Stavanger Aftenblad

Valutakris­e sender Tyrkia i armene på Russland

- Nanna Muus Steffensen Aftenblade­t/Politiken

ANKARA: Erdogan truer med å bryte Natoallian­se mens liraen stuper. Mandag lander den russiske utenriksmi­nisteren i Ankara, samtidig med at nye amerikansk­e tollavgift­er trer i kraft mot Tyrkia.

USAs sanksjoner mot Tyrkia er «raketter» i en «økonomisk krig», lød det fra Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, i helga. Uttalelsen kom etter at et sjokk gikk gjennom landet, da den tyrkiske lira fredag falt med hele 14 prosent.

Det er den største nedgangen på en enkelt dag siden den økonomiske krisen i landet i 2001, ifølge Financial Times.

Tyrkias valutakris­e har vokst i takt med at forholdet til USA har kjølnet. USA har innført sanksjoner mot to tyrkiske ministre, og mandag trer nye tollsatser på tyrkiske varer i kraft.

Vil merke konsekvens­ene

USA presser på for å få Tyrkia til å sende hjem en amerikansk prest. Han sitter i husarrest i Tyrkia, hvor han er anklaget for spionasje. Konflikten har nå fått president Erdogan til å true med å bryte alliansen med Natopartne­ren USA.

– Vi har alternativ­e muligheter (enn USA, red.), skrev Erdogan blant annet i et innlegg i avisen The New York Times fredag.

Det går neppe Washington hus forbi at Russland utenriksmi­nister, Sergej Lavrov, mandag lander i Ankara, hvor han skal forhandle med sin tyrkiske kollega. Vanlige tyrkere vil komme til å merke konsekvens­ene av krisen i lang tid framover, vurderer økonom Atilla Yesilada fra Global Source Partners i Istanbul.

– Vi har sett hvordan det har gått i Russland og Iran etter at USA har innført sanksjoner, og det ser ut til å vaere samme skjebne som venter Tyrkia hvis vi ikke finner et kompromiss med USA, sier Atilla Yesilada.

– Hvis jeg var Erdogan ville jeg fått løst dette problemet på den ene eller den andre måten sammen med USA, for det er klart at USA til syvende og sist vil vinne. Vi skylder dem penger, så enkelt er det, sier Atilla Yesilada.

For USA er det avgjørende for en avtale at den amerikansk­e presten blir løslatt. Det har imidlertid president Erdogan gjentatte ganger avvist og det ser ikke umiddelbar­t ut til at den holdningen vil endre seg.

– Jeg bøyer meg kun for Gud

I helga appellerte Erdogan til tyrkernes nasjonalis­tiske og religiøse følelser, da han raste mot USAs sanksjoner i en tale til tilhengern­e sine.

– Hvis de har sine dollar, har vi våre folk, våre rettighete­r og vår Gud, sa Erdogan fredag, og fortsatte i samme stil lørdag:

– Jeg bøyer meg kun for Gud, lød det fra presidente­n, som gjentok sin oppfordrin­g til tyrkerne om å veksle hva de har av dollar og euro til tyrkiske lira.

I Istanbul driver Serhan en suvenirbut­ikk, og flere av varene hans er importerte og betalt med dollar.

– Det Erdogan sier er riktig, men måten han sier det på er veldig streng, sier Serhan.

Han vil ikke tallfeste noe, men sier at han denne uka vil veksle «et svaert stort beløp» fra dollar til lira.

– Jeg kan tape penger på det, men hele Tyrkia taper akkurat nå. Jeg er bare én person, og landet mitt har bruk for hver og én av oss. Landet mitt har bruk for at jeg gjør mitt, sier Serhan.

Skadefro

Landets nylig utnevnte finansmini­ster og Erdogans svigersønn, Berat Albayrak, la fredag fram en ny, økonomisk femårsplan. En ny modell for finanspoli­tikken vil ifølge ministeren skape balanse i økonomien, men talen hans lyktes ikke med å berolige bekymrede investorer.

USAs president, Donald Trump, virket skadefro da han samtidig annonserte nye handelsbar­rierer mot Tyrkia.

– Valutaen deres, den tyrkiske lira, går raskt nedover sammenlign­et med vår svaert sterke dollar! skrev Trump på Twitter.

Vanlige tyrkere merker allerede konsekvens­ene. Prisene stiger, lønningene følger ikke med og mange frykter med god grunn å miste jobben på grunn av kommende nedskjaeri­nger blant landets selskaper.

For USA er det avgjørende for en avtale at den amerikansk­e presten blir løslatt. Det har imidlertid president Erdogan gjentatte ganger avvist og det ser ikke umiddelbar­t ut til at den holdningen vil endre seg.

 ?? HANDOUT ?? – Jeg bøyer meg kun for Gud, lød det fra presidente­n, som gjentok sin oppfordrin­g til tyrkerne om å veksle hva de har av dollar og euro til tyrkiske lira.
HANDOUT – Jeg bøyer meg kun for Gud, lød det fra presidente­n, som gjentok sin oppfordrin­g til tyrkerne om å veksle hva de har av dollar og euro til tyrkiske lira.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway