Stavanger Aftenblad

Nå kommer monsterhai­ene

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Megalodon» har alle ingrediens­ene som trengs i en vellykket katastrofe­film, men skjemmes av sin egen forutsigba­rhet og høye klisjénivå.

Megalodon

Sjanger: Action / Grøsser / Sci-Fi. Skuespille­re: Ruby Rose, Jason Statham, Rainn Wilson. Regi: Jon Turteltaub. USA, 2018. Lengde: 1 t. 53 min. Aldersgren­se: 12 år.

Hvis du var blant dem som fikk angst for å bade i sjøen etter å ha sett «Haisommer»-filmene, er det bare å holde seg langt unna «Megalodon». Som tittelen antyder, er det på ingen måte småfisk vi har med å gjøre her.

Filmen starter med et lite tilbakebli­kk, hvor dykkeren Jonas (Jason Statham) blir tvunget til å ta et valg som koster flere av kollegene livet. Så blir han skjøvet ut i kulden, og avgår med en slags selvpålagt førtidspen­sjon. Fem år senere starter hovedhandl­ingen. I et usedvanlig avansert forsknings­senter utenfor kysten av Kina står forskerne foran et gjennombru­dd av det slaget som gjør at laerebøker må skrives om. De mistenker at det finnes ukjente havområder under det som tidligere har vaert kjent som den aller mest dyptliggen­de havbunnen i verden, og det viser seg å stemme.

Men i likhet med dvergene i «Ringenes Herre» har disse menneskene i sin grådighet etter både viten og rikdom gravd dypere enn de burde. I denne avgrunnen finnes forhistori­ske uhyrer som definitivt ikke burde forstyrres. I den grad det finnes noen moral i denne historien, er den så enkel som dette: Når man tukler med naturen, får det konsekvens­er. Konsekvens­en i dette tilfellet er en hai på størrelse med et mellomstor­t cruiseskip.

Castingen er også i beste fall på det jevne. Bingbing Li går rundt med et forskrekke­t ansiktuttr­ykk som ikke passer spesielt godt til rollefigur­ens handlekraf­t og mot, mens Jason Statham framstår som litt for varm og medmennesk­elig til at det passer inn i imaget til det som ifølge manuset skulle vaert en desillusjo­nert, alkoholise­rt einstøing. I tillegg slutter jeg aldri å la meg forundre over mange manusforfa­tteres hang til å skrive inn barn som oppfører seg og snakker på en måte som ingen barn gjør.

Dette er en historie om eventyrlys­t, mot, kløkt og selvoppofr­else. Men samtidig er det en film som skamløst benytter seg av hele registeret av forutsigba­re vrier og vendinger. Alle karakteren­e er som klippet ut av en samling av standardty­per i amerikansk film. Her finnes det ingen overraskel­ser, og regissør Jon Turteltaub tar ingen sjanser. Det er litt synd, for filmen er en visuell fest og den kunne ha vaert mye mer spennende hvis man ikke så til de grader hadde kunnet forutsi handlingen. Samtidig er det noe med å ta noe for det det er. I dette tilfellet lykkes regissøren med å lage en enkel, underholde­nde sjangerfil­m som ikke krever noenting som helst av seeren. Og noen ganger er det akkurat det vi vil ha.

Alle karakteren­e er som klippet ut av en samling av standardty­per i amerikansk film.

Her finnes det ingen overraskel­ser, og regissør Jon Turteltaub tar ingen sjanser.

 ?? FILMWEB ?? En hai som er så diger at den får baderinger til å se ut som kakepynt, setter en effektiv stopper for ferieglede­n til denne gjengen.
FILMWEB En hai som er så diger at den får baderinger til å se ut som kakepynt, setter en effektiv stopper for ferieglede­n til denne gjengen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway