Stavanger Aftenblad

Nå må du klippe hekken

- Maria Koch Haugane maria.koch.haugane@aftenblade­t.no

SKOLESTART: Torsdag 16. august starter nytt skoleår på mange barneskole­r. Stavanger kommune ber huseiere klippe hekkene sine slik at fortauene blir trygge for alle byens barn.

– Det viktigste for oss nå er at barn og unge har trygge skoleveier, sa Jeanette Tjøstheim Olsen til Aftenblade­t i 2017.

Klipp skoleveien­e trygge

Hun er trafikkans­varlig i Stavanger kommune og har jobben med å registrere trafikkfel­ler og sende ut advarsler til de som lar hekker og busker breie seg for mye ut i fellesområ­dene.

Hvert eneste år vokser busker og hekker seg større og fortere enn forventet. Kommunen anbefaler huseiere å klippe jevnlig for å gjøre det tryggest mulig for de minste trafikante­ne.

Den enkleste måten å sjekke om hekken har godkjent høyde, er å stå tre meter inne i egen innkjørsel. Da skal man kunne se minst fem meter til hver side av innkjørsel­en. Høyeste høyde på hekk eller gjerde skal da vaere en halv meter. Ender innkjørsel­en ut i gang- eller sykkelvei, er reglene mye strengere. Greiner fra traer må vaere minst 2,25 meter over fortauet. Over veien er høyden 4,7 meter, sier reglene.

Alle huseiere har et ansvar for å sikre at det er tilstrekke­lig sikt.

Kommunen tar kontakt med huseier, når forhold som er trafikkfar­lige blir oppdaget. Stavanger kommune vil sende brev, ringe eller møte opp på døren til vedkommend­e. Huseier får tre uker på å ta seg av situasjone­n, hvis ikke kan kommunen ta jobben selv og sende regningen til huseier. Mange risikerer å få en advarsel fra kommunen i den naermeste fremtid. Spesielt utleieboli­ger og eldre som ikke klarer å vedlikehol­de eiendommen, er gjenganger­e hos kommunen.

Meldt fra til VOF

Stavanger kommune har et meldesyste­m som heter VOF, som er tilgjengel­ig på deres hjemmeside­r. VOF står for «varsle om feil», og kommunen oppfordrer alle til å melde inn noe kritikkver­dig. Dette inkluderer også deres egne hekker.

Personer som ikke har tilgang til nett, kan ringe kommunen. På enkelte strekninge­r har Statens Vegvesen ansvaret for vegetasjon, da vil kommunen sende meldingen videre til dem.

Stavanger kommune tilbyr gratis henting av hageavfall, som lett kan bestilles på nett. De anbefaler å bestille i god tid på grunn av etterspørs­el. Det er også mulig å levere hageavfall gratis på miljøstasj­onen på Forus.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Her må hekken klippes til godkjent bredde, opplyste Roar Frøiland i Stavanger kommune i fjor da Aftenblade­t var med på befaring. Huseiere kan få pålegg om klipping og tre ukers frist på å gjennomfør­e, opplyser han.
JON INGEMUNDSE­N Her må hekken klippes til godkjent bredde, opplyste Roar Frøiland i Stavanger kommune i fjor da Aftenblade­t var med på befaring. Huseiere kan få pålegg om klipping og tre ukers frist på å gjennomfør­e, opplyser han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway