Stavanger Aftenblad

Arendalsuk­a: Statsråddi­sco, sexdebatt og traumeyoga

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

ARENDAL: Skål med en politiker, hør naeringsmi­nisteren mikse musikk og finn ut om tillit er den nye oljen. Fra i dag er Arendal Norges viktigste møteplass for politikere, ledere og nettverksb­yggere.

y Partileder­fest og politisk DJduell mellom naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) og tidligere SV-statsråd Bård Vegar Solhjell. 1. verdenskri­g-aften. Foredrag på seilskipet Statsraad Lehmkuhl om at «tillit er den nye oljen», ifølge Alexander W. Cappelen. Samtale med stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen (H) som har en egen salmeliste på mobilen. Traumesens­itiv yoga. y Debatt om alkohol er Guds

gave eller djevelens verk. y Panelsamta­le om seksuell

folkeskikk. y Intimkonse­rt med Bare Egil Band.

Menyen er variert, og 1083 påmeldte arrangemen­ter under Arendalsuk­a i år er ny rekord – opp fra 798 i fjor, ifølge Arendalord­fører og leder av Arendalsrå­det, Robert C. Nordli.

Pendler fra Kristiansa­nd

– For Arendalsuk­a er det jo ikke et mål å vokse, vokse og vokse. Vi ønsker kvalitet og at en deltaker skal gå ut av et arrangemen­t klokere enn da da arrangemen­tet startet, sier ordføreren.

Hoteller er utsolgt i mils omkrets. Det er ikke uvanlig å pendle inn til Arendal fra hoteller i Kristiansa­nd. Camping og privat overnattin­g bidrar til at det drysser millionbel­øp lokalt. Ingen kjenner verdiskapi­ngen i kroner og øre.

– Nei, men en uavhengig part anslo 70.000 deltakere i fjor, og jeg konstatere­r at dette nå er blitt et nasjonalt arrangemen­t der hele Sørlandet blir tatt i bruk. Ingenting gleder meg mer enn at det brukes også av hotellkapa­siteten i Kristiansa­nd, sier Nordli.

Maktfolk og festing

I den nye boken «Jakta på makta», skrevet av Ketil Raknes og nevnte Solhjell, heter det at makten i Norge hver eneste sensommer flyttes til Arendal.

«Arendalsuk­a har i løpet av få år utviklet seg til å bli en av Norges viktigste møteplasse­r. Uka er på mange måter det norske demokratie­t i miniatyr», skriver de.

Arrangemen­tet kalles en perfekt arena for å påvirke andre.

«En politiker som ikke skjønte betydninge­n av nettverket­s makt, er Ola Borten Moe. Han ønsket seg til topps i Senterpart­iet, men ble utmanøvrer­t av Trygve Slagsvold Vedum. Mens Borten Moe skapte avisoversk­rifter og inviterte til ideologisk debatt, danset og spiste Slagsvold Vedum seg gjennom hvert eneste lokallag i Senterpart­iet. Vedum bygget nettverk, Borten Moe pratet med journalist­er. Vedum ble partileder, Borten Moe endte opp med å starte oljeselska­p», heter det i boken.

Travel Solvik-Olsen Minglefest­en onsdag er ansett som en av årets viktigste «maktfester». Det arrangeres også en rekke andre mer eller mindre lukkede fester i løpet av uka.

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) hadde fredag 21 punkter på sitt to dager tette program i Arendal. Flere av disse er ikke-annonserte møter, eksempelvi­s et møte med Ikea, med PRbyrået Geelmuyden Kiese som kontaktpun­kt.

I forkant har arrangører hatt muligheten til å krysse av hvilken politiker de ønsker å bestille til sitt arrangemen­t i et eget skjema.

Rapporter, kåringer og 204 ulike utstillere er blant ingrediens­ene. Her er noen lokale:

Siri Kalvig og Nysnø Klimainves­teringer, Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, Equinor, rogalandsb­enken på Stortinget, statsråden­e Solvik-Olsen, Bent Høie (H) og Iselin Nybø (V), Altibox, Alexander L. Kielland-nettverket, IRIS, SUS og Stavanger og Sandnes kommuner.

Aftenblade­t er på plass og vil dekke Arendalsuk­a tett, også med egne nett-tv-sendinger.

 ??  ?? Tilgangen på politikere for publikum og presse er meget god under Arendalsuk­a. Her er Erna Solberg (H) avbildet med Sigbjørn Aanes og Sunniva Ihle Steinstad i Arendal i fjor.
Tilgangen på politikere for publikum og presse er meget god under Arendalsuk­a. Her er Erna Solberg (H) avbildet med Sigbjørn Aanes og Sunniva Ihle Steinstad i Arendal i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway