Stavanger Aftenblad

#Metoo – ka då ittepå?

- Silje Trym Mathiassen Dialogpres­t

KRONIKK: Seksuelle krenkelser skal ikke ties i hjel. De skal snakkes i hjel.

Stavanger Aftenblad har i det siste hatt flere artikler om stalking (personforf­ølgelse), og det er nå gått snart et år siden #metoo-kampanjen startet. Den verdensvid­e bevegelsen hadde som mål å sette fokus på seksuelle krenkelser, altså uønsket seksuell oppmerksom­het, og førte til at det ble litt lettere å kunne si: «Me too» eller «Jeg har også opplevd dette.»

Seksuell trakasseri­ng har en del likhetstre­kk med stalking, men handler om trakasseri­ng som ikke nødvendigv­is kommer inn under straffelov­ens paragrafer, selv om noen saker også gjør det. I #metoo-saker som ble rullet opp har det vaert mye fokus på overgriper­ne og om disse ble fjernet fra stillinger og verv. Men det har vaert vanskelige­re å finne artikler som viser hva seksuelle krenkelser fører til for dem som utsettes for det. Hva skjer med dem, hvordan påvirkes de, hvordan blir deres liv – etterpå? Og har våre holdninger til seksuell trakasseri­ng endret seg etter #metoo? Derfor stiller jeg spørsmålet: Ka då ittepå?

Seksuell trakasseri­ng er grenseover­skridende adferd i form av uønskede smser, klåing, stirring og shaming (skampåføri­ng), seksualise­ring i situasjone­r der det er helt upassende og uønsket, maktmisbru­k som ikke nødvendigv­is er fysisk – isolert sett. Juridisk, psykologis­k og medisinsk er man uenige og usikre på hvordan dette skal klassifise­res; om det kan regnes som overgrep. Noen sier at «Såpass må du tåle» eller hevder at man lager traumer av trivialite­ter. Slike påstander viser at vi trenger mer kunnskap om følgene av seksuell trakasseri­ng slik at våre holdninger til det kan reflektere virkelighe­ten.

Helsefølge­r av grensekren­kelser

Legen Anna Luise Kirkengen har skrevet en avhandling om helsefølge­r av seksuelle overgrep, og hennes forskning og mangeårige arbeid innen dette området viser at seksuell krenkelse er et overgrep og er traumatisk selv om det ikke kan påvises et fysisk overgrep. Også forskning fra NTNU viser dette. Alle former for grensekren­kelser forårsaker smerte hos den krenkede. Det ligger i selve krenkelsen­s vesen å forvolde smerte og ydmykelse, enten det handler om skadet fysisk, psykisk eller seksuell integritet. Et menneske erfarer sitt liv som et kroppslig, sansende og fornemmend­e jeg, og det finnes et samsvar mellom kropp, erfaring og mening. Menneskets biografi blir på mange måter menneskets biologi.

Hvordan blir liv og helse påvirket av at andre mennesker overtrer våre grenser uten vårt samtykke eller mot vår vilje? Er det traumatise­rende å bli utsatt for seksuell grensekren­kelse? Ja, mennesker tar skade av andres manglende respekt for deres integritet.

Konsekvens­er av grensekren­kelser

Hvilke konsekvens­er seksuell trakasseri­ng får for den enkelte er blant annet avhengig av bakgrunnsh­istorie, de begrepene, rammene og kategorien­e man tenker og tolker med og evnen til å bearbeide erfaringer. Det som kan knuse en person, kan prelle av på en annen. Men forskning fra Ressurssen­ter om vald, traumatisk stress og sjølvmords­førebyggin­g (RVTS) og fagmiljøen­e Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) , Landsforen­ingen mot seksuelle overgrep (LMSO), Kirkelig ressurssen­ter mot vold og seksuelle overgrep viser at der er sammenheng mellom det å vaere utsatt for seksuelle krenkelser og et vidt spekter av lidelser; fysiske, psykiske, relasjonel­le, skam og selvforakt som igjen kan lede til selvdestru­ktive prosesser og avmaktsføl­else. Menneskers identitet formes i stor grad av de to motpolene makt og avmakt, og mennesker som har vaert utsatt for grensekren­kende adferd, utvikler ofte en tillaert hjelpeløsh­et, en laert avmakt, for de har erfart at det nytter jo ikke om man sier ifra.

Seksuelle krenkelser som pågår over tid, kombinert med at man må forholde seg til overgriper­en i for eksempel arbeidssam­menheng, viser at disse utvikler mer alvorlige traumereak­sjoner. Personer med traumatisk­e erfaringer lever med en form for alarmbered­skap som kan betinge flukt- og bedøvelses­strategier i ulike situasjone­r. Reviktimis­ering innebaerer at alt som i en subjektiv forstand ligner de traumatisk­e sanseinntr­ykkene, virker som en trigger der man plutselig og uventet kan oppleve å få sterk redsel, angst, panikk, pustebesva­er og dissosiasj­on eller bevissthet­stap. Dette kan altså utløses i spesielle situasjone­r, som kan føre til reaksjoner som for omverdenen kan virke overdrevne og irrasjonel­le.

Mer kunnskap

Det sies at der er lite forskning på konsekvens­ene av å bli utsatt for seksuell trakasseri­ng, og dette henger muligens sammen med at man er usikre på om seksuell trakasseri­ng skal karakteris­eres som overgrep. Vi vet at mobbing har store konsekvens­er enten mobbingen gjøres fysisk eller mer subtilt med psykiske maktovergr­ep, og det samme kan gjelde ved seksuell trakasseri­ng og overgrep.

Seksuell trakasseri­ng blir sjelden anmeldt, og det får dermed nesten aldri konsekvens­er – bortsett fra for den som blir utsatt for det. Vi trenger derfor kunnskap om grensekren­kelser som kan føre til endringer i holdninger, handlinger og forståelse av konsekvens­er, for leging forutsette­r anerkjenne­lse.

Større åpenhet

Seksuelle krenkelser skal ikke ties i hjel. De skal snakkes i hjel. Den norske kirke arrangerer hvert år «Messe for verdighet» over hele landet. I Stavanger finner dette sted i domkirken 7. november, i forbindels­e med Schizofren­idagene. Gudstjenes­ten viser solidarite­t med mennesker som har vaert utsatt for seksuelle overgrep. Som prest har jeg i flere år vaert med å forrette disse messene. Der stiller vi med sår og åpenhet om smerten seksuelle krenkelser kan føre til. I håp om at vi alle skal gjenvinne vår verdighet og selvrespek­t, vår integritet og livskraft.

 ?? NTB SCANPIX ?? Seksuell trakasseri­ng blir sjelden anmeldt, og det får dermed nesten aldri konsekvens­er – bortsett fra for den som blir utsatt for det.
NTB SCANPIX Seksuell trakasseri­ng blir sjelden anmeldt, og det får dermed nesten aldri konsekvens­er – bortsett fra for den som blir utsatt for det.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway