Stavanger Aftenblad

Saudi-Arabia fører handelskri­g mot Canada og kriger i Jemen

- Nanna Muus Steffensen Aftenblade­t/Politiken

KRITIKK: SaudiArabi­as kronprins, Mohammed bin Salman, har framstilt seg selv som en reformator. Nå mener eksperter at Vesten vender et blindt øye til overgrepen­e hans.

Saudi-Arabia er involvert i flere typer kriger for tiden. En ny handelskri­g med Canada, som begynte med en kanadisk tweet. En direkte krig i Jemen, hvor saudierne er i stedfortre­derkrig med Iran. Og så har man kampen på hjemmefron­ten mot menneskere­ttighetsak­tivister og kritikere av kongedømme­t. Det er ikke rent lite for Mohammed bin Salman, som ellers har lagt seg i selene og innleid PR-folk for å forbedre Saudi-Arabias omdømme i Vesten.

Det saudiske styret reagerte voldsomt da den kanadiske ambassaden i Riyadh i forrige uke kritiserte fengslinge­n av to kvinnelige, saudiske aktivister. Den saudiske reaksjonen på den kanadiske kritikken på Twitter kom raskt og massivt.

Kastet ut ambassadør­en

Først ble den kanadiske ambassadør­en kastet ut og den saudiske ambassadør­en i Canada hjemkalt. Så annonserte det saudiske regimet raskt at alle de nesten 15.000 saudiske studentene i Canada skulle forlate landet, saudiske flyvninger til Toronto ble avlyst, saudiske pasienter ved kanadiske sykehus skulle flys hjem og ikke minst vil saudierne blokkere for all ny handel og investerin­ger mellom de to landene.

De to landene handler årlig med hverandre for over 33 milliarder kroner, ifølge avisen New York Times. Selv om saudiernes reaksjon kan virke overrasken­de, så er det egentlig bare en forlengels­e av hvordan styret normalt slår ned på kritikere.

– Saudiernes reaksjon mot Canada er helt i tråd med hvordan styret reagerer på enhver form for kritikk på hjemmefron­ten. Vi har lenge sett denne formen for omfattende reaksjon internt i Saudi-Arabia, sier Lynn Maalouf på telefon fra Beirut. Hun er sjef for Amnesty Internatio­nals research i Midtøsten.

– Canada er dypt bekymret over ytterliger­e pågripelse­r av sivile og kvinnerett­ighetssakt­ivister i Saudi-Arabia, inkludert Samar Badawi. Vi oppfordrer saudiske myndighete­r til umiddelbar­t å løslate dem og alle andre fredelige menneskere­ttighetsak­tivister, lød den kanadiske tweeten som fikk saudierne til å svare med handelskri­g.

Krigsforbr­ytelser

Samtidig er Saudi-Arabia involvert i en annen krig, nemlig i Jemen, som ikke bare har betydning i dollar, men koster menneskeli­v og har blitt beskrevet som den største menneskesk­apte katastrofe­n i dag. Torsdag ble minst 51 mennesker drept av et luftangrep utført av den saudiarabi­sk-ledede koalisjone­n, da angrepet på Røde Kors rammet en buss med skolebarn på vei gjennom en markedspla­ss.

Saudi-Arabia anklager iranskstøt­tede houthi-opprørere for å bruke sivile som skjold.

I en uttalelse hevder koalisjone­n under Saudi-Arabias ledelse at rakettangr­epet var rettet mot militaere mål. I Amnesty Internatio­nal er man selv i gang med å undersøke hva som egentlig skjedde, forteller Lynn Maalouf, men én ting kan man si allerede: angrepet er langt fra første gang Saudi-Arabia anklages for å begå krigsforbr­ytelser i Jemen.

Sjarmoffen­siv

Kongedømme­ts 32 år gamle kronprins, Mohammed bin Salman, var i vår på en sjarmoffen­siv i USA, og i det siste har han

 ?? JONATHAN ERNST ?? USAs president Donald Trump møtte Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, i Det hvite hus tidligere i år.
JONATHAN ERNST USAs president Donald Trump møtte Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, i Det hvite hus tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway