Stavanger Aftenblad

En annerledes kjaerlighe­tshistorie

- Møyfrid Lunde

I dag leser vi om moabittkvi­nnen Rut som velger å følge svigermora Noomi selv om mannen hennes er død. Svigermor er blitt alene igjen etter at både mannen og begge sønnene hennes er døde. Noomi oppmuntrer henne til å velge friheten i å skilles fra henne, men Rut velger å vise sin kjaerlighe­t ved å følge henne trofast, med alt det innebaerer.

«Da sa Noomi: «Se, nå vender din svigerinne tilbake til sitt folk og sin gud. Vend tilbake, du også. Følg henne!» Men Rut svarte: «Ikke tving meg til å forlate deg og vende tilbake, for: Dit du går, vil jeg gå, og hvor du bor, vil jeg bo. Ditt folk er mitt folk, og din Gud er min Gud. Der du dør, vil jeg dø, og der vil jeg begraves.»» (Rut 1,15-17a)

Fortelling­en om Rut har fått sin plass i det gamle testamente­t mellom historier om store menn som ledet israelsfol­ket som dommere og konger. Det er spesielt i seg selv. Fortelling­en får en lykkelig slutt, og blir stående både som en solskinnsh­istorie og en kjaerlighe­tshistorie midt mellom historiene om krig og folkets utroskap mot Gud. Hennes trofasthet og godhet ble velsignet. Innvandrer­kvinnen blir gjennom sin sønn etter hvert oldemor til kong David. Og i det nye testamente­t finner vi hennes navn som ett av få kvinnenavn som nevnes i aettetavle­n til Jesus Kristus i evangeliet etter Matteus.

I dag er hun fortsatt et eksempel for oss på helhjertet og trofast tjeneste. Når vi møter vanskeligh­eter i livet, er det fristende å gripe første mulighet til å komme fri forpliktel­ser. Men velsignels­ene kan vente lenger der fremme.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway