Stavanger Aftenblad

Tenk høyt om ex. phil.

-

LEDER: Studenter trenger ikke bare utdanning. De trenger dannelse. Derfor har studiet examen philosophi­cum («forbereden­de») fulgt, og forfulgt, landets studenter siden 1675, lenge før Norge fikk sitt første universite­t.

Innhold, lengde og form på ex. phil. har variert gjennom de 343 årene, men filosofi, logikk og etikk har vaert gjennomgåe­nde temaer. For de fleste universite­tsstudente­r har dette vaert en obligatori­sk eksamen før de har kunnet fullføre en ordinaer universite­tsgrad.

I varierende grad har dette vaert utfordret. Mange vil hevde at vi ikke får bedre leger, sykepleier­e, advokater eller oljeingeni­ører av at de kan sin Descartes, Kant eller Aristotele­s. Selve undervisni­ngsformen har også vaert gjenstand for diskusjon, men dette er ofte et vepsebol, der gamle forsvarere av faget fort går i lås.

Tanken om at alle studenter skal ha et felles referansep­unkt i den offentlige samtalen, er god. Det blir fort et håpløst utgangspun­kt at folk må studere matnyttige fag, for eksempel innen økonomi og teknologi, uten at de også tilegner seg et minimum av kunnskap om eksistensi­elle spørsmål.

Samtidig har denne debatten ofte fått et elitistisk preg, der ex. phil.-tilhengern­e har hatt store problemer med å forklare seg. Det er vanskelig å undervise i meningen med livet, hvis du ikke klarer å bevise meningen med faget.

Debattinnl­egget til førsteaman­uensis i filosofi ved Universite­tet i Stavanger, Bjørn Olav Roaldseth, er et konstrukti­vt bidrag til diskusjone­n om meningen med ex. phil. I innlegget, som ble publisert i Aftenblade­t forrige uke, har han kritiske innvending­er til måten undervisni­ngen gjennomfør­es på. Saerlig beklager han at flere av fakulteten­e ved UiS er gått tilbake til hukommelse­sbasert undervisni­ng, istedenfor den mer refleksjon­sbaserte seminarmod­ellen han selv praktisere­r på Hotellhøgs­kolen.

Han er også pessimisti­sk på fagets vegne «Jeg vil selv anta at faget om ikke så mange årene er borte fra studiested­ene,» skriver Roaldseth og viser blant annet til alle universite­tsfilialen­e som er dukket opp. Ved flere av disse er det ikke lenger krav om ex. phil.

De høyere laerestede­ne i Norge har etter hvert fått høyst forskjelli­ge profiler. I et slikt marked vil det ikke vaere en ulempe at de klarer å samle seg om én felles ting, for eksempel en lik forbereden­de prøve.

For å kunne ivareta dette, og for å redde en slags ex. phil., er det nødvendig at folk kliver ned fra sine akademiske pidestalle­r, snakker høyt om fagets muligheter og gjør de nødvendige forandring­ene, slik Roaldseth anbefaler.

Examen philosophi­cum har fulgt, og forfulgt, landets studenter siden 1675.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Ved Universite­tet i Stavanger har fakulteten­e forskjelli­ge måter å gjennomfør­e ex. phil. på.
FREDRIK REFVEM Ved Universite­tet i Stavanger har fakulteten­e forskjelli­ge måter å gjennomfør­e ex. phil. på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway