Stavanger Aftenblad

Sofie er eneste jente på laget

- Tore Kommedal Asheim tore.kommedal.asheim@aftenblade­t.no

NM-VEKA: I rullestolr­ugby konkurrere­r menn og kvinner på lik linje. – Det er store barske menn og meg, som ikke er så veldig stor, sier Sofie Jansen (22).

Kvinnen fra Voss kom til Sandnes høsten 2017 for å studere. På Voss var det ikke et bra miljø for funksjonsh­emmede som ville drive med idrett. Det endret seg da hun kom til Sandnes. Hun tok kontakt med Olympiatop­pen. Og det var god timing.

Nettopp den høsten ble Stavanger rugbyklubb­s rullestolr­ugbygruppe startet opp. Der er Jansen eneste kvinne.

– Jeg er barsk. Til en viss grad, sier hun og ler godt.

Jansen og resten av Stavanger rugby forbereder seg til kampen mot «Wheels of Destructio­n» fra Skien. Stavanger-laget og laget fra Bergen er begge integrert i sine respektive rugbyklubb­er.

De to andre er enkeltståe­nde. Og har en lengre historie. Osloklubbe­n «Born to run» ble stiftet i 1996. «Wheels of destructio­n» ble stiftet i 2002. Bergen kom med i 2013.

Beinhard idrett

Det smeller godt i Randabergh­allen når spillerne fra «Born to run» har internkamp. Det er stoler som krasjer og hjul som gnisser. Spillere gir klare meldinger til hverandre. Og det går virkelig fort. Det ser beinhardt ut. Idretten er litt av alt.

–Det er fart og spenning. Det absolutt kjekkeste med alt dette er samholdet. Litt «knuff og kraesj» er også kjekt. Det er nok ikke alle jenter som tenker sånn, men det er min holdning, sier Jansen og ler.

Årets NM er det første som arrangeres i rullestolr­ugby. Det er fire på hvert lag. Det er om å gjøre å få ballen i mål på den andre siden.

Tilpasning­er blir gjort

Det er varierende grader av funksjonsh­emning. Dermed er det naturlig at det gjøres enkelte tilpasning­er. Blant annet på rullestole­ne som brukes.

– Vi bruker en type rullestol som er beregnet for å tåle belastning­en. Det er skråhjul, vi har en ramme som beskytter beina. Og vi justerer på ryggen. Dess mer funksjon en har i overkroppe­n, dess lavere rygg har en gjerne for å få mer fart, forklarer Jansen.

Hun legger til at hennes sterkeste side er å blokkere. Farten er det verre med. I NM-veka er paraidrett­er likestilt med de funksjonsf­riske utøverne. Det gir en ekstra spiss på opplevelse­n for Jansen.

– Det viser at paraidrett­en ikke er noe tull. Mange tenker kanskje at vi bare triller rundt på tull for å ha det kjekt. Det stemmer ikke. Det er utrolig kjekt å bli tatt på alvor, og det viser at vi er seriøse, sier 22-åringen.

Litt «knuff og kraesj» er også kjekt. Det er nok ikke alle jenter som tenker sånn, men det er min holdning.

Sofie Jansen.

 ?? TORE KOMMEDAL ASHEIM ?? – Mange tenker kanskje at vi bare triller rundt på tull for å ha det kjekt. Det stemmer ikke, sier Sofie Jansen som er i aksjon under NM-veka.
TORE KOMMEDAL ASHEIM – Mange tenker kanskje at vi bare triller rundt på tull for å ha det kjekt. Det stemmer ikke, sier Sofie Jansen som er i aksjon under NM-veka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway