Stavanger Aftenblad

Verden er i en varmepause

- Geir Aaslid Klimaanaly­tiker og redaktør i Klimareali­stene

KLIMA: Vi mener at klimaet domineres av naturlige variasjone­r.

I sin kommentar 9.august trådte Hilde Øvrebekk Lewis over aerbarhete­ns og anstendigh­etens grense ved å karakteris­ere de hun var uenige med i den naturviten­skapelige delen av klimadebat­ten, som klimaforne­ktere.

Klimareali­stene er ikke, som Lewis hevder, «en gruppering av mennesker som ikke tror klimaendri­ngene er menneskesk­apte.» Vi represente­rer den klimareali­stiske eller -skeptiske majoritete­n i Norge (jfr. gallup fra forsknings­dagene i fjor) som utgjør minst 53 prosent av befolkning­en. Vi mener at klimaet domineres av naturlige variasjone­r. Vi er ikke enig med FNs klimapanel, når de påstår at utslipp av CO2 endrer klimaet dramatisk. Klimareali­stene har et Vitenskape­lig Råd med ubestridel­ig dyp naturviten­skapelig kompetanse på mange klimarelev­ante fagfelt.

Klimareali­stene er enige med FNs klimapanel i at mennesket kan påvirke klimaet, og vi er enige med Klimapanel­et når de i 1990 skriver i hovedrappo­rten at det ikke eksisterer observasjo­ner som bekrefter entydig at mennesket til nå har påvirket klimaet med våre utslipp.

Pausen er ukontrover­siell

Jeg tillater meg å korrigere en rekke faktafeil i Lewis’ kommentar, og starter med det vitale faktum at kloden vår ifølge FNs klimapanel har vaert i en varmepause siden 1998, og at det etter dette ikke har forekommet signifikan­t global oppvarming.

Pausen er ukontrover­siell og objektivt beskrevet to steder i Klimapanel­ets siste hovedrappo­rt, totalt over nesten fire sider. Lewis utelater videre et annet sentralt faktum i klimadebat­ten: Våre utslipp sluttet å forårsake signifikan­t global oppvarming fra 1998.

Lewis unnlater å referere fra første del av debatten mellom Klimareali­stene og Tina Bru hvor jeg ikke mener, men dokumenter­er at Bru tar feil. Der det er Klimareali­stene som er enig med Klimapanel­et, mens Tina Bru motsier klimapanel­et og benekter pausens eksistens.

Jeg påpeker i debattens siste del at ny forskning (Folland 2018) stadfester varmepause­n og bekrefter en signifikan­t årsak til pausen – et klart fall i solaktivit­eren, og dermed er nok en myte slått til bakken, nemlig at varmen har gjemt seg i havet. Jeg overlater til Aftenblade­ts lesere å vurdere hvem som har et uryddig forhold til observasjo­nene i naturen.

Folland er interessan­t lesning og dokumenter­er tre perioder uten signifikan­t oppvarming (1896-1910, 1941-75 og 19982013) og to perioder med (1911-40 og 19761997).

Klimareali­stene mener det ikke er troverdig at de naturlige krefter som drev oppvarming­en 1911-40 har sluttet å påvirke klimaet vesentlig senere.

Varmen har ikke gjemt seg i havet Hvor mange er klar over at havet bare ble 0,02 grader varmere i årene 1994-2013? Hvordan kan det haste med dyre klimatilta­k (21 mrd., statsbudsj­ettet 2015) mot en global oppvarming som har opphørt når havforskni­ngen viser at havet kan bruke 2000 år på å nå 2-gradersmål­et?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway