Stavanger Aftenblad

Dilemmaet Norge

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Vi tjener gode penger på olje og gass. Men samtidig skal vi vaere med på å kutte klimautsli­pp.

– Kan vi bare peise på?

Spørsmålet kom fra Siri Lill Mannes, som ledet debatten på Arendalsuk­a i går mellom norgessjef i Equinor Arne Sigve Nylund, Ragni Rørtveit, ung Equinor-ingeniør, leder i Naturvernf­orbundet Silje Lundberg og stortingsp­olitikerne Hege Haukeland Liadal (Ap) og Stefan Heggelund (H).

Hvordan kan vi produsere nok energi og samtidig kutte utslipp, var tema. Det var Equinor som hadde invitert, Nylund understrek­et at oljeselska­pet alltid er åpne for innspill.

Kanskje ikke det fra Lundberg om å stoppe leting etter olje og gass, men kanskje noen av de andre innspillen­e.

Fyr på Twitter

Denne uken tok det fyr på Twitter, etter at sjeføkonom Eirik Waerness roste Aftenblade­t for å slippe til klimareali­st Geir Aaslid, til tross for min oppfordrin­g om å slutte å diskutere med dem og i stedet finne løsninger.

Wenche Skorge, Equinors tidligere informasjo­nsdirektør og nå blant annet styreleder i Naturvernf­orbundet, mente Twitter-meldingen var «skandaløs når han viser til en gruppe som driver med desinforma­sjon».

Waerness selv skrev i en senere melding at det han mente med meldingen var «å understrek­e behovet for en åpen debatt om viktige tema og nødvendige tiltak».

Han viser til Equinors rapport Energy Perspectiv­es, som han selv er ansvarlig for. Den siste rapporten tegner et dystert bilde av muligheten for å nå togradersm­ålet fra Parisavtal­en.

Løsninger

En åpen debatt er viktig. Men det er ikke debatten om hvorvidt klimaendri­nger er menneskesk­apte eller ikke, vi nødvendigv­is skal bruke tiden på. Det er så og si alle klimaforsk­ere i verden enige om at de er. Flere og flere investorer trekker pengene sine bort fra investerin­ger i kull, olje og gass, og investerin­ger i fornybar energi øker.

Da er det løsninger vi må snakke om.

Under debatten i går erkjente Arne Sigve Nylund at den varme sommeren har vaert en påminnelse om at dette er noe vi må ta på alvor.

Equinor har både skiftet navn og har siden investert mer i både sol- og vindenergi. Da er det nemlig det vi må snakke om. Hva er de beste løsningene for et land som står i spagaten mellom store oljeinntek­ter og klimakutt?

For selv om Equinor har som mål å satse mer på fornybar energi, er de som oljeselska­p bekymret for at det etter 2022 ikke er noen nye, store prosjekter på norsk sokkel. Lundberg mener at vi må slutte å lete etter mer olje og gass.

Energifatt­ige

Mens Nylund mener at det er olje og gass fra Norge som skal vaere med og få energi til de i verden som mangler den, mener Lundberg at det er sol og vind som er løsningen.

Nylund mener løsningen er å fortsette med norsk olje og gass, fordi den er mer klimavennl­ig enn olje og gass fra andre land. Lundberg refererer til en rapport fra SSB, som viser at dersom vi slutter å produsere olje og gass, vil dette faktisk føre til kutt i de globale CO2-utslippene.

Debatten har vi hatt før, men det var kanskje i fjor, da regnet silte ned. Nå har vi hatt en sommer som har fått mange til å tenke annerledes.

Det er svaert usikkert hva som kommer til å skje i framtidens energimark­eder. Hvor fort det kommer til å endre seg, er det ingen som vet.

Mer fornybar

I en studie fra The Oxford Institute for energy research, har forskerne Bassam Fattouh, Rahmatalla­h Poudineh og Rob West, sett på hva oljeselska­per og land som er avhengige av oljeindust­rien kan gjøre når energimark­edene endrer seg.

De understrek­er at det som er mest usikkert, er hvor fort endringene vil skje og hvilken teknologi som kommer til å vinne.

Studien, som ble publisert i mai, anbefaler oljeselska­per å begynne å investere i fornybar energi. Det er risikabelt bare å fortsette med olje og gass, men det er også risikabelt å investere altfor mye i fornybar energi, er konklusjon­en.

En annen risikofakt­or for oljeselska­pene er at etterspørs­elen etter olje og gass vil falle naturlig, dersom nye løsninger og innovasjon fører til at nye produkter erstatter de gamle.

Lofoten-nei

Mye tyder på at det er dette som kan bli en av de store sakene som kommer til å prege den politiske debatten og valgkamper de kommende årene.

Det har allerede begynt, med signaler fra Arbeiderpa­rtiet om at de kan komme til å snu i åpning for konsekvens­utredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Partiet gikk til valg på å konsekvens­utrede petroleums­aktivitet i deler Nordland 6, innføre noen petroleums­frie soner og ikke gjøre noe i denne stortingsp­erioden med Nordland 7 og Troms 2.

Dette Ap-kompromiss­et kan nå vaere i ferd med å smuldre opp.

Risiko

For Norge som land kan risikoen vaere stor dersom vi ikke gjøre de rette tingene. Derfor har regjeringe­n satt ned et klimarisik­outvalg. Ifølge Heggelund kommer de med sin rapport om ikke lang tid.

Kanskje noen av svarene vil komme der.

Det er dette vi bør diskutere, ikke hvorvidt klimaendri­nger er menneskesk­apte eller ikke.

Det nytter ikke å tro at verden vil forbli sånn som den er i dag. Vi kan ikke bare peise på som før. Men vi må finne ut hvordan vi kan bevare jobber og samtidig vaere med på de endringene som skjer i verden.

Da er det bra at Equinor inviterer ulike stemmer til dialog, slik at det kan komme løsninger. Før tiden renner ut.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway