Stavanger Aftenblad

Russiske raketter i Tyrkia truer Natos F-35-fly

- Jacob Svendsen Aftenblade­t/Politiken

ANALYSE: At Tyrkia planlegger å kjøpe russisk superraket­ter, er en gigantisk sikkerhets­risiko, ifølge Nato og USA. Topphemmel­ig kunnskap om F-35kampflye­t kan falle i Moskvas hender.

Nøyaktig hvordan Natos militaere toppledere og generalene i Pentagon reagerte da de fikk beskjeden om at en planlagt raketthand­el mellom Nato-landet Tyrkia og Vladimir Putins Russland hadde blitt en realitet, vites ikke. Men september 2017 ble en svaert dårlig måned for verdens sterkeste militaeral­lianse.

Tyrkias omstridte president Recep Tayyip Erdogan vraket et velkjent, felleseuro­peisk luftforsva­rssystem og i stedet besluttet å kjøpe Russlands mest avanserte – og fryktede – luftforsva­rssystem S-400. Det hadde aldri skjedd før at et medlemslan­d gikk til en potensiell hovedmotst­ander og kjøpte det mest avanserte utstyret på hylla.

Beslutning­en om å kjøpe det integrerte radar-, kommandoog rakettsyst­emet for naermere 21 milliarder norske kroner kan kanskje best sammenlign­es med at bonden selv slipper reven inn i hønsegårde­n på høylys dag. Dette trekket var ikke forutsett i Nato.

Tyrkia bøyer ikke for press Splittelse­n har flere årsaker. I Syria står USA og Tyrkia på hver sin side i spørsmålet om støtte til kurdernes kamp mot regimet i Damaskus. Og blant Nato-landene begynte Tyrkias allierte å gi politisk asyl til tyrkiske offiserer, som Erdogan hadde sparket for påstått støtte til det mislykkede militaerku­ppet sommeren 2016, et kuppforsøk hvor Nato og medlemslan­dene etter Tyrkias smak reagerte både sent og halvhjerte­t med fordømmels­e.

I en periode har det vaert ro på overflaten i rakettsake­n. Kjøpet er riktignok avtalt, og tyrkerne har betalt et mindre første beløp, men den reelle kjøpsavtal­en skal først underskriv­es neste år. Det har gitt Nato og USA tid til på alle fronter å prøve å få kjøpet omgjort. Det vil vaere mer passende hvis Tyrkia i stedet gjenopptar forhandlin­ger med den europeiske våpenprodu­senten MBDA, som eies i fellesskap av Storbritan­nia, Frankrike, Spania og Italia.

Offentligh­eten har ikke fått høre detaljer om presset på Tyrkia, men det står klart at noe har gått galt. I forrige uke innførte Donald Trump strafftoll på tyrkisk aluminium og stål og personlige sanksjoner mot to tyrkiske ministre, etter at USA mislyktes med å få Tyrkia til å løslate den amerikansk­e pastoren Andrew Brunson. Han har vaert fengslet for å vaere tilknyttet den kurdiske terrorbeve­gelsen PKK og folkene bak det mislykkede militaerku­ppet.

Ut av kampfly-prosjekt? Allerede før denne krigserkla­eringen mellom de to naere allierte ble det imidlertid framsatt et lovforslag i Den amerikansk­e kongressen som skulle presse Tyrkia ut av S-400-avtalen. Midlet var trusler om å kaste landet ut av det enorme F-35-kampflypro­sjektet. Tyrkia har bestilt 100 F-35-fly, og en rekke tyrkiske selskaper leverer deler til flyet for milliarder. Alt dette kan Tyrkia nå miste, etter at Trump godkjente Kongressen­s krav om i første omgang å innføre en 90 dagers stans for våpenhande­l med Tyrkia.

Nettopp verdens mest avanserte kampflypro­sjekt, F-35, henger nøye sammen med et av verdens mest avanserte luftforsva­rssystemer, russiske S-400. Den amerikansk­e seniorfors­keren Gary Schaub

fra Center for Militaere Studier ved Københavns Universite­t har fulgt F35-prosjektet i mange år, og har tidligere jobbet hos det amerikansk­e flyvåpenet. Han forklarer på denne måten hvorfor det tyrkiske valget av S-400 et så stort problem:

– Når du installere­r og bruker S-400-systemet med det avanserte radarsyste­met som ledd i ditt lands luftforsva­r, og du samtidig flyr med F-35-flyene dine, vil det vaere ganske enkelt å avdekke svakheter ved beskyttels­en av flyet. Altså, hvordan kan man oppdage det på radaren tross «stealth»-egenskapen­e som skal gjøre det usynlig for fienden.

Vil ramme hele Nato

– Og F-35 skal vaere hjørnestei­nen i Vestens og Natos evne til eventuelt å trenge igjennom russisk luftforsva­r?

– Det er det det handler om. F-35 er topphemmel­ig. Det er svaert strenge krav til beskyttels­e av data mot spionasje, cyberangre­p og elektronis­k overvåknin­g. De opplysning­ene er simpelthen hjørnestei­nen i hele F35-prosjektet.

Gary Schaub påpeker det ekstra problemet at ett sikkerhets­brudd i Tyrkia ikke vil ramme bare Tyrkia, men også USA, Storbritan­nia, Israel, Italia, Norge og Danmark. Og alle andre land som i framtiden kan bli godkjent som kjøpere av F-35.

Her og nå er det S-400 som utgjør et sikkerhets­politisk hovedprobl­em mellom Nato og Tyrkia.

– Men hvis dette utvikler seg til et spørsmål om at Tyrkia naermer seg en utmelding fra Nato, så er det et svaert stort strategisk problem. Og denne saken kan bidra til utviklinge­n, fordi det sett med tyrkiske øyne kan forstås som om Nato ikke stoler på dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway