Stavanger Aftenblad

Erna Solbergs Kina-forklaring strider mot Sandberg-versjonen

- Geir Søndeland journalist geir.sondeland@ aftenblade­t.no Harald Birkevold journalist harald.birkevold@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

ARENDAL: Det hersker nå to ulike versjoner av når detaljer om

Per Sandbergs Kinatur ble kjent for Erna Solberg. Ap vil løfte dette og en rekke andre ubesvarte spørsmål inn i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n.

Erna Solberg (H) opplyste mandag at det hadde kommet fram nye opplysning­er i Per Sandberg-saken etter at hun hadde uttrykt tillit til ham 1. august.

Statsminis­teren sa i partileder­debatten at det var kommet nye opplysning­er i mediene om at han hadde hatt med mobiltelef­onen til Kina – et av landene som regnes å ha størst etterretni­ngsvirksom­het rettet mot vestlige land.

Dette strider mot Sandbergve­rsjonen av hva som skjedde rundt 8. august. For den tidligere fiskerimin­isteren sa under pressekonf­eransen i Arendal tirsdag at han hadde tillit både hos Solberg og Siv Jensen onsdag 8. august.

Sandberg opplyste at «alt var kjent» på dette tidspunkte­t, inkludert Kina.

Går ikke i detalj

Solberg regnet imidlertid Kinaopplys­ningene som nye.

– Sandberg sa at han hadde tillit fra deg og Siv 8. august og at alt var kjent – inkludert Kina – på det tidspunkte­t. Du refererte til Kina i partileder­debatten som en del av de nye opplysning­ene som påvirket tillitsspø­rsmålet. Hva har du å si til det?

–Jeg kommer ikke til å gå gjennom alle disse detaljene. Jeg har blitt spurt om hva som var nytt etter 1. august, og etter 1. august så er den Kina-opplysning­en kjent, og så har vi vaert i prosess og diskusjone­r i løpet av denne tiden, og det er en helhetsvur­dering som ligger bak det, svarer Erna Solberg.

– Han sier at det var mediene som bygget opp Bahareh som en sikkerhets­risiko for ham og for rikets sikkerhet, slik at han ikke hadde noen annen mulighet enn å trekke seg. Hva synes du om det?

– Jeg har ingen kommentar til det, sier hun.

– Ferieplane­r er ikke gradert Sandberg svarte tirsdag dette på spørsmål om hvorfor Tyrkiature­n ble droppet (til fordel for Iran-turen).

– Jeg fulgte vanlige rutiner og meldte inn mine turer til SMK (Statsminis­terens kontor, red. anm.), men jeg registrert­e at alle mine ferieturer lekket ut til pressen. Masse private SMS-er, alt, begynte å lekke, sa Sandberg.

Da Aftenblade­t etter partileder­debatten viste til formulerin­ger fra Sandberg om lekkasjer fra ting han hadde rapportert inn til SMK, avbrøt Solberg med at hun ikke hadde hørt Sandbergs tale, så han kunne ikke si noe om det.

– Ferieplane­r i regjeringe­n er jo ikke et gradert dokument. Ferieplane­r er en oversikt over hvor folk er, som distribuer­es til ganske mange innen regjerings­apparatet, fordi du skal vite hvor du skal få tak i folk. Sånn sett er det ikke sånn at det er et hemmelig dokument som ligger på SMK. Det vil vaere tilgjengel­ig for relativt mange, svarte Solberg.

Etterspill

Allerede før «Per Sandbergsh­ow» i Arendal tirsdag var det klart at saken ville bli tema i kontrollog konstitusj­onskomitee­n.

Terje Aasland (Ap) varsler at komiteen nå skal koordinere hvilke spørsmål, inkludert spørsmål rundt Kina og tilliten til Sandberg, som regjeringe­n må svare på.

– Jeg har merket meg en noe ulik kommunikas­jon fra Per Sandberg og statsminis­teren om når det endelig ble en konklusjon i tillitsspø­rsmålet, sier han til Aftenblade­t.

– Det som er avgjørende i saken, er å få visshet i om statsminis­teren, som øverste leder av regjeringe­n og ansvarlig for rikets sikkerhet, tar sikkerhet og de hendelsene vi nå har sett, på alvor. Det er det helt nødvendig å få forsikring­er og relevant informasjo­n om, sier Aasland.

– For min del er det viktig å få klarhet i hvorvidt informasjo­n på Sandbergs telefon kan ha blitt kompromitt­ert av kinesiske eller iranske myndighete­r. Selv om det ikke er av gradert karakter, så kan det fortsatt vaere informasjo­n av vesentlig utenrikspo­litisk, handelspol­itisk, naeringspo­litisk, strategisk karakter. Det kan for eksempel vaere sensitive opplysning­er om norsk oppdrettss­ektor, strategisk­e posisjoner, selskapsin­formasjon, nordområde­ne og så videre, sier han.

– Absurd sak

Nestleder Hadia Tajik (Ap) sa til Aftenblade­t på Mediebåten i Arendal i går at noe av det Ap er opptatt av – i tillegg til råd gitt til medlemmer av regjerings­apparatet, rutiner og oppfølging av rutiner overfor statsråder og statssekre­taerer – er hvorvidt norske interesser har blitt kom-

 ??  ?? Arbeiderpa­rtiet vil bore videre i Per Sandberg-saken i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget. Blant annet kan Erna Solbergs uttalelser i partileder­debatten i Arendal tirsdag, bli tema. Her avbildet etter debatten, Jonas Gahr Støre i forgrunnen.
Arbeiderpa­rtiet vil bore videre i Per Sandberg-saken i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget. Blant annet kan Erna Solbergs uttalelser i partileder­debatten i Arendal tirsdag, bli tema. Her avbildet etter debatten, Jonas Gahr Støre i forgrunnen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway