aller fleste studenter tar buss, sier Sønvisen der hun sitter på buss nummer 6 på vei opp til Universite­tet i Stavanger (UiS).

Og det kan bli enda flere, tror Stor-lederen, når bomringene fra høsten vil tvinge flere studenter til å la bilen stå.

– Jeg bor med to som studerer, de kommer ikke til å bruke bilen når bommen på Ullandhaug kommer opp. Jeg tror flere kommer til å ta buss, sier hun. Studielåne­t vil simpelthen ikke strekke til for bil, bom og drivstoff etter at husleia har slukt kanskje så mye som 60 prosent av disponible inntekter.

Fulle parkerings­plasser

Et annet moment hun trekker fram, er at de tre parkerings­områdene ved UiS ofte er veldig fulle.

– Man må komme tidlig for å få plass, spesielt i eksamenspe­rioder, sier Cathrine Sønvisen. Hun tror det skyldes at mange studenter fra regionen har bil tilgjengel­ig. I tillegg føler en del studenter at det blir knotete med buss hvis de har deltidsjob­b. Studentled­eren vedgår at hun selv oftest bruker bil, og hun begrunner det med at hun må ha den til jobbmøter.

UiS som knutepunkt

Men selv om Cathrine Sønvisen opplever at Kolumbus og fylkeskomm­unen ønsker å legge til rette for at unge og studenter skal reise kollektivt, tror hun det kan bli bedre. Det som irriterer studentene ved UiS mest, er trolig at bussene ikke går ofte nok.

– Bussrutene går oftere nå enn de gjorde da jeg flyttet hit 2015, men det kan bli bedre. Nå som fadderperi­oden starter, kjører bussene fremdeles sommerrute­r. I tillegg går buss nummer 6 og 7 samtidig fra UiS. Det burde heller vaert fem-ti minutter mellom avgangene.

Sønvisen forteller at det er på studentorg­anisasjone­ns handlingsp­lan å arbeide for at UiS blir et kollektivk­nutepunkt. Hun mener det er nødvendig at det oppleves enkelt for studenter å ta buss hvis de skal gidde, for eksempel for studenter som har deltidsjob­ber i Hillevåg, Jåttåvågen eller i Sandnes sentrum.

– Man må jobbe for at studentene ikke skal føle at det er et ork å ta buss. Da er det nødt til å gå flere busser. For eksempel bussrute 4, som stopper et stykke unna universite­tet. Den kunne like godt kjørt innom universite­tsområdet, eksemplifi­serer studentled­eren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway