Stavanger Aftenblad

Trondheim-satsing mye billigere enn Bussveien på Nord-Jaeren

- Tor Inge Jøssang journalist tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no journalist dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

TRONDHEIM: Folk i Trondheim ser frem til et helt nytt bussystem fra neste sommer. Men fylkesdire­ktøren for samferdsel har én stor bekymring som vil øke i intensitet når den nye kollektivs­atsingen realiseres.

Erlend Solem, fylkesdire­ktør for samferdsel i Trøndelag, ser positivt på flere utslippsfr­ie busser, et bedre tilrettela­gt kollektivs­ystem med flere avganger, bedre kapasitet og mer behagelig transport fra august 2019.

Han vil gjerne at flere tar bussen, men han vet at hvis prognosene slår til, og flere passasjere­r benytter seg av bussene, så vil kostnadene også øke.

Dyr vekst

– For hver ny passasjer som går på en av våre busser, økte kostnadene i 2017 med 16 kroner, sier Erlend Solem til Aftenblade­t.

Han har fulgt utviklinge­n nøye. Fra 2005 til 2014 økte kostnadene til drift av kollektivt­ransport med 7 prosent hvert år. Staten sitt økte bidrag var under 3 prosent, som rammetilsk­udd til fylkeskomm­unen.

– Vi kan allerede vise til en årlig vekst på 5 prosent i antall påstigning­er på bussene i Trondheim de siste årene. Veksten så langt i år er 3,6 prosent prosent, sier han. Solem understrek­er at økningen kan bli større når Metrobusse­n kommer.

– Jo større suksess for Metrobusse­n, desto dyrere blir denne nye kollektivs­atsingen for Miljøpakke-samarbeide­t i Trondheim.

–Vi må lykkes med Metrobuss-prosjektet for å nå nullvekstm­ålet for biltrafikk­en, men Metrobusse­n blir kostbar for Miljøpakke­n i Trondheim dersom den blir en suksess, sier Solem.

Hvem betaler veksten?

– Jeg ser bare tre måter å finansiere økte kostnader på, sier han og ramser opp: y Staten bidrar mer til drift. y Økte busstakste­r for passasjere­ne. y Bruke mer av bompengene til

driften av kollektivt­rafikken. – Vi vet av erfaring at staten er restriktiv med å ta på seg faste kostnader, og vil nødig forplikte seg mer til drift. Og vi vet at hvis billettpri­sene på bussen øker, så vil det kunne føre til at passasjerv­eksten bremses.

Men 5 prosent vekst er dobbelt så mye som vi trenger for å holde nullvekstm­ålet. Så med den høye trafikkvek­sten vi frem til nå har hatt i Trondheim, kan det faktisk vaere riktig å bremse veksten noe, og likevel holde nullvekstm­ålet, framholder Solem.

– Vi har levert over nullvekstm­ålet hvert år siden 2008, sier han.

Fra 2019 vil Trondheim for første gang bruke bompenger til drift av kollektivt­ransport, ifølge fylkessamf­erdselsdir­ektøren.

– Hittil har vi ikke brukt én krone av bompengene til drift av kollektivt­rafikken i Trondheim. Om vi også må øke takstene, får vi komme tilbake til. Vi skal ha nullvekst i biltrafikk­en selv om byen vokser fort. Antall kollektivr­eiser i Trondheim må øke fra 25 millioner i 2015 til 35 millioner i 2030 om vi skal klare kravet. Og her er Metrobuss-systemet det viktigste tiltaket. Når vi når målet, utløser det belønnings­midler fra staten, sier Solem.

Metrobuss vs. Bussveien

– Hvorfor koster Metrobuss-prosjektet i Trondheim bare en brøkdel av utgiftene til Bussveien på Nord-Jaeren?

– Vi bygger ikke en sammenheng­ende ny veitrasé, og bruker derfor ikke mye penger på veibygging i forhold til Stavangerr­egionen, sier Erlend Solem.

På Nord-Jaeren er prislappen 10,8 milliarder kroner, som skal gi over 50 kilometer med ny bussvei. I Trondheim vil fire gater bli nye, og investerin­gene er 2,8 milliarder kroner. Bussene skal kjøre på 37 kilometer med vei, men dette er stort sett eksisteren­de veier. Vi bygger 8–10 nye kilometer, sier han.

Bilandelen går ned

– Traseen utvides ikke, men vi

 ??  ?? De trives allerede som busspassas­jerer, men gleder seg til det nye metrobuss-systemet kommer neste sommer, Sofie Hefte, til venstre, og Ingunn Hegstad.
De trives allerede som busspassas­jerer, men gleder seg til det nye metrobuss-systemet kommer neste sommer, Sofie Hefte, til venstre, og Ingunn Hegstad.
 ?? Jon Ingemundse­n ??
Jon Ingemundse­n
 ?? Dag-Henrik Fosse ??
Dag-Henrik Fosse
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway