Stavanger Aftenblad

Det er kjøttvekta som teller

- Ernst W. Lapin Sandnes

POLITIKK: Ettersom vi lever svaert så godt på Nord-Jaeren slik lokalstyre­t i kommunene fungerer i dag, så hvorfor ta sjansen på kommunesam­menslåing?

For kort tid siden hadde den gamle høvdingen fra naeringsli­vet i Stavanger, Jostein Soland, et innlegg i Aftenblade­t (6.8.) om det den store tabben som skjedde da et overveiend­e flertall i Sandnes stemte mot sammenslåi­ng av bykommunen­e Sandnes og Stavanger.

8. august fikk han svar av varaordfør­er Pål Morten Borgli i Sandnes. Dette innlegget svarte Jostein Soland på i 14. august. Ettersom saken tydeligvis ennå engasjerer – skulle trodd den for lengst var lagt død – våger jeg, som ihuga sandnespat­riot, å blande meg litt inn i diskusjone­n.

Etter Solands mening ville regionen stått mye sterkere (mot hvem?) dersom kommunene på Nord-Jaeren hadde blitt slått sammen, under Stavangers lederskap, må vite.

Ugjenkalle­lig

Selvsagt kan han ha rett i den saken, eller kanskje han tar feil? Ingen av oss kjenner fremtiden, så det ville bare en sammenslåi­ng av kommunene kunne bekrefte, eller avkrefte. Nå er det slik at ingen «skikkelige» politikere vil invnrømme i ettertid at de har tatt grovt feil. (Bare se på farsen i samband med sammenslåi­ngen av fylkene Troms og Finnmark). Følgelig ville en sammenslåi­ng av kommunene vaert endelig og ugjenkalle­lig, samme hvor dårlig det enn måtte gå etterpå.

Ettersom vi lever svaert så godt på Nord-Jaeren slik lokalstyre­t i kommunene fungerer i dag, så hvorfor ta den sjansen? Det gamle ordet at en vet hva vi har, men ikke hva vi får, gjelder selvsagt ennå. Det må da ha vaert en av Solands konservati­ve meningsfel­ler som oppdaget det? – Forresten, litt vet vi jo også i dag. Vi vet at storebror Stavanger er størst i folketall på Nord-Jaeren. Vi vet at i kraft av sin størrelse og sitt folketall har Stavanger sørget for å «karre» til seg store og viktige arbeidspla­sser som universite­t, sykehus og teater, for å nevne noe. Det er bare kommet få innsigelse­r mot denne konsentras­jonen av institusjo­ner på et lite område – viss det er kommet noen i det hele – fra kommunene rundt om.

Storebror får full kontroll

Som Jostein Soland så treffende sier det: «Det er kjøttvekta som rår!». Ved en evt. sammenslåi­ng av Sandnes og Stavanger ville storebror Stavanger få full kontroll med det som skjedde i den nye storkommun­en. Også nå ville «kjøttvekta» rå, og tumleplass­en ville vaere så mye større.

Noen av oss tror (vet ikke) at både lokalt demokrati, innovasjon og mangslunge­n virksomhet i Sandnes by og dens utkanter, har bedre forhold til å trives og utvikle seg når «kjøttvekta» forblir lokalisert i Stavanger by enn når den skal «valse rundt» og tynge ned nabodistri­ktene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway