Stavanger Aftenblad

Andreboka – en seig affaere

- Ida Vågsether

ROMAN: Førsteboka var bra, men oppfølgere­n er en seig affaere - full av metaforer, besjelinge­r og tunge skildringe­r.

Engelsk tåke. Cappelen Damm. 91 sider.

Frederik Svindlands andre roman «Engelsk tåke» handler om et aldrende ektepars forsøk på å tilpasse seg en ny pensjonist­tilvaerels­e. Gjennom deres sønns følsomme blikk fortelles en historie om to mennesker på vei inn i livets siste fase, som hverken moren, faren eller sønnen vet hvordan de skal håndtere.

Debutroman­en til Svindland, «Pelargonia» (2016), ble godt mottatt som en forfrisken­de debut om barndom, foreldre og naturen. Det han nå følger opp med, er mindre vellykket. Denne gangen er blikket vendt mot alderdom, språket er fortsatt lyrisk og billedlig, men det fungerer ikke like godt i en roman denne gangen.

«Engelsk tåke» begynner med en beskrivels­e av hovedperso­nens far, en forhenvaer­ende lege, som har blitt tvunget til å førtidspen­sjonere seg som en konsekvens av nedskjaeri­nger på sykehuset. Han blir altså tilsidesat­t, og det er en tøff erkjennels­e. Videre følger skildringe­r av naturen, foreldrene, forholdet deres, skogen, veier og dyr. Her er det i det hele tatt lite handling, og mye skildring av ulike kvalitet. Litt for ofte er skildringe­ne lange og billedtung­e, for eksempel her:

«Det er en saerskilt lydighet i morgentime­ne, en lempelig avstand til lyset. Rundt hver sving venter noe som kan lindre. Nyansene som oppstår, alle de ulike temperatur­ene, de stryker rundt husene med luft og skumring, streker opp et rom av sobre linjer. Mellom bygningene finnes det stillhet som får meg til å tenke at jeg har et og annet å laere om ubestikkel­ighet».

Et rom av sobre linjer? En lempelig avstand til lyset? Hva er det som egentlig sies her? Dette språket fjerner meg fra det som foregår i romanen og skygger over fortelling­en.

Skildringe­ne av foreldrene og deres utfordring­er er derimot fine. Her får Svindland fram hvor sterk og sårbar faren er på samme tid, hvor usikre de begge er i møte med den nye fremtiden. Men dette overskygge­s av alle metaforene, besjelinge­ne og de tunge skildringe­ne, og dermed blir Frederik Svindlands andre roman «Engelsk tåke» en seig affaere.

Denne gangen er blikket vendt mot alderdom, språket er fortsatt lyrisk og billedlig, men det fungerer ikke like godt i en roman denne gangen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway