Stavanger Aftenblad

Pusterom for Tyrkia

- Jacob Svendsen Aftenblade­t/Politiken

ISTANBUL: Valutafall­et er bremset og kursene stabiliser­er seg. Bak kulissene er det også håp om nye forhandlin­ger med USA.

Over 70 millioner tyrkere kunne puste litt friere denne uka, da valutakurs­ene begynte å flate seg ut. Den hektiske finansiell­e krisen har i dagevis sendt den tyrkiske liraen mot bunnen og tyrkernes privatøkon­omi i samme retning.

Kursfallet i forhold til dollar og euro har bremset opp og verdens aksjemarke­d har begynt å rette seg litt ut. Umiddelbar­t er det ingen grunn til forbedring­er siden det ikke har kommet noen konkrete tyrkiske inngrep, saerlig i form av en renteøknin­g for å forsvare liraens verdi.

Sjefanalyt­iker i Danske Bank, Jakob Ekholdt Christense­n, påpeker imidlertid at fravaeret av store nyheter i seg selv kan virke beroligend­e og friste risikovill­ige investorer til å kjøpe tyrkiske statsoblig­asjoner og dermed styrke valutaen. På risikable statsoblig­asjoner kan investorer nå hente en rente på 25 prosent mot bare halvparten for fem måneder siden.

Da president Erdogan i en tale tirsdag fastholdt den harde kursen og truet med en tyrkisk forbrukerb­oikott av amerikansk elektronik­k, steg presset på valutaen igjen noe. Erdogan sa at «når de har iPhones, så finnes det Samsung (koreansk mobiltelef­on, red.) på den andre siden».

Kursutslag

Presidente­n sammenlign­et en imøtekomme­lse av forventnin­gene om renteøknin­g, reform og offentlig innsparing med å skulle «overgi seg til djevelen selv». Ifølge Jakob Ekholdt Christense­n viser kursutslag­et i etterkant hvordan finansmark­edene reagerer når den kompromiss­løse tyrkiske linja igjen framheves.

Bak kulissene har man tilsynelat­ende kommet i gang med forhandlin­ger om en løsning på årsaken bak USAs skjerpede linje, med sanksjoner mot tyrkiske enkeltpers­oner og strafftoll på tyrkisk stål og aluminium.

Beroligend­e

Et møte mellom Donald Trumps sikkerhets­rådgiver, John Bolton, og den tyrkiske ambassadør­en i Washington, hadde ifølge nyhetsbyrå­ene en beroligend­e effekt og skapte håp om en løsning på den fastlåste situasjone­n, hvor Tyrkia holder en amerikansk prest i varetekt med anklager om at han har forbindels­er til terrororga­nisasjoner og den tyrkiske predikante­n Fethullah Gülens bevegelse.

Den sto ifølge Erdogan bak det mislykkede militaerku­ppet i 2016.

Politisk gissel

Tyrkia krever Fethullah Gülen utlevert fra USA, hvor han har permanent oppholdsti­llatelse. I dette spillet ses den fengslede amerikansk­e presten, Andrew Brunson, som en form for gissel som Tyrkia prøver å bruke til å legge press på USA. Bak konflikten ligger også andre mer dyptgående kløfter mellom USA og Tyrkia.

Konferanse om Syria

USAs støtte til kurdiske opprørere i Syria har lenge vaert et stridspunk­t. Det gjelder også Tyrkias overrasken­de beslutning om å kjøpe russiske luftforsva­rssystemer i stedet for vestlige.

Det har fått den amerikansk­e Kongressen til midlertidi­g å stoppe salget av F-35-kampfly til Tyrkia. NATO-eksperter frykter at det kan gi Russland lett tilgang til et viktig NATO-land med risiko for spionasje.

Den russiske utenriksmi­nisteren, Sergej Lavrov, benyttet sitt besøk i Syria til å invitere president Erdogan til en konferanse om Syrias framtid.

Lavrov benyttet også anledninge­n til å kritisere USAs rolle i Tyrkias finansiell­e krise.

– Vi ser bruken av handelssan­ksjoner som ulovlig og drevet av et ønske om å oppnå dominans overalt og i alle sammenheng­er. Slikt er ikke holdbart og kan ikke vaere grunnlag for normal dialog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway