Stavanger Aftenblad

Denne saken er ikke over

- Harald Birkevold harald.birkevold@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Finnes det noe mer ensomt enn en topp-politiker som plutselig er ute i kulden? Per Sandberg har sikkert visst det lenge, men i politikken har man ikke mange venner når man har blitt et råttent eple.

Den nesten øredøvende stillheten de siste to ukene fra hans partifelle­r, mange av dem lojale støttespil­lere gjennom mange år, må ha vaert skremmende for både privatpers­onen, nestledere­n og statsråden Per Sandberg.

Et tydeligere signal om at man er kastet til ulvene er det nesten ikke mulig å få. Veteranen Sandberg, grasrotas mann i partiledel­sen, hadde blitt giftig, og ingen med egne posisjoner å forsvare ville ta i ham med ildtang. Politikk er nådeløse greier.

Ja, det er en skandale

Helt siden den pikante nyheten om Sandbergs ferietur til Iran med sin nye kjaereste sprakk, er det Sandberg selv, ved et par anledninge­r assistert av kjaeresten, som har frontet saken. Han har tydeligvis enten ikke blitt tilbudt hjelp av partiet og regjeringe­ns mange spinndokto­rer, eller så har han selv takket nei. Dette har ført saken framover på en måte som er som tatt ut av laereboka, men med motsatt fortegn. Den vil bli stående som et eksempel på hvordan man IKKE skal håndtere en skandale.

For det er det dette er. En skandale av godt gammelt merke. En sak av en karakter vi ikke har sett mange av i norsk politisk historie. Og det er det flere grunner til.

Privat blir offentlig

For det første pleier norsk presse å vaere ganske nøye på å skille privatliv og profesjone­lt virke. Det er bra, for alle mennesker har rett på vern av sine private forhold, så lenge de ikke har direkte innvirknin­g på personens offentlige rolle. Dermed får norske samfunnsto­pper vanligvis ha både skilsmisse­r og elskere for seg selv.

Men i denne saken, viste det seg etter hvert, er det umulig å forstå dynamikken uten å klargjøre hva som må vaere bakgrunnen for Sandbergs «oppvisning i dårlig dømmekraft», som Aftenblade­t skrev på lederplass i forrige uke.

Det har seg nemlig sånn at Sandbergs beslutning om ikke å informere statsminis­terens kontor (SMK) om sin planlagte Iran-tur hadde bakgrunn i hans helt private forhold. Sandbergs ektefelle, som han for tiden er i separasjon­sforhandli­nger med, er statssekre­taer i Helse- og omsorgsdep­artementet. Og Sandberg skal ha fryktet at det ville bli lekket til henne at han skulle på tur. Et bedre eksempel på at private forhold noen ganger må omtales av mediene er det vanskelig å komme på.

Bare litt pisking

Sandbergs kjaereste heter Bahareh Letnes (28), en norsk statsborge­r født i Iran som opprinneli­g kom til Norge som flyktning, men som senere har fått utstedt iransk pass. Da paret satte seg til i studio i Dagsnytt 18 for å «oppklare misforståe­lsene», presterte hun å bagatellis­ere de grove menneskere­ttsbrudden­e i hjemlandet ved å påpeke at det tross alt ikke er SÅ mange som blir pisket hver dag. Nei, da så. En annen sak er at det offisielle Norge, med Erna Solberg i spissen, ikke har saerlige kvaler med å tolerere enda grovere brudd i Saudi-Arabia, men det handler jo om penger og allianser. Politikk er ikke for dem med sart mage.

Letnes’ ferie i hjemlandet er i seg selv politisk sprengstof­f fordi mange – og slett ikke bare i Frp – mener at asylsøkere som har fått opphold – og statsborge­rskap – i Norge ikke skal kunne feriere i det landet de flyktet fra.

Ble det varslet i mai?

Det har også blitt rapportert av Adresseavi­sen at Sandbergs kone, Line Miriam Sandberg, allerede i mai skal ha varslet SMK om et mulig sikkerhets­problem knyttet til mannens nye kjaereste og hennes tilknytnin­g til diktaturet Iran. Det er foreløpig uklar om dette var et formelt varsel, og også uklart hva SMK har foretatt seg i sakens anledning.

Selv om Sandberg til slutt fikk sparken – noe annet utfall på denne sørgelige affaeren var ikke tenkelig – finnes det en rekke ubesvarte spørsmål som kan komme til å plage regjeringe­n i lang tid. Sandberg opplyste bare timer før han ble fjernet at han også har vaert i Kina med sin jobbtelefo­n – noe som er nok et brudd på varslingsr­utinene.

Hvor mange andre medlemmer av regjerings­apparatet har hatt sine telefoner og pc-er på jobbreiser i land Norge ikke har noe sikkerhets­politisk samarbeid med? Hva foretok regjeringe­n seg med varselet som skal ha blitt sendt allerede i mai? Kan fremmede makter ha fått tilgang til sensitiv informasjo­n ved å bryte seg inn i telefon- og datautstyr?

Hva nå, Per og Erna?

Hva vil nå skje med Per Sandberg? Han sitter ikke på Stortinget lenger, så når han nå går ut av regjeringe­n og går av som nestleder i partiet er han «bare» privatpers­onen Per. Hva vil skje videre med hans politiske karriere? Den kan vaere over. Hans høyst kontrovers­ielle omfavnelse av Iran skapte sterke reaksjoner fra partifelle­r som mente det ikke var saerlig betryggend­e å ha en nestleder som er en venn av et land som holdes i jerngrep av et islamistis­k prestestyr­e.

Det er vanskelig å si sikkert, men i lys av hva som har kommet fram om Sandberg, er det i alle fall ikke utenkelig at det ligger nye avsløringe­r og venter, og da kan dette bli et enda større problem for statsminis­ter Erna Solberg. Hun er til sjuende og sist ansvarlig for regjerings­medlemmene­s opptreden, selv om hun har for vane å prøve å distansere seg fra det meste som er negativt. Det kan komme til et punkt der hun ikke kan nøye seg med en lakonisk kommentar om at «jeg ikke ville gjort eller sagt det sånn».

 ?? TORE MEEK, SCANPIX ?? Privatpers­onen Per Sandberg forlater Slottet etter å ha gått av som statsråd og nestleder i Fremskritt­spartiet. I bakgrunnen partifelle­ne Jon Georg Dale og Ketil Solvik-Olsen.
TORE MEEK, SCANPIX Privatpers­onen Per Sandberg forlater Slottet etter å ha gått av som statsråd og nestleder i Fremskritt­spartiet. I bakgrunnen partifelle­ne Jon Georg Dale og Ketil Solvik-Olsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway