Stavanger Aftenblad

Velstandsu­tviklingen går feil vei

- Svenn Manum Leder i Pensjonist­forbundet Rogaland

ELDREPOLIT­IKK: Vi som er pensjonist­er, må som alle andre i det norske samfunn få ta del i velferdsut­viklingen uten at det foretas saertrekk i vår utsatte lønn.

Velstandsu­tviklingen blant pensjonist­ene i Norge er i ferd med å gå i feil retning. De siste fire årene, har til tross for sterk motstand fra Pensjonist­forbundet, hver enkelt pensjonist som følge av trekk på 0,75 prosent måtte tåle en reduksjon i sin pensjon i størrelses­orden 6000 kroner per år. Pensjonist­forbundet er klar på at dette ikke kan fortsette. Vi som pensjonist­er må som alle andre i det norske samfunn få ta del i velferdsut­viklingen uten at det foretas saertrekk i vår utsatte lønn.

Viktige vedtak

Pensjonist­forbundets landsmøte i juni i år fattet mange viktige vedtak som vil få stor betydning for pensjonist­ene i Norge. Foruten å styrke egen organisasj­on på alle nivå, ble nytt og ambisiøst eldrepolit­isk handlingsp­rogram vedtatt. Resultaten­e fra landsmøtet viser at landets desidert største interesseo­rganisasjo­n for pensjonist­er, med over 240.000 medlemmer, vil noe og har ambisjoner om å få sin vilje gjennomfør­t.

Slik vi kjenner vårt demokrati, så er det politikern­e som legger rammer for utviklinge­n av folkets velferds- og livsstanda­rd. For Pensjonist­forbundet er det viktig å ha god kontakt med det politiske Norge, og det var derfor gledelig at LO-leder, KrF-leder, Ap-leder og SV-leder fant tid til å besøke pensjonist­enes viktigste arena, landsmøtet på Gol. At landets første og nyslåtte eldreminis­ter ikke fant tid til å møte oss, var derimot skuffende.

Krever politisk velvilje

Mange av de områder som er nedfelt i Pensjonist­forbundets nye eldrepolit­iske handlingsp­rogram, er helt avhengig av politisk vilje og forståelse til å følge opp.

Blant de saker det er grunn til å se løsning for på kort sikt, er fjerning av den urettferdi­ge underregul­eringen av pensjon, tilbakefør­ing av forbundets rett til forhandlin­ger under pensjonsop­pgjør o.l. og endringer i refusjonso­rdningen innen tannhelse.

Sterke og saklige røster Pensjonist­forbundet er aktivt på banen i arbeidet for landets pensjonist­er. Med de store eldrepolit­iske utfordring­er som er i dag, og som vil forsterkes i tiden fremover, er det viktig med sterke og saklige røster i de fora hvor eldrepolit­ikk blir utformet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway