Stavanger Aftenblad

Sinnet vokser i Italia etter brokollaps

-

GENOVA: Italia jakter på noen å plassere ansvaret hos etter at rundt 40 mennesker mistet livet i brokollaps­en i Genova. Det letes fortsatt etter overlevend­e i ruinene.

Da deler av motorveibr­oen dundret i bakken tirsdag, fulgte naer 40 kjøretøy med. I går var minst 39 mennesker bekreftet døde. Innenriksm­inister Matteo Salvini knytter tragedien til EUs strenge budsjettre­gler som han mener har skylden for at Italia mangler penger til vedlikehol­d av både infrastruk­tur og bygninger.

– Du må alltid be om lov for å bruke penger, sier Salvini til Radio24 onsdag.

Italias transportm­inister Danilo Toninelli varsler at regjeringe­n vil forsøke å si opp kontrakt med det private selskapet som har ansvaret for å vedlikehol­de Italias motorveier.

– Det første som bør skje, er at lederne i Autostrada per l’Italia bør gå av. Og gitt at det har vaert kontraktbr­udd, varsler jeg at vi har begynt prosessen for eventuelt å si opp kontrakten deres og gi en bot på 150 millioner euro, skriver Toninelli på Facebook.

150 millioner euro tilsvarer over 1,4 milliarder kroner.

Ifølge nyhetsbyrå­et Radiocor ble det nylig lyst ut vedlikehol­dsarbeid for 20 millioner euro på viadukten som broen er en del av. Blant annet skulle brokablene forsterkes, deriblant den som kollapset tirsdag. Redningsar­beidet pågår for fullt, og onsdag holdt man på å heve de enorme betongblok­kene.

– Alle tilgjengel­ige områder er undersøkt, nå flytter vi de største bitene. Vi kan ikke vite om det fortsatt er overlevend­e, det er vår jobb å lete, sier brannmanne­n Emanuele Gissi til AFP.

Onsdag formiddag lå det offisielle dødstallet på 39, mens andre kilder meldte om minst 42 omkomne, deriblant tre barn på 8, 12 og 13 år. Blant de omkomne er to albanere, tre chilenere og tre franske statsborge­re.I tillegg er 16 personer skadd, 12 av dem alvorlig.

Mange italienere ønsker svar på hvordan tragedien kunne skje. Broen brøt sammen idet det pågikk vedlikehol­dsarbeid, og mens det regnet og blåste kraftig.

Armert betong

En rekke eksperter tror slitasje og korrosjon over lang tid kan ha fått den over 50 år gamle broen til å gi etter.

– For 50 år siden hadde vi ubegrenset tillit til armert betong, vi trodde den varte evig, men nå vet vi at den kun varer i noen få tiår, sier Diego Zoppi, tidligere leder i den italienske arkitektfo­reningens avdeling i Genova.

Han mener at italiensk infrastruk­tur fra 1950- og -60-tallet trenger rask renovering for å unngå lignende tragedier.

– Konstant vedlikehol­d Professor Antonio Brencich ved Universite­tet i Genova viser til at broen, som ble tegnet av Riccardo Morandi, trengte konstant vedlikehol­d.

– Den var rammet av svaert alvorlige korrosjons­problemer knyttet til teknologie­n som ble brukt. Morandi ønsket å bruke en teknologi som han hadde tatt patent på, som ikke ble brukt senere, og som viste seg å vaere mislykket, sier Brencich til Radio Capitale.

Så mange som 25 millioner kjøretøy passerte broen hvert år, mange av dem lastebiler som fraktet varer fra tre av Italias største havner. Den var en viktig ferdselsår­e både for trafikken nordover mot Milano og vestover mot Frankrike.

Ibou Toure, en 23 år gammel tolk, sier han ikke er overrasket over at broen raste sammen.

– Jeg bor i naerheten og krysser broen til fots hver dag. Jeg var aldri trygg på den. Du kunne alltid høre disse lydene hver gang lastebiler kjørte over. Da jeg hørte at den hadde brutt sammen, var jeg ikke overrasket, sier han til AFP. (NTB)

 ?? LUCA ZENNARO / ANSA VIA AP / NTB SCANPIX ?? 39 personer var i går ettermidda­g bekreftet omkommet etter at Morandi-broen på A10 kollapset tirsdag. Dødstallet ventes å stige ytterliger­e.
LUCA ZENNARO / ANSA VIA AP / NTB SCANPIX 39 personer var i går ettermidda­g bekreftet omkommet etter at Morandi-broen på A10 kollapset tirsdag. Dødstallet ventes å stige ytterliger­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway