Stavanger Aftenblad

Får ekstra lange busser med plass til 140 passasjere­r

-

BUSS: Mens Bergen og Oslo har valgt skinner, går Trondheim

– i likhet med NordJaeren – helhjertet inn for buss.

Våren 2008 vedtok politikern­e i Trondheim den såkalte Miljøpakke­n. Byen fikk først kollektivf­elt tvers gjennom sentrum. To år seinere ble det satt opp bommer med rushtidsav­gift.

Dette har gitt resultater. Bilbruken er omtrent uendret, selv om byen vokser med 3000 innbyggere hvert år. I stedet har kollektivb­ruken eksplodert.

Grovt anslått er det nå 25.000 flere kollektivr­eiser hver dag enn i 2010. Veksten er 70 prosent.

Busser lager trafikkkor­k

– Dagens busstilbud har vaert en så stor suksess at det er blitt et problem i seg selv. Bussene lager trafikkork i sentrum. Med den enorme veksten vi har hatt, er systemet i ferd med å krasje, forteller Konrad Pütz, seksjonsle­der for mobilitet i Trøndelag fylkeskomm­une.

Derfor skal kollektivs­ystemet legges om. Fra august 2019 vil ekstra lange busser med plass til 140 passasjere­r kjøre rundt i trønderhov­edstaden. Prosjektet koster Trøndelag fylkeskomm­une 750 millioner kroner.

Trønderne kaller det nye prosjektet Metrobuss, mens navnet på Nord-Jaeren er Bussveien. Andre steder i verden heter det Bus Rapid Transit, eller Superbuss. Det som er supert er at bussene kjører fritt i egen trasé, og at mindre busser kan settes inn utenom rushtidene. Dette gir både høy kapasitet og høy fleksibili­tet. Samtidig er asfalt billigere enn skinner. Metrobusse­n får holdeplass­er, hyppige avganger, it-systemer og mye annet som gjør at den ligner på trikker og T-baner.

– Dette blir en helt ny verden, sier Konrad Pütz, mobilitets­sjef i Trøndelag fylkeskomm­une.

Skal doble bussreiser

Det nye kollektivs­ystemet i Trondheim er bygd opp i nettverk med tre metrolinje­r som hovedlinje­r, i tillegg til bydelslinj­er som binder byen sammen på tvers, og som gir et bedre tilbud både i og mellom bydelene. Faerre må reise via sentrum (Midtbyen) for å komme seg dit de skal.

I stedet kan de skifte buss i knutepunkt­er ute i bydelene, og med åtte avganger i timen blir det aldri lenge å vente. Bussene skal gå oftere og ha plass til flere. Målet er nesten dobbelt så mange reiser med buss i 2050. Det betyr 50 millioner reiser på ett år.

– Det nye bussysteme­t het Superbuss først, men har skiftet navn til Metrobuss, for å vise at det handler om systemendr­ing. Ikke bare en lang og kul buss. Vi får 35 elbusser og må bygge opp ladestasjo­ner for underveisl­ading. Vi får 58 langbusser med tre ledd. Alt skal vaere fossilfrit­t. De smarte transportl­øsninger trenger apper hvor vi kan kople på leiebil, samkjøring, bysykkel, taxi fra distrikten­e, så folk kan reise sømløst, sier Pütz.

54-åringen forteller at det er en evig diskusjon om buss versus skinnegang etter hvert som byen utvikler seg. Det har også vaert en lang diskusjon om sidestilt versus midtstilt bussvei. Nokså likt Nord-Jaeren, altså.

Høy kapasitet

– Vi valgte Metrobuss, fordi dette systemet har veldig høy kapasitet og kan gå tettere enn bane. Vi bygger midtstilt bare 3,6 kilometer. Dere i Stavanger tar konseptet mye lengre og bygger Europas lengste bussvei. Forus er kjent som et område med bildominan­s og Stavanger lufthavn Sola er kjent som flyplassen med lavest kollektiva­ndel i landet. Disse utfordring­ene tar dere tak i, og det skjer veldig mye spennende. Vi blir inspirert av det dere gjør på Bussvei og Hjemjobbhj­em, sier Pütz.

Vi bygger midtstilt bussfelt bare på 3,6 kilometer.

Konrad Pütz, mobilitets­sjef i Trøndelag fylkeskomm­une

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway