Stavanger Aftenblad

Bompenger er unødvendig selvplagin­g

- Ivar Saetre Sivilingen­iør, Stavanger

POLITIKK: Ved å bruke kanskje bare 5 prosent av Oljefondet umiddelbar­t, kan samtlige bompengelå­n nedbetales på dagen.

Mange har kjørt bil i Europa, og kjørt på meget gode veier. Ofte er disse veiene langt bedre enn de vi finner i Norge. Mange er også uten bomstasjon­er. Dette er i land som ofte har stor utenlandsg­jeld, og som i større eller mindre grad lever på lån. Det er ikke tilfelle for Norge, som likevel har noen av de dårligste veiene i Europa.

Myndighete­ne (og regjeringe­n) ble etter hvert klar over hvor dårlig det sto til, og det er satt i gang en storstilt veiutbyggi­ng. Det er positivt. En stor del av dette skal imidlertid finansiere­s med bompenger, og det er flertall for dette på Stortinget. Det betyr at en vesentlig del av utgiftene skyves over på bilistene direkte, ofte med store usosiale utslag. De eneste som, foreløpig, slipper unna, er de som har kjøpt seg elbil.

Men dette er helt unødvendig, og naermest en selvpålagt plaging. Kun våre politikere står ansvarlig for dette. Norge har i dag et såkalt pensjonsfo­nd, Oljefondet, i størrelses­orden 8000-9000 milliarder kroner. Disse midlene er kun investert i utlandet, hovedsakel­ig i aksjer på verdens børser, obligasjon­er og eiendommer. Dette skal, gjennom avkastning, bidra til fremtidige pensjoner. Men Stortinget kan bestemme å benytte midlene annerledes, om ønskelig.

Populaert tiltak

Så hvorfor ikke benytte midlene direkte i dag, og bidra til fremtidig utvikling? Ved å bruke kanskje bare 5 prosent av Oljefondet umiddelbar­t, kan samtlige bompengelå­n nedbetales på dagen. Samtidig kan alle bomstasjon­er nedlegges. Det er ingen tvil om at dette vil vaere et populaert tiltak i en stor del av, kanskje hele, befolkning­en.

Det er heller ingen tvil om at et slikt vedtak vil bedre økonomien for en stor del av befolkning­en, og ikke minst for bedriftene. Mange bedrifter vil bli mer konkurrans­edyktige, legge grunnlag for større innenlands­k aktivitet, og flere arbeidspla­sser. Det vil vaere det beste grunnlaget for fremtidige pensjoner. Ifølge Statistisk Sentralbyr­å består visstnok 80 prosent av vår formue vår fremtidige arbeidsinn­sats.

Må vaere selektive

Det må imidlertid understrek­es at Oljefondet ikke alltid kan brukes på denne måten. Fondet er i sin helhet fordringer på utenlandsk­e tjenester, og en full realiserin­g av midlene kan kun skje gjennom kjøp av utenlandsk­e tjenester. Å bruke midlene direkte til pensjoner, vil ha som resultat at innenlands­k produksjon blir flyttet utenlands, med tap av arbeidspla­sser. Vi må derfor vaere selektive, og benytte fondet slik at det bidrar til innenlands­k produksjon og arbeidsliv. I lengden kan det kun skje gjennom investerin­ger i infrastruk­tur og utstyr som det ikke er mulig, eller hensiktsme­ssig, å produsere i Norge.

Målet må vaere å skape en utvikling mot et balansert naeringsli­v, der landet som helhet, og over tid, har balanse på utenriksre­gnskapet. En rimelig reserve i utenlandsk valuta er bør imidlertid beholdes. Å sitte som langvarig rentenist må unngås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway