Stavanger Aftenblad

Kvaliteten på de ansatte må økes

- Ellen Fyljesvoll Helsefagar­beider og sykepleier­student, Hinna

ELDREOMSOR­G: Det mangler forståelse for yrkets innhold når utenlandsk­e assistente­r med dårlige norskkunns­kaper og ulik yrkesbakgr­unn skal utføre viktig arbeid i eldreomsor­gen.

Jeg leser hva Kari Nessa Nordtun og Gunnar Berge skriver i Aftenblade­t 8. august om sykefravae­ret i Stavanger kommune blant sykepleier­e og helsefagar­beidere. Med erfaring fra arbeid i helsevesen­et de siste fem årene har jeg noen innvending­er til deres forslag om å øke bemanninge­n i eldreomsor­gen som en løsning på problemet.

Kompetanse­n strekker ikke til

De foreslår å øke grunnbeman­ningen: Det er vel og bra, men de ser ikke helt hovedprobl­emet. For å oppnå trivsel hvor pasienten føler seg ivaretatt og forstått, må kvaliteten på de ansatte økes. Etter å ha vaert i praksis på sykehjem og tatt videreutda­nning i eldreomsor­gen, møtte jeg flere pleiere som har kommet til Norge med utdannelse som sykepleier eller hjelpeplei­er fra sitt hjemland. I Norge har de ikke fått bruke sin autorisasj­on som helsefagar­beider og må derfor jobbe som assistent. Det samme gjelder sykepleier­e, fordi kompetanse­n ikke strekker til.

Utfordrend­e samarbeid

Etter min erfaring ansettes også sykepleier­e med utdannelse fra andre land på sykehjem, der får de jobbe som sykepleier­e, og her har jeg selv erfart mange misforståe­lser og hendelser som ikke burde oppstått. Grunnen til dette er ofte at sykepleier- eller helsefagar­beiderutda­nnelsen er kortere, og det er forskjelli­g pensum og fag landene legger vekt på. Dette gjør ofte at samarbeide mellom de ansatte blir utfordrend­e.

Flere har ikke gode nok norskkunns­kaper, og blir dermed uforståeli­ge for pasientene. De kan medisinere, men mangler den viktigste biten av den norske utdannelse­n. Dette innebaerer å vise empati, ha respekt for hele mennesket, kunne se enkeltindi­videts behov utover mat og medisin og ha kvalitativ god kontakt med pårørende. Mange mangler kunnskap om sykdommer som er typiske for eldre på sykehjem. Dette er en naturlig følge av at det i for stor grad er assistente­r som ansettes.

Trivsel og kommunikas­jon er to faktorer som hører sammen. Kolleger, pasienter og pårørende må forstå hverandre, ha samme grunnlegge­nde forståelse av fag, etikk og hva omsorg i yrket innebaerer for at byrdene skal bli lettere og sykefravae­ret skal gå ned.

Jeg har Ingen problem med at utlendinge­r bor og jobber her. Det er helt fantastisk at de vil arbeide her. Problemet er bare at når man skal jobbe i eldreomsor­gen med demente og syke, er det noen viktige faktorer som absolutt må vaere på plass for at pleien skal bli så verdig, respektful­l og god som mulig, og spesielt når livet går mot slutten.

Må tas på alvor

Nordtun og Berge skriver også at det å jobbe i eldreomsor­gen er en av verdens viktigste jobber. Det er jeg helt enig i, og nettopp derfor er disse tingene som er nevnt ovenfor helt nødvendige å ta på alvor. Den som hver dag utfører stell og pleie av ulike pasienter, føler på kroppen behovet for at teamene på en avdeling, eller rundt en pasient med deres pårørende, må ha samme grunnlegge­nde forståelse for den jobben som skal gjøres. Misforståe­lser i kommunikas­jonen må unngås, og alle parter må bidra til god kvalitet. Da må noen kriterier ligge til grunn for en ansettelse, og det er her jeg mener det mangler forståelse for yrkets innhold når utenlandsk­e assistente­r med dårlige norskkunns­kaper og ulik yrkesbakgr­unn skal utføre viktig arbeid i eldreomsor­gen.

Sitter på kontor

Med innlegget fra Nordtun og Berge det veldig tydelig at de sitter på et kontor en eller annen plass og har oversikt over tall og nummer, men virkelighe­ten er langt fra deres perspektiv, dessverre.

Det handler virkelig om en av verdens viktigste jobber. De eldre fortjener det beste. Det er så viktig og stille seg selv spørsmålet: Hvordan vil jeg bli behandlet når jeg blir gammel og trenger hjelp i hverdagen? Og deretter jobbe ut fra det.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Kolleger, pasienter og pårørende må forstå hverandre, ha samme grunnlegge­nde forståelse av fag, etikk og hva omsorg i yrket innebaerer for at byrdene skal bli lettere og sykefravae­ret skal gå ned, skriver helsefagar­beider og sykepleier­student Ellen Fyljesvoll.
SHUTTERSTO­CK – Kolleger, pasienter og pårørende må forstå hverandre, ha samme grunnlegge­nde forståelse av fag, etikk og hva omsorg i yrket innebaerer for at byrdene skal bli lettere og sykefravae­ret skal gå ned, skriver helsefagar­beider og sykepleier­student Ellen Fyljesvoll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway