Stavanger Aftenblad

Torsdag er det rentemøte: Renteoppga­ngen rykker naermere

- Jon Even Andersen

Tida med rekordlav styringsre­nte er i ferd med å renne ut. Denne ukens rentemøte er etter alt å dømme det siste der Norges Bank holder fast på 0,5-tallet.

Eksperter og analytiker­e tenker likt før Norges Banks rentemøte kommende torsdag. Styringsre­nten vil ligge uendret på 0,5 prosent – samtidig som utsiktene til rentehevin­g i september fastholdes.

Sentralban­ksjef Øystein Olsen var så klar han kunne bli etter Norges Banks forrige rentemøte i juni:

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobild­et, vil styringsre­nten mest sannsynlig bli satt opp i september i år, varslet han.

Siden den gang har tingene stort sett utviklet seg i tråd med sentralban­kens antakelser, oppsummere­r sjefanalyt­iker Erik Bruce i Nordea og sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets overfor NTB.

Blikket mot september

– Rentemøtet alle tenker mest på nå, er det som kommer i september. Til uken forventes det kun en løypemeldi­ng der Norges Bank oppsummere­r utviklinge­n i norsk og internasjo­nal økonomi siden sist. Teksten vil trolig vaere satt sammen på en slik måte at alle forstår at man er på stø kurs mot rentehevin­g i september, sier Haugland.

– I sum har utviklinge­n vaert i tråd med det Norges Bank la til grunn i juni, tilføyer hun.

Priset inn

Bruce sier at det ikke har skjedd noe dramatisk siden juni-rentemøtet som skulle tilsi at Norges Bank endrer sitt syn.

– Jeg er så sikker som jeg kan vaere på at det blir uendret styringsre­nte nå. Og samtidig at det kommer et klart signal om rentehevin­g i september, sier han.

En slik utvikling vil vaere helt i tråd med de samlede forventnin­gene i markedet.

– Ut fra det man kan lese ut av fremtidspr­iser på renteavtal­er, så er markedet forberedt på uendret styringsre­nte nå og oppgang i september, sier Bruce.

– Alt annet vil vaere en stor overraskel­se, istemmer Haugland.

Ikke siden 2011 har Norges Bank satt opp styringsre­nten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway