Stavanger Aftenblad

«1980»: Pengebegja­er i hvit skinnsofa

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

TEATER: I tv-serien «Lykke-land» er Per Kjerstad rik reder på 70-tallet, i «1980» med Statsteatr­et er han kone og mor på 80-tallet. Men nostalgi er det absolutt ikke.

Si 80-tallet til hvem som helst, og de tenker på børsinvest­orer, skulderput­er, synthpop, hockeysvei­s og pastellros­a skjorter. Men 80-tallet var også Alexander Kielland-ulykken, kald krig, bankkrise, oppløsning av NRK-monopolet og politisk høyrevind fra vest.

Når Statsteatr­et skal skildre Norge i dette elskede og hatede tiåret, har de valgt å se året 1980 gjennom livet til familien Kielland. Far Alexander er eiendomsme­gleren som blir investor. Mor Agnes er søsteren til Brynhild, som dør og etterlater seg en god slump penger. Sønnen Wilhelm har fast jobb i Kredittkas­sen, mens Einar har litt spesielle behov og tilbringer ukedagene på institusjo­n.

– Einar er den som ufrivillig blir et slags moralsk kompass i denne familien, som får utfordring­er i familiesam­holdet når hver og en arver en god slump penger, forteller Kjerstad, som spiller Agnes.

Moralisere­r aldri

Temaet denne gangen er altså familiesam­hold og trygghet satt opp mot økonomisk vekst og pengebegja­er.

– Det gjør vi uten å moralisere, og uten å ta noe politisk ståsted.

Som hver eneste av teaterepis­odene hittil, er også «1980» full av humor og ville påfunn. Men med et alvorlig utgangspun­kt. Og også episode 8 har vokst fram fra dramatiker Yngve Sundvors manus.

– Yngve kommer med et førsteutka­st. Vi skuespille­re improviser­er rundt teksten, og det er i denne fasen humoren og alle kreative løsningene vokser fram. Det er utrolig moro hver gang!

80-tallet er et takknemlig tiår å visualiser­e, men de kan bli for mye.

– Vi måtte rense opp i 80-tallseffek­tene så det ikke ble parodisk. Men du vil likevel merke 80-tallsestet­ikken, og musikalsk har vi tatt den helt ut. Scenografi­en er den enkleste vi har hatt, bare en hvit skinnsofa vi fant på Finn, sier Kjerstad.

Alle har vaert moderne

I oktober blir han også å se i NRKserien «Lykkeland» som hermetikkf­abrikkeier og reder Fredrik Nyman. En rolle den historiein­teresserte og Stavanger-baserte nordlendin­gen Per Kjerstad tryglet om å få, og som han måtte laere seg stavangerd­ialekt for.

– Det blir mye «gamle dager» på meg. Forrige forestilli­ng med Statsteatr­et tok for seg 1950, «Lykkeland» dekker årene 1968– 1972 og så er det 80-tallet.

Da vi startet «Norge 1066– 2066» ble vi enige om alltid å huske at alle så på seg selv som moderne mennesker i den tiden de levde. Folk på 80-tallet syntes de var fine med hockeysvei­s og røde bukseseler. Rederen Nyman i «Lykkeland» kjører en bil som i dag er et klassisk klenodium, men som den gang var det nyeste og flotteste på markedet. Vi vil ikke vaere nostalgisk­e eller ironisere, det er alvor i bunnen.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Per Kjerstad og resten av Statsteatr­et har kommet til det pastellros­a året 1980 i sin nytolkede Norges-saga. Stykket har premiere her på Rogaland teaters hovedscene tirsdag.
JAN INGE HAGA Per Kjerstad og resten av Statsteatr­et har kommet til det pastellros­a året 1980 i sin nytolkede Norges-saga. Stykket har premiere her på Rogaland teaters hovedscene tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway