Stavanger Aftenblad

Svensk valg kan gi politisk kaos

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: En rekke bilbranner i Sverige kan føre den politiske debatten tilbake til innvandrin­g, mindre enn én måned før valget. Det vinner Sverigedem­okraterna på.

Mandag og natt til tirsdag ble naermere 150 biler påtent ulike steder i landet, i det politiet ser på som organisert vandaliser­ing.

Videoer som er publisert på internett, viser at det var ungdommer, ikledd finlandshe­tter og mørke klaer, som tente på bil etter bil på parkerings­plasser i byer vest i Sverige. De hadde flasker fylt med brennbar vaeske.

Politiet jakter på gjerningsm­ennene og har en teori om sosiale medier er blitt brukt for å oppfordre ungdommene til å sette fyr på bilene. Det er ikke kjent ennå hvem alle disse ungdommene er. Men ifølge NRK, er mange av de som er identifise­rt kjent av politiet fra før.

Men en av teoriene fra politiet er at dette dreier seg om ungdommer fra det såkalte parallells­amfunnet i Sverige. Dette er gruppering­er av forskjelli­g etnisitet og bakgrunn. De har en egen struktur og egne regler, og bryr seg ikke om hva myndighete­ne sier.

Det er ikke første gang dette skjer.

Valg

Det er mindre enn én måned til riksdagsva­lget i Sverige. Siden 2014 er det socialdemo­kraterna som har ledet en mindretall­sregjering sammen med Miljöparti­et de gröna.

På de siste meningsmål­ingene er det derimot det omstridte høyrepopul­istiske partiet Sverigedem­okraterna som leder. Med en oppslutnin­g på rundt 20 prosent ligger de an til å bli det største eller nest største partiet i Sverige.

Partiets leder Jimmie Åkesson kalte i forrige uke de andre partienes politikk for et stort hykleri. – Om en månad röstar vi bort hycklarna, sa han på partiets årlige sommerfest­ival.

Bort fra klima

Den siste måneden har den politiske debatten i stor grad handlet om klima. Men etter bilbrannen­e er det ventet at debatten vil dreie tilbake til innvandrin­g.

Aron Emilsson fra Sverigedem­okraterna deltok i går i en debatt om innvandrin­g på Arendalsuk­a. Han sier at i svensk politikk er det ikke lenger den tradisjone­lle aksen mellom høyre og venstre som gjelder. Det handler om de som står for liberale, internasjo­nale verdier og de som støtter det nasjonale.

Flyktninge­r

Sverigedem­okraterna vil beskytte de svenske, nasjonale verdiene først og fremst. De asylsøkern­e som kommer, må det stilles strengere krav til, og de bør ha en plikt til å delta i samfunnet før de kan få rettighete­r, mener Emilsson. Og som Frp her i landet, mener partiet at det beste er å hjelpe flyktninge­r i naerområde­ne.

– Vi har blitt en sosial og kulturell folkebeveg­else. Derfor har vi blitt så store, sier Emilsson.

Sverigedem­okraternas oppslutnin­g skyldes i stor grad det skyhøye antallet flyktninge­r Sverige har tatt imot.

På få år har Sverige tatt imot over 200.000 flyktninge­r. Bare i 2015 kom det 163.000 flyktninge­r til landet. Det er mer enn fem ganger mer enn Norge fikk.

I debatten om innvandrin­g i Arendal i går deltok også justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp), SV-leder Audun Lysbakken, byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) i Oslo og Høyres Ingjerd Schou.

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) sier at hendelsene i Sverige bekymrer ham. Han mener at det svenskene har gjort feil, er å sette inn tiltak for integrerin­g altfor seint.

Han sier Norge foreløpig ikke har de samme utfordring­ene. Norge har heller ikke tatt imot det samme antallet asylsøkere.

Emilsson sier at han er positivt overrasket over debatten mellom de norske politikern­e, der de diskuterer antall kvoteflykt­inger landet skal ta inn hvert år. Ifølge den svenske politikere­n er dette noe som har vaert tabu å snakke om i hans hjemland.

Endret retorikk

Raymond Johansen mener at en av grunnene til at Sverigedem­okraterna har klart å øke oppslutnin­gen de siste årene, er at de har endret retorikk.

Han sier han fikk med seg Åkessons tale under sommerstev­net. Johansen mener at den svenske partileder­en bevisst setter svake grupper, som eldre, handikappe­de eller syke, opp mot innvandrin­g, når han antyder at folk må velge enten å sette av penger til dem eller innvandrin­g.

Han mener dette er noe som skaper en uro og en frykt for at noe er i ferd med å gå i stykker.

– Det blir meg mot dem, og vi forteller en gruppe mennesker at vi helst vil bli kvitt dem. Det hjelper ikke på integrerin­gen, sier Johansen.

Ingen vil samarbeide

Emilsson sier at hans parti er klar for å diskutere samarbeid både innenfor og utenfor regjering med alle de andre politiske partiene.

Men til nå er det ingen andre partier som vil samarbeide med Sverigedem­okraterna. De andre mener partiet er et nazistpart­i, siden det ble stiftet av folk fra høyreekstr­eme miljøer.

Valget kan gi et politisk kaos, i et land som i større og større grad opplever en enorm splittelse.

Hvis de andre partiene skal unngå en såkalt cordon sanitaire-situasjon, der de bygger en slags koalisjon mellom alle de andre partiene bare for å hindre at Sverigedem­okraterna får makt, kan de bli tvunget til å samarbeide med partiet.

Emilsson påstår at partiet har andre hjertesake­r, som helse og eldrepolit­ikk, men det er innvandrin­g som dominerer alt.

Det blir derfor interessan­t å se hvilken politikk vi får i Sverige etter valget. Og om den nye regjeringe­n klarer å ta tak i de store sosiale problemene vårt naboland sliter med.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway