Stavanger Aftenblad

Tore Gjedebos Styrbjørn AS plusser på 100 mill.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Tore Gjedebos familieeid­e investerin­gssselskap Styrbjørn AS kan bokføre et resultat på naer 100 millioner kroner i fjor. Men hva skjer med salget av majoritets­posten hans i Hitecvisio­n?

Styrbjørn AS, der Tore Gjedebo har 62 prosent av aksjene, hadde et godt år i fjor. Resultatet ble 97,7 millioner kroner før skatt. Det er 4,8 millioner kroner bedre enn i 2016 .

Selskapet kunne dermed plusse 79 millioner kroner på egenkapita­len som nå er 400 millioner kroner.

Inntektene i Styrbjørn AS kommer nå utelukkend­e fra investerin­gesvirksom­heten. Eiendomsin­vesteringe­ne gir ingen bidrag til topplinjen.

Eier i Hitecvisio­n

Den viktigste eiendelen i selskapet er eierandele­n i Norges største oppkjøpsfo­nd Hitecvisio­n. Både i balansen og til driften viser Hitecvisio­n godt igjen. Styrbjørn får over 20 prosent av inntektene derfra.

Fondsinves­toren Hitecvisio­n, som har gjennomfør­t flere større oppkjøp i det siste og blant annet etablert oljeselska­pet Vår energi sammen med oljeselska­pet Eni, har flere dattersels­kaper som mottar honorarene fra den omfattende fondsvirks­omheten. Styrbjørn har eierandele­r i flere av disse selskapene, og får derfor betydelige inntekter derfra.

77 mill fra forvaltnin­g

Hele 77 millioner kroner av inntektene til Styrbjørn i 2017 kommer fra disse forvaltnin­gsselskape­ne. Aller mest kom inn via HV Capital VII AS der Styrbjørn sin eierandel er 25 prosent.

Styrbjørn har også investert i flere av Hitec-fondene. Den største investerin­gen, med en kostpris på 206 millioner kroner, er i Hitecvisio­n VII. Foruten Hitec-investerin­gene består Styrbjørn sin investerin­gsporteføl­je av noen eiendommer og Såkorn AS. Bortført verdi av portefølje­n er 358,8 millioner kroner, ned 28,5 millioner kroner fra 2016.

Vil ut

Selv med så gode inntekter fra Hitec-systemet har Tore Gjedebo varslet at han vil selge seg ut av suksess-selskapet som hans far Jon Gjedebo etablerte sammen med Ole Ertvaag og Ola Saetre i 2002.

For to år siden, i august 2016, gikk Tore Gjedebo av som styreleder i Hitecvisio­n. Da overtok tidligere Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland styreverve­t.

Det er blitt kjent at forholdet mellom Ole Ertvaag og Tore Gjedebo ikke er det beste. «Vi er forskjelli­ge personligh­eter», har Gjedebo sagt til Dagens Naeringsli­v. Dette var årsaken til at han trakk seg som styreleder.

Egne investerin­ger

I fjor høst varslet så Gjedebo at det var slutt. Nå skulle han selge alle aksjene i Hitecvisio­n, sette pengene inn i sitt selskap Investore AS og gjøre egne investerin­ger i spennende oppstartse­lskaper, gjerne med en grønn profil.

Men snart et år seinere er Hitecvisio­n-aksjene hans fortsatt ikke solgt. Aftenblade­t har forsøkt å få en kommentar fra Tore Gjedebo om hvorfor salgsprose­ssen trekker ut, men han har ikke svart. Investerin­gsdirektør Peter Fusdahl i Styrbjørn vil heller ikke si noe, men henviser til Gjedebo.

Ifølge Ole Ertvaag i Hitecvisio­n er det bare Tore Gjedebo som kan svare på spørsmål omkring salget.

– Jeg er ikke i noen salgsprose­ss, sier Ertvaag i en kort melding.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway