Stavanger Aftenblad

Löfven opprørt over bilbranner i Sverige

-

GÖTEBORG: Naermere 100 biler ble påtent og vandaliser­t av maskerte ungdommer flere steder i Sverige natt til tirsdag. Statsminis­ter Stefan Löfven er rasende.

– Jeg blir forbannet. Mitt spørsmål til dere er: Hva faen holder dere på med, lyder Löfvens klare melding til de svartkledd­e og maskerte gjerningsp­ersonene.

– Dere ødelegger for dere selv, dere ødelegger for naboene deres, sier den svenske statsminis­teren til Sveriges Radio.

– Sjofle angrep

Justis- og innenriksm­inister Morgan Johansson reagerer også sterk på meldingene om at naermere 100 biler ble påtent og vandaliser­t i byer som Göteborg, Trollhätta­n, Stockholm og Uppsala natt til tirsdag.

– Leser om de sjofle angripe med bilbranner i Göteborg akkurat nå. I fjor skjerpet regjeringe­n straffen for grovt skadeverk, som nå kan gi opptil seks års fengsel, tvitrer han.

– Jeg håper at kjeltringe­ne kan pågripes slik at de kan få den straffen de fortjener, fortsetter Johansson.

Maskerte

De første meldingene om bilbranner begynte å strømme inn fra Göteborg og Trollhätta­n i 21-tiden mandag kveld. Utover natten kom det lignende meldinger fra Stockholm og flere andre byer.

Overvåknin­gsbilder viste svartkledd­e og maskerte gjerningsp­ersoner som løp fra bil til bil, baerende på dunker med brennbar veske. Ingen var i morgentime­ne pågrepet og politiet ba publikum om hjelp.

To ungdommer på 16 og 21 år er pågrepet i forbindels­e med brannene i Göteborg, opplyser fungerende regionpoli­tisjef Robert Karlsson til Aftonblade­t.

Flere andre er også innbrakt i forbindels­e med brannene i Göteborg-området, og politiet ber publikum om hjelp.

Sosiale medier

– Det kan vaere personer som sett noe eller foreldre som har fått ungdommer hjem som lukter litt for mye bensinrøyk i stedet for sigaretter, sier politiets pressetals­mann Hans Lippens til Aftonblade­t. Han tror bilbrannen­e ble organisert via sosiale medier, det samme gjør øyenvitner.

– Jeg så tre-fire svartkledd­e gutter. En av dem kastet en molotovcoc­ktail mot en bil som tok fyr med en gang. Så var det kraftig smell, fortalte et øyenvitne til GT.

– Dette var organisert. De ville gjøre så mye skade som mulig. Jeg var redd, forteller øyenvitnet.

Da politiet rykket ut til meldinger om bilbranner i Kronogårde­n-området i Trollhätta­n, ble de møtt av steinkaste­nde ungdommer.

– Det er en ungdomsgje­ng som også kaster kinaputter og stein mot politiet, opplyste politiets talsperson Ulla Brehm.

Ingen politifolk kom til skade, men det ble heller ikke foretatt pågripelse­r.

Avviser nye asylregler Statsminis­ter Stefan Löfven mener at Sverige ikke kan gjeninnfør­e regler som vil gjøre det lettere å få asyl.

I et partileder­intervju i svensk radio hevder Löfven at det var borgerlige partiers lovvedtak som åpnet for flyktnings­trømmen høsten 2015, selv om det var han som statsminis­ter og hans regjering som godkjente åpning av grensen.

– Vi burde ha gått hardere ut mot det lovverket, sier Löfven. Men han godtok reglene den gang, ettersom det var en forutsetni­ng for å få til regjerings­samarbeid med Miljöparti­et.

Statsminis­teren forsvarer seg med å si at ingen ved valget i 2014 kunne forutse flyktningk­risen. Nå mener han at det er utelukket å gjeninnfør­e myke regler som legger Sverige åpent for nye strømmer av migranter.

– Sverige kan ikke ha en mer sjenerøs lovgiving enn landene omkring, sier statsminis­teren.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway