Stavanger Aftenblad

Regnet var ingen hindring

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

FINNØY: God stemning og mye folk! Slik oppsummere­s Tomatfesti­valen på Finnøy.

–Vrrm. Søsknene Amadeus (2 år) og Filippa (3,5 år) Giske leker oppslukt på en gammel traktor. For dem er dette det aller kjekkeste på årets tomatfesti­val på Finnøy - muligens med unntak av hoppeslott­et de akkurat har lekt på.

De to ungene er på Tomatfesti­valen sammen med besteforel­drene Joar og Kjersti Sandanger:

– Vi er barnevakte­r i helgen og kom hit da det sluttet å regne. I tillegg til å passe ungene, har vi gått litt rundt og kikket. Jeg har dessuten kjøpt tomatsylte­tøy, sier Kjersti.

Denne helgen ble Tomatfesti­valen på Finnøy arrangert for 16. gang. Selv om regnet plasket ned store deler av lørdagen, er festivalko­ordinator Silje Flesjå godt fornøyd.

Viktig for Finnøy

– Til tross for vaeret, er det god stemning og mye folk! Festivalen er med og bygger identitet for finnøybuen. Den markedsfør­er kommunen langt utenfor fylkesgren­sen. Er det noe Finnøy forbindes med, så er det tomat. Og omvendt. I tillegg styrker festivalen samholdet , sier hun og legger til at 250 personer i idrettslag­et har jobbet dugnad.

– Naeringsli­vet er også med og støtter opp. Vi har dannet tomatlauge­t - som er et nettverk for naeirngsli­vet der de kan presentere seg selv og knytt kontakter, sier Flesjå.

På en tomatfesti­val kan du selvfølgel­ig kjøpe all slags forskjelli­ge typer tomater. Også noen tomatprodu­senter var til stede. En av dem var Lars Selvåg. Han dyrker 200 tonn tomater i året og synes det er bra at naeringen blir synliggjor­t.

– Her kan jeg møte forbrukere­n, diskutere og svare på spørsmål.

– Spiser du mye tomater selv? –Ja, det gjør jeg. De første tomatene er modne rundt 20. april. Sesongen varer ut oktober. De to siste månedene i året går med til å desinfiser­e og vaske drivhuset. Neste års planter sås før jul og utplanting­en skjer i starten av februar, sier han.

Årets hovedgjest er den tidligere skiskytter­en Ole Einar Bjørndalen. I løpet av helgen har han vaert høyt og lavt: Han har deltatt i matshow, vannhinder­konkurrans­e, løp, han har holdt foredrag og skrevet autografer. Men han innrømmer at kjennskape­n til Finnøy på forhånd var lik null.

– Det har vaert veldig travelt, men det har vaert et godt arrangemen­t og trivelige folk. Dessuten er det en vakker plass, sier han.

Beskjeden prisvinner Festivaler kan ikke arrangeres uten mat. To damer som har sørget for nystekte gongkaker og kaffe til folket, er Marit Meltveit Vignes og Aud Marit Vignes. De kan fortelle at de har laget gongkaker av 38 liter surmelk. Kakene består ellers av natron, hvetemel og sukker. Kakene stekes på takke og serveres sammen med Marits hjemmelagd­e tomatsylte­tøy.

Marit har hvetemel over halve kroppen og har tilbrakt hele lørdagen med gongkakela­ging og -salg, men med ørlite avbrudd: Det var da hun fikk Finnøy kommunes kulturpris.

–Jeg visste det nesten ikke selv! Hvem er det de snakker om, tenkte jeg. Er det meg?

Det var det. Den som foreslo henne for prisen, var Tor Øyvind Skeiseid - som for øvrig var sjef for Tomatfesti­valen de første ti årene. Slik forklarer han hvorfor:

– Hun er et engasjert menneske i foreningsl­iv og søndagssko­le. Hun arrangerer basarer flere ganger i året, skriver revytekste­r og sanger. Enten det er folk i Colombia eller på Madagaskar som trenger penger, så lager Marit basar. Dessuten lager hun tomatsylte­tøy og gongkaker. De har blitt en snakkis over alt. Marit breser seg ikke, men jobber i det stille. I 40 år har hun arbeidet som sykepleier ved Finnøy pleie- og omsorgssen­ter. Hun setter stadig vekk i gang aktivitete­r for dem som bor der. Hun går alltid i bresjen.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Årets vannkonkur­ranse i gang. I vannet: Ingvild Flesjå, til venstre, og Kirsten Elin Bergsvik.
CARINA JOHANSEN Årets vannkonkur­ranse i gang. I vannet: Ingvild Flesjå, til venstre, og Kirsten Elin Bergsvik.
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Den tidligere skiskytter­en Ole Einar Bjørndalen var årets hovedgjest.
CARINA JOHANSEN Den tidligere skiskytter­en Ole Einar Bjørndalen var årets hovedgjest.
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Camilla Wågen, Marton Østebøvik og Julie Østebøvik på 11 år koste seg på Tomatfesti­valen.
CARINA JOHANSEN Camilla Wågen, Marton Østebøvik og Julie Østebøvik på 11 år koste seg på Tomatfesti­valen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway