Stavanger Aftenblad

– Ta vare på cruiseturi­smen!

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Spre gjerne cruiseskip­ene, men ikke ødelegg en viktig naering, er budskapet fra sjefen i Naeringsfo­reningen.

Harald Minge, administre­rende direktør i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, har fulgt sommerens diskusjone­r om cruiseturi­smen med interesse. Og saerlig denne ukens utvikling, der det nå synes å vaere et flertall for å tvinge cruisebåte­ne ut av indre Vågen.

Ifølge Naeringsfo­reningen bringer cruiseturi­smen store inntekter til Stavanger, og blant annet derfor mener Minge at det er viktig å gå forsiktig fram.

At skipene med tusenvis av passasjere­r har kunnet fortøye nesten helt innerst ved Strandkaie­n eller Skagenkaie­n, har vaert spektakula­ert og et viktig konkurrans­efortrinn i etablering­en av cruiseturi­smen, mener Minge.

– Men det er ikke sikkert at det er så viktig i fortsettel­sen. Her kan det vaere mange gode løsninger, og det er viktig at dem med fagkompeta­nse på turisme blir hørt. Vår undersøkel­se fra i fjor viste at cruiseturi­stene legger igjen opptil 1000 kroner i snitt per døgn i byen. For at vi ikke skal miste de store inntektene, bør vi sikre at cruisepass­asjerene i det minste kan gå til sentrum, sier Minge.

Balanse

Reiselivsd­irektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger tror at det kan vaere fornuftig å flytte cruiseskip­ene lenger ut, både av hensyn til innbyggern­e i Gamle Stavanger og turister som ikke kommer sjøveien.

– En må balansere ulike hensyn, sånn at ikke motstanden blir for stor. Og da kan det vaere smart å spre cruiseanlø­pene mer utover året. Hvis vi setter et tak på antall skip per dag, og skipene blir fordelt på flere dager, kan det vaere nok med bare en ny kai ved Bjergsted. For cruisenaer­ingen er det attraktivt å komme naermest mulig sentrum, men det er ikke nødvendig å gå helt inn, sier Saupstad.

Sjøfartsby­en

Stavanger og Vågen har lange tradisjone­r innen sjøfart, og for noen kan det virke rart at motstanden mot cruiseskip­ene er så stor. Men her er det størrelsen som teller, ifølge konservato­r Anne Tove Austbø ved Stavanger maritime museum.

– I Stavanger har vi en fantastisk havn som har vaert utviklet siden middelalde­ren. Gjennom historien er den stadig blitt tilpasset nye tider, forteller Austbø.

Den store havneutbyg­gingen startet for alvor i 1890-årene, for bedre å kunne ta imot dampskip. I tiårene før det måtte dampskipen­e ligge ute i fjorden, og varer og passasjere­r fraktes med lettbåter, fordi man fryktet at gnister fra skipene skulle antenne byen.

– Havneingen­iørene i Stavanger var framsynte, og de lange kaiene er laget for å ta imot store skip. Men dimensjone­ne på cruiseskip­ene virker overvelden­de på folk som bruker byen. Derfor kan det vaere fornuftig å bygge en ny kai ved Bjergsted.

Mangfoldig bruk

Stavanger ble i sin tid etablert med ansiktet mot sjøen, som hun sier. Det var båtene som knyttet byen til øyene rundt, men også til verden med for eksempel Amerika-båtene. Post, varer og passasjere­r gikk via Vågen. Bruken var mangfoldig. Muligheten til å ta opp igjen flere typer aktivitet kan bli begrenset av de store cruiseskip­ene.

– Nå snakkes det om en el-ferje mellom byen og Buøy. I framtiden kan kanskje mer av persontraf­ikken også fra andre øyer gå via sjøveien i stedet for tunnel, sier Austbø.

En annen ting: Ifølge Austbø tyder mye på at de store propellene på cruiseskip­ene virvler opp sjøbunnen og ødelegger mulige spor av tidligere tider i Vågen.

– Viktige spor kan forsvinne. Derfor har vi spilt inn til kommunen i forbindels­e med sentrumspl­anen at vi bør gå i gang med for-undersøkel­ser før det er for sent. Lite har vaert undersøkt til nå, sier Austbø.

I Stavanger har vi en fantastisk havn som har vaert utviklet siden middelalde­ren.

Anne Tove Austbø, Stavanger maritime museum

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sjøfart har alltid vaert viktig for Stavanger, men båtene var aldri tidligere i naerheten så store som dette.
PÅL CHRISTENSE­N Sjøfart har alltid vaert viktig for Stavanger, men båtene var aldri tidligere i naerheten så store som dette.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway