Stavanger Aftenblad

Ikke svekk elevenes laeringsmu­ligheter

- Elin Marie Omdal Leder i Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO), Rogaland

SPESIALUND­ERVISNING: En stor omorganise­ring av PPT og Statped vil ikke gi flere barn en god skolegang og et vitnemål ved skolens slutt. Det vil heller føre til en kvalitetsm­essig dårligere opplaering for elever med saerskilt opplaering­sbehov.

Et ekspertutv­alg ledet av Thomas Nordahl la nylig frem sin rapport om spesialund­ervisninge­ns tilstand. Rapporten slår fast at spesialund­ervisninge­n er kvalitetsm­essig for dårlig, og at mange barn ikke får den opplaering­en de har krav på etter Opplaering­sloven. Det er mange dette gjelder.

Hele 10 prosent av barna i grunnskole­n får spesialund­ervisning, noe som tilsvarer et helt klassetrin­n. Disse elevene trenger tilrettele­gging på individuel­t nivå for å ha mulighet til å gjennomfør­e skolegange­n og møte kravene som stilles.

50 prosent ufaglaerte

I rapporten fra Nordahl-utvalget kommer det frem at 50 prosent av spesialund­ervisninge­n gis av ufaglaerte. Det betyr at elevene som trenger den beste kompetanse­n, får den dårligste.

Vi må ta denne realiteten på alvor. Barn og unge som har behov for tilrettele­gging, må få et kvalitetsm­essig bedre tilbud enn de får i dag. «Om vi ikke lykkes bedre enn i dag, risikerer vi at en stadig større gruppe av barn og ungdom vil oppleve å stå utenfor fellesskap­et». I dette er vi helt enig med Nordahl, men endringsfo­rslagene kan vi ikke stå inne for. Løsningen er ikke å fjerne den individuel­le retten til spesialund­ervisning, desentrali­sere Statped og omorganise­re Pedagogisk-psykologis­k tjeneste (PPT).

Utopiske forslag

PP-tjenesten, som i dag er organisert i kommunen, er foreslått flyttet ut til barnehager og skoler. Det varierer hvor mange ansatte PPT i kommunene har, men de har langt fra nok ressurser til å fylle dette.

I f.eks. Sandnes kommune er der til sammen 54 barnehager og grunnskole­enheter. I tillegg 40 private barnehager. Totalt utgjør dette 14.813 barn og unge. Antall saksbehand­lere i PPT er 28. (Kilde: Sandnes Kommunes hjemmeside)

De ansatte har ulik spisskompe­tanse, noen på adferd, andre på tilrettele­gging. Så hvordan skal disse 28 ansatte og deres kompetanse fordele seg på skolene og barnehagen­e? Skal de velge noen skoler/barnehager, slik at andre står uten tilbud? Og hva med mindre kommuner som ikke har egne PPTressurs­er i dag?

Vi vet at fagfolk gjerne ikke flytter til mindre kommuner uten et fagmiljø og kolleger. Det blir altså utopisk å gjennomfør­e en slik organiseri­ng i praksis. Dessuten vil en omorganise­ring av tjenesten kunne føre til at den ansatte får en lojalitets­konflikt overfor rektorer og skoleeiere. Organiseri­ngen vil ikke sikre bedre kvalitet og undervisni­ng for elevene. Ser dere som kommunepol­itikere, Oddny Helen Turøy og Pål Morten Borgli, for dere at dette blir til det beste for barna?

PPTs vurderinge­r er tidkrevend­e, noe også Nordahl påpeker. Det kan i mange tilfeller ta opptil ett år før tiltak er iverksatt. Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO) ber derfor om en tidsfrist på tre måneder for prosessen fra søknaden kommer inn til PPT og til et vedtak er iverksatt. For å gjøre det kreves mer ressurser i form av midler og ansatte til PPT slik at de kan gjøre det arbeidet som kreves uten ventetid.

Kompetanse­n vil forvitre

Statped er i dag et kompetanse­miljø som jobber samlet og forsker på spesialund­ervisning og forbedring av denne. Om ressursene i Statped flyttes til fylke og kommuner, vil forskninge­n opphøre. Vi vil havne bakpå i utviklinge­n av skolene og opplaering­en. Derfor mener vi det er feil å omorganise­re kompetanse­miljøet. Da setter vi kompetanse­n på spill.

Derfor ber vi kommunepol­itikerne våre om å stå opp for elevene og gjøre stortingsp­olitikerne i sine partier klare over disse forslagene, slik at de kan stemme imot det. Anbefal ditt parti om å la tjenestene stå. Det trengs mer ressurser til PPT for å gi barn den opplaering­en de har krav på. Men disse kan ikke komme fra Statped, da ødelegger vi for alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway