Stavanger Aftenblad

Finnmark har sporet av

-

LEDER: Mye har vaert galt med prosessen som skal redusere våre 19 fylker til 11 regioner. Verst har det gått lengst nord i landet, der de nå gjør det de kan for å gjøre en dårlig prosess enda verre.

Det var grunner, enkelte av dem gode, for at Finnmark gjennomfør­te en folkeavste­mning om sammenslåi­ng med Troms, ett år etter at saken var endelig vedtatt av Stortinget. En av grunnene var at Stortinget­s vedtak var dårlig forberedt og ikke godt nok utredet.

87 prosent av de frammøtte finnmarkin­gene sa nei til sammenslåi­ngen. Dette er ikke bindende for Stortinget. Det hadde det heller ikke vaert dersom avstemning­en var holdt i forkant og alle formalia var på plass.

Kommunalmi­nister Monica Maeland har hele tiden understrek­et at hennes oppdrag er å gjennomfør­e Stortinget­s vedtak om sammenslåi­ng. Denne standhafti­gheten kan diskuteres, men vi er helt enige i at det er Stortinget­s oppgave å tegne kartet over Norge.

Det er selvsagt legitimt for finnmarkin­gene å fortsatt vaere imot sammenslåi­ng, men det fins mer konstrukti­ve måter å gjøre det på. Det fins også mer konstrukti­ve argumenter enn det stadig oftere spilte kortet om at «de i Oslo ikke forstår oss».

Da Finnmark sa at de ikke ville delta i sammenslåi­ngsprosess­en, svarte Troms med at de heller ikke kunne bidra. De ville overlate hele prosessen til departemen­tet, noe Maeland avslo. Statsråden mener det vil vaere feil å starte et desentrali­seringsarb­eid med en sentralise­ring.

Men hun har kalt inn fylkene for å få fortgang i prosessen. Det var denne innkalling­en som skapte en ny situasjon denne uken: Finnmark nekter nemlig å komme på møtet. «Det eneste møtet vi vil stille på, er et møte der vi kan diskutere hvordan Finnmark kan bestå som eget fylke», sier fylkesordf­ører Ragnhild Vassvik (Ap) til Aftenposte­n.

Dette er en ny og alvorlig situasjon, som savner sidestykke og som er skadelig både for Finnmark og hele Norge. At et regionalt organ ved en slik ulydighets­aksjon setter seg opp mot en legitim, lovlig innsatt regjering og et stortingsv­edtak, er uhørt.

Helt uavhengig av ståsted i debatten om sammenslåi­ng, er det lett å se at finnmarksp­olitikerne er i ferd med å sette egen befolkning utenfor en lang rekke prosesser, ikke bare regionrefo­rmen. Vi kan forstå at statsråden mener at fylkene må drive gjennom prosessen selv. Den formen protestene har fått, gjør at hun likevel må vurdere å sette hele Finnmark under statlig administra­sjon fram til de har fått en troverdig, operativ fylkeskomm­une igjen.

 ?? CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) bør vurdere å sette Finnmark fylkeskomm­une under administra­sjon.
CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) bør vurdere å sette Finnmark fylkeskomm­une under administra­sjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway