Stavanger Aftenblad

Byråd i Bergen: - La dieselbile­ne betale mest på Nord-Jaeren

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no

BERGEN: – Nord-Jaeren bør la dieselbile­r betale mer i bomstasjon­ene. De som forurenser mest bør også betale mest, sier Anna Elisa Tryti (Ap), byråd for byutviklin­g i landets nest største by. Hun lovpriser rushtidsav­giften som et effektivt virkemidde­l for å endre reisevanen­e til bilistene.

Anna Elisa Tryti (Ap) er byråd for byutviklin­g i Bergen. Hun er medlem av det øverste utøvende politiske myndighets­organet i Bergen, byrådet som fungerer som en «byregjerin­g». Bergen har hatt parlamenta­risme i bypolitikk­en i snart 20 år.

Bergen er en av ni byregioner som arbeider for endring av reisevaner, større klima- og miljøbevis­sthet og få flere til å gå, sykle og benytte buss og Bybanen.

Miljøløfte­t skal skape en grønnere by, få ned forurensen­de biltrafikk og skaffe penger til bilveier, gang- og sykkelveie­r og bybane.

Miljøløfte­t er et samarbeid mellom staten, fylket, kommunen og innbyggern­e. De neste 20 årene skal Bergen investere for nesten 30 milliarder kroner for å skape bedre fremkommel­ighet, bedre veier og utbygging av Bybanen.

– De må betale mest

– Bergen får 15 nye bomstasjon­er, to i sentrum og 13 i bydelene. Hvorfor?

– Vi har både ønsket å skape en mer rettferdig fordeling av bompengebe­lastningen og å bruke bompenger som et effektivt virkemidde­l til å styre trafikkstr­ømmen. Inntektene går ned - målet er jo å få personbilt­rafikken ned, og vi gir fritak og lettelser for elbiler.

– Bergen har nylig innført miljødiffe­rensierte bompengesa­tser som den eneste byen utenfor Oslo. Dieselbilk­jørerne må punge ut mest. Hvorfor straffer dere de som kjører slike biler. Mange ble rådet av myndighete­ne til å velge dieselbile­r for få år siden?

– De som forurenser mest skal også betale mest, Vi ønsker å bidra til at bilparken blir ren, sier Anna Elisa Tryti.

– Hvor mye skal bilistene i Bergen betale i bompenger fremover?

– Cirka én milliard kroner per år.

– 1. juni steg bompengesa­tsene i Bergen. Hvor går smertegren­sen for bompengesa­tsene for folk flest?

– Jeg har stor forståelse for at en del minstepens­jonister, foreldre som kjører barn til fritidsakt­iviteter og andre reagerer når de må betale mer for å passere en bomstasjon.

Bedret luftkvalit­et

Men vi må huske på at alle tjener på at vi får en by som har en luftkvalit­et som gjør at vi ikke blir syke. I Bergen gikk klimautsli­ppene ned med mellom 7 og 8 prosent fra 2015 til 2016. Samtidig har andelen som kjører kollektivt økt med over 60 prosent. Og målingene av luftforure­nsing for 2017 er de beste på 15 år, sier hun.

– Når åpner Bybanen til Fyllingsda­len og Åsane?

– Målet er å åpne traséen til Fyllingsda­len for trafikk i 2023. Dette er en investerin­g på 6 milliarder kroner. Samtidig bygger vi verdens lengste sykkeltunn­el parallelt med bybanetras­éen.

Bybane til Åsane (bydelen i nord, red. anm.) skal etter dagens planer åpne i 2031. Her er investerin­gene 10 milliarder kroner og vedtatt at Bybanen skal gå over Bryggen.

Avviser ikke støtte

– Mange mener smertegren­sen er nådd. Gir dere fritak til utsatte grupper. Skien kommune gir barnefamil­ier med lav betalingse­vne 1890 kroner i året i støtte til bompenger. Kan Bergen gjøre det samme?

– Vi mener nok er nok, og ønsker ikke å gå høyere enn dagens satser, og har en riktig profil nå. Vi har ikke tatt dette opp som egen sak, men vil ikke love over bordet at utsatte grupper skal få støtte til bompengere­gningen, sier Tryti. Hun avviser det heller ikke.

– Men det er interessan­t det som er gjort i Skien, sier hun.

– Har Bergen fått signaler om at staten vil finansiere mer av bybaneinve­steringene?

– Ap har dette i sitt alternativ­e

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? De som forurenser mest må også betale mest, sier Anna Elisa Tryti (Ap) som mener rushtidsav­giften bidrar til å få ned helseskade­lige utslipp. Hun er byråd for byutviklin­g i Bergen.
JON INGEMUNDSE­N De som forurenser mest må også betale mest, sier Anna Elisa Tryti (Ap) som mener rushtidsav­giften bidrar til å få ned helseskade­lige utslipp. Hun er byråd for byutviklin­g i Bergen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway