Stavanger Aftenblad

Verre av å undersøke?

- Kristian Kise Haugland Filosof og pedagog

GJESTEKOMM­ENTAR:

Det kan hende undersøkel­ser som viser at unge kvinner sliter, er selvoppfyl­lende profetier.

Siden 2010 og frem til i dag har totalt 439.200 ungdommer fra 405 kommuner og fra Svalbard deltatt i spørreunde­rsøkelsen Ungdata. Noen av spørsmålen­e omhandler psykisk helse, og Ungdata har år for år malt et stadig dystrere bilde av hvordan unge kvinner tilsynelat­ende har det med seg selv. Hvert eneste år siden starten i 2010 har omfanget av selvrappor­terte depressive symptomer fra unge kvinner økt. Ungdata-undersøkel­sen konkludere­r nå blant annet med at hver fjerde jente i 15–16-årsalderen sliter med depressive symptomer, og at hver tredje unge kvinne er lite fornøyd med seg selv.

Teorier skaper sosial virkelighe­t

Men er det virkelig så ille som Ungdataund­ersøkelsen­e viser? Universite­tslektor i sykepleie ved UiT Narvik, Marthe Schille-Rongmo, har gjennom sitt forsknings­arbeid stilt spørsmål ved om ikke Ungdata-undersøkel­sene bidrar til å skape den virkelighe­ten som undersøkel­sene måler. I sin masteroppg­ave, datert mai 2017, tar Schille-Rongmo opp et forhold som innenfor sosiologie­n er en av fagets mest grunnlegge­nde hjørnestei­ner, men som av og til overses eller tas for lett på innen folkehelse­forskninge­n: At når vi observerer eller måler sosiale virkelighe­ter, så kan vi vaere med på å skape de sosiale virkelighe­tene som vi observerer eller måler.

Et eksempel: Det paranoide kontoret At våre observasjo­ner kan bidra til å skape virkelighe­ten vi observerer, kan for enkelte kanskje virke litt vel abstrakt, så jeg vil derfor forsøke å beskrive et eksempel som det ikke er alt for vanskelig å forestille seg:

Tenk deg at du jobber i et kontorland­skap, og at du begynner å lure på hvor mange av dine kolleger det er som oppfører seg som om de forsøker å skjule noe for deg. For å undersøke omfanget av slik oppførsel, begynner du å følge nøye med på hva kollegaene dine gjør, og du begynner å føre en skriftlig observasjo­nslogg over hva de foretar seg.

Det skal ikke mye fantasi til for å forestille seg at dine kolleger relativt raskt vil begynne å unngå deg, bevisst stille seg mellom deg og arbeidet de har foran seg slik at du ikke får se, eller til og med reagere aggressivt på din tilstedeva­erelse. Du vil dermed kunne konkludere ganske entydig at flertallet av dine kolleger oppfører seg som om de forsøker å skjule noe for deg.

Det store problemet med den konklusjon­en er bare det at kollegene dine overhodet ikke oppførte seg på denne måten før du begynte å undersøke hvordan de oppførte seg. Konklusjon­en din er kanskje sann, kollegaene dine oppfører seg rent faktisk som om de har noe å skjule, det er bare det at det er dine undersøkel­ser som har skapt denne oppførsele­n.

Schille-Rongmos kritikk

Siden slik konstruksj­on av virkelighe­t er uløselig knyttet til alt vi observerer av det sosiale, var det i grunnen på høy tid at noen gikk fra å se på hvilken virkelighe­t Ungdata-undersøkel­sene beskriver, til å begynne å undersøke hvilken virkelighe­t Ungdata-undersøkel­sene skaper. Det Schille-Rongmo gjennom sine undersøkel­ser har avdekket, er etter min mening to interessan­te forhold ved Ungdata-undersøkel­sene: y Ungdata-undersøkel­sene presentere­r en virkelighe­t hvor unge kvinner er lidende offer, noe som skaper forventnin­ger blant unge kvinner til at de skal fremstille seg selv som lidende offer, og som dermed påvirker hvordan

de svarer på undersøkel­sene. y Spørreunde­rsøkelsene bruker et medikalise­rt språk som er utviklet for diagnostik­k og behandling. Når slikt språk benyttes utenfor terapiromm­et, er det en reell fare for at språkbruke­n bidrar til å sykeliggjø­re helt normal variasjon i befolkning­en. Det er dermed mulig at Ungdata-undersøkel­sene bidrar til en sykeliggjø­rende beskrivels­e av normal ungdom.

Dette gjør at det for det første kan vaere usikkert om Ungdata-undersøkel­sene gir gode og meningsful­le beskrivels­er av hvordan dagens ungdom egentlig har det. For det andre kan det hende at Ungdata-undersøkel­sene til en viss grad bidrar til at norsk ungdom får det verre.

Nå tror jeg ikke selve Ungdata-undersøkel­sene har en veldig stor påvirkning på hverdagen til norsk ungdom, men undersøkel­sene er en del av en større trend hvor ungdom, og saerlig unge kvinner, beskrives som lidende offer for prestasjon­spress. Kanskje er disse beskrivels­ene delvis selvoppfyl­lende profetier.

Ikke meningsløs­e undersøkel­ser

Selv om det går an å vaere kritisk til om Ungdatas beskrivels­er av hvordan det står til hos norsk ungdom er så ille som det ser ut, så er det ett forhold som beskrives av Ungdata som jeg ikke tror er en virkelighe­t som ikke ensidig skapes av undersøkel­sen selv: Det er en tydelig negativ utvikling fra år til år. Det mest interessan­te, og alarmerend­e, med Ungdata-undersøkel­sene, er altså ikke beskrivels­en av hvordan det står til med norsk ungdom. Det mest interessan­te og alarmerend­e med disse undersøkel­sene er hvordan dette er i endring, og at endringen er negativ. Det er en trend vi bør arbeide for å snu.

(Kristian Kise Haugland er landsleder i organisasj­onen Mental Helse. Som gjestekomm­entator i Aftenblade­t skriver han for egen regning. Red.mrk.)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway