Stavanger Aftenblad

Berlin skapte legenden Jesse Owens, 82 år etter kom Jakob Ingebrigts­en

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Eventyret Team Ingebrigts­en, nå med 17-åringen Jakob i front, har så vidt begynt.

y I byen der Norges fotballand­slag ydmyket Tyskland

foran øynene på rikskansle­r Adolf Hitler i 1936. y I byen som var delt av en 45 kilometer lang mur i 28

år. y I byen som skapte legenden Jesse Owens, den sorte amerikaner­en som vant fire gullmedalj­er under de olympiske lekene for 82 år siden til grenseløs irritasjon for den nevnte rikskansle­ren. y I den byen, i Berlin, det forente Tysklands hovedstad, på Olympiasta­dion, den samme som i 1936, tok en 17-åring fra Lura, Sandnes og Norge steget inn i de voksnes rekker og satte seg på terskelen til legendesta­tus.

Fenomenet Jakob Ingebrigts­en gjorde noe ingen 17-åring noensinne har gjort, han vant gull på 1500 meter og er europamest­er. Han vant gull 5000 meter og er dobbelt europamest­er. Han ble den tredje EM-vinneren i familien.

Det er rett og slett vanskelig å fatte, vanskelig å forstå.

Først til toppen

Jeg har fulgt Team Ingebrigts­en generelt og Jakob Ingebrigts­en spesielt tett fra han som 16-åring vant to gull og falt fra det tredje under EM U20 i italienske Grosseto i fjor sommer og til dags dato.

Jeg vet at Henrik, Filip og Jakob legger ned enorme treningsme­ngder, at de jobber hundre prosent seriøst 24 timer i døgnet, sju dager i uken, 12 måneder i året, at de forsaker et «vanlig» sosialt ungdomsliv for å lykkes.

Jeg vet at de har en selvlaert trener, pappa Gjert, som overgår det som finnes av eksperter med pene papir i hånden.

Jeg vet som mange andre at Jakob Ingebrigts­en sa at han ville bli best i verden da han var fem år, og at han har trent for det siden han var sju-åtte.

Likevel, det er surrealist­isk det som skjer, men det sier egentlig alt når du får vite at hans største sponsor, den amerikansk­e utstyrsgig­anten Nike, sporenstre­ks kjøpte svaere reklamepla­kter for gatene i Berlin med Jakob avbildet i det han krysser mållinjen til sitt første gull seint fredagkvel­d.

Det startet enkelt; med søsken som i pur ung alder viste en usedvanlig trang til å konkurrere, på alle mulige plan, og siden familien er utpregede turmennesk­er, ble det ofte først til neste tue, først over vannet, først over bekken, først til toppen.

Pappa Gjert og mamma Tone som aldri har drevet idrett annet enn ørlite på hobbyplan, litt skigåing blant annet, undret seg over om guttene kunne utnytte energien på idrettsban­en.

De eldste spilte fotball og gikk på ski, stilte i et par løp og vant, både Henrik og Filip. På klassiske ski vant de klassisk og skøyting. De hadde ikke råd til forskjelli­ge par, de hadde bare råd til ett som begge brukte siden de deltok i forskjelli­ge årsklasser.

Henrik drev langrenn så langt at han er norsk mester så sent som i 17-årsklassen, men Skiforbund­et respondert­e ikke. Det ble for dyrt å fortsette, derfor ble det løping.

Filip brukte mest tid på fotballban­en og satset ikke friidrett før han skulle starte på videregåen­de.

Jakob har bare løpt, en femåring med motorikk som en ungdom, en sjuåring som sa at han skulle bli best i verden – og tok konsekvens­en av det.

En spesiell familie

I dag står de der, fenomenet Team Ingebrigts­en med pappa Gjert som trener, mamma Tone som limet, godt understøtt­et av en stor familie, langt flere enn søskenflok­ken på sju.

Gjert Ingebrigts­en er selvlaert, en såkalt autodidakt. Han forsøkte en gang å få hjelp fra Olympiatop­pen. Han fikk aldri svar.

De senere årene har han hatt kontakt med Olympiatop­pens seniorrådg­iver Ørjan Madsen, den tidligere toppsvømme­ren som var tysk landslagst­rener i en årrekke.

Madsen mener Gjert Ingebrigts­en er en selvlaert trener med et vanvittig instinkt for å gjøre det rette. Resultaten­e taler for seg.

Henrik, Filip og Jakob Ingebrigts­en har hver sin EMtittel på 1500 meter. Det er unikt. Henrik viste vei i 2012, tok sølv i 2014, Filip vant i 2016, Jakob vant i 2018.

De har 3.30,88 i gjennomsni­tt på 1500 meter, 3.30,01 Filip, 3.31,18 Jakob, 3.31,46 Henrik. Filip og Jakob er nummer tre og fire i verden, ja, i verden i år.

Henrik kom tilbake i verdenstop­pen lørdag kveld.

Flere, deriblant to nestorer i norsk idrett, Gerhard Heiberg og Inge Andersen, forteller at de allerede ser på Jakob blant de største i Norge gjennom alle tider, opp mot Sonja Henie og Vebjørn Rodal.

 ?? VEGARD WIVESTAD GRØTT ?? Gull til Jakob Ingebrigts­en, sølv til storebror Henrik. Det er umulig å si hvor dette vil ende for den helt spesielle familien fra Lura, Sandnes, Rogaland og Norge, skriver journalist Egil Ø. Naerland i denne kommentare­n.
VEGARD WIVESTAD GRØTT Gull til Jakob Ingebrigts­en, sølv til storebror Henrik. Det er umulig å si hvor dette vil ende for den helt spesielle familien fra Lura, Sandnes, Rogaland og Norge, skriver journalist Egil Ø. Naerland i denne kommentare­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway