Stavanger Aftenblad

I en klasse for seg: Rosendal kammermusi­kkfestival

- Arnfinn Bø-Rygg Professor emeritus, anmelder i Aftenblade­t

KOMMENTAR: Høydepunkt­ene kom på rekke og rad i Rosendal torsdag og fredag.

Rosendal Kammermusi­kkfestival ble grunnlagt av

Leif Ove Andsnes og ble i år arrangert for tredje gang, 9.–12. august. Temaet var «I skyggen av en krig» (1914– 18), med et program som var uhyre fokusert. En programbok på vel 100 sider gir en utførlig innføring i verkene og omtaler av de utøvende. Samtidig med kammermusi­kkfestival­en går alltid en kunstutsti­lling.

I år hadde utstilling­en samme tema, med skjermutst­illing i Riddersale­n med bilder av Otto Dix (1891–1969) og Per Krohg (1889–1965) som begge var med under 1. verdenskri­g, samt en usedvanlig god utstilling på slottet (fra 1665) av 22 malerier av Håkon Blekens senere arbeider, bl.a. de som ble laget etter inntrykk fra Utøyakatas­trofen.

Bleken har vaert aktiv som kunstner i nesten 70 år nå! Også til utstilling­en var det laget en forseggjor­t programbok på 125 sider, skrevet av Gunnar Danbolt, som også har kuratert utstilling­ene. De står frem til 2. september.

Et fokusert program

Andsnes ønsket selv velkommen og sa noen vesentlige ord om kunst og liv: Det er ikke så enkelt at kunsten speiler komponiste­nes liv, men ytre omstendigh­eter kan slå inn i verket. Kulturmini­ster Trine Skei Grande holdt en god åpningstal­e etter at Andsnes hadde gitt en myndig og monumental tolkning av Carl Nielsens Chaconne (1916).

Alle verkene på åpningskon­serten ble komponert i årene mellom 1914 og 1917. Akiko Suwanai på fiolin og Ingrid Andsnes på klaver ga en gjennomlys­t tolkning av Bartóks Rumenske folkedanse­r (1915) før den fabelaktig­e franske pianisten Bertrant Chamayou ga seg i kast med Ravels Le tombeau de Couperin (1914–17), i en sjelden delikat og briljant fremføring.

Alban Berg skrev i 1912 fem orkestersa­nger til tekster av Peter Altenberg, kafédikter­en i Wien som skrev ned sangene på postkort. Av disse fikk vi nr. 5, «Hier ist Friede», arrangert av Berg selv i 1917 for klaver, harmonium, fiolin og cello, i en hyper-ekspressiv tolkning på grensen til det atonale. Siste verk, Ernö Dohnányis klaverkvin­tett nr. 2 i ess-moll (1914), har jeg aldri hørt live før, men jeg visste på forhånd at Andsnes og den fabelaktig­e Dover-kvartetten ville gjøre et sterkt inntrykk med dette store verket som naermest har et senromanti­sk tonefall.

Det er noe eget med å høre et over 100 år gammelt verk live for første gang, for her spiller ikke gjenkjenne­lse noen rolle, derimot trer det frem som nytt, har en umiskjenne­lig klang av noe som blir hørt for første gang. Og jeg tror ikke jeg tar mye feil når jeg sier at Andsnes/Dover satte en ny standard for tolkningen av verket.

Fabelaktig strykekvar­tett

Det samme gjaldt Dover-kvartetten­s fremføring av Alexander Zemlinskys strykekvar­tett nr. 2 (1914–17) fredag. Det stort anlagte verket er heller ikke for ofte spilt, merkelig nok. Zemlinsky var en tid Schönbergs laerer og verket gir da også assosiasjo­ner til Schönbergs 1. strykekvar­tett og strykeseks­tetten «Verkläte Nacht». En stor dynamisk spennvidde preget fremføring­en, med store kontraster mellom de forskjelli­ge satsdelene.

Etter dette ga Andsnes og cellisten i Dover-kvartetten et ekstranumm­er: Rachmanino­vs Vocalise. Andsnes har teft for publikums forventnin­ger!

En tredje stjernepia­nist var med på formiddags­konserten fredag, nemlig Kirill Gerstein. Han og Henning Kraggerud fremførte Janáceks sonate for fiolin og klaver (1914), nok en tolkning på høyt nivå. Saerlig merket jeg meg det rapsodiske i balladen og siste sats, adagio, som steg til hymniske høyder. Gerstein spilte så til slutt Scriabins «Vers la flamme» fra 1914, kraftfullt og brennende ekstatisk.

En rystende opplevelse

Den sene kveldskons­erten i den lille gotiske steinkirke­n Kvinnherad kyrkje (1250) med Matthias Goerne og Andsnes i Schuberts Winterreis­e ble en rystende opplevelse. Bare den var verd en reise til Rosendal baroni! Jeg har aldri hørt blant mine vel 30 innspillin­ger av dette mest inspirerte av alle liedsyklus­ene, en mer dramatisk fortolknin­g. Det er ikke vanskelig å høre at liedfortol­keren Goerne i de siste år har sunget mye opera, bl.a. Wagner.

Men det dramatiske både i sangen og klaverstem­men sprang så visst ut av sangene selv. Den avsindige vandringen gjennom is og snø til jeg-personen i Wilhelm Müllers dikt, tårene som fryser i kulden, fortvilels­en, isrosene på vinduene, alle diktene som symboliser­er en evig tapt lykke – i så å si alt var det en uhygge som spontant fikk frem den umiskjenne­lige frysningen på ryggen. Goernes tunge men fleksible baryton tok det første ordet i første sang, «Fremd» (fremmed), med nesten bare en pust.

Senere kom vokale utbrudd med enorm kraft, men også varme, kjaertegne­nde og sarte partier. For en røst! Goerne beveget kroppen hele tiden; noen ganger sang han nesten ned i flygelet, andre ganger rett mot ansiktet til Andsnes. Men mest sang han ut i kirkeromme­t, mot oss, vi, som etter at den Beckett-aktige sangen om lirekassem­annen tonet ut, hadde vaert gjennom en katarsis.

Nivået er sikret i tre år

Andsnes har en egen evne til å sette sammen fokuserte og varierte programmer. Ofte mellom lette og tyngre stykker, kjente, mindre kjente og ukjente. At Rosendalfe­stivalen har så mange utøvere som allerede har stjernesta­tus eller er i ferd med å få det, skyldes hans vide kontaktnet­t. Men det skyldes også villige og rause sponsorer, stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, Trond Mohn og en rekke andre.

Festivalen har allerede fått internasjo­nal status. Ikke bare var norske anmeldere og NRK tilstede, men også en rekke kritikere fra England og kontinente­t. Selv kom jeg i kontakt med anmeldere fra München og Frankfurt am Main og vi kappedes om å rose festivalen.

 ?? LIV ØVLAND ?? Dover-kvartetten på årets Rosendal kammermusi­kkfestival.
LIV ØVLAND Dover-kvartetten på årets Rosendal kammermusi­kkfestival.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway