Stavanger Aftenblad

Tidligere FN-sjef Kofi Annan er død

-

Kofi Annan hylles som en av FNs viktigste ledere. Han døde lørdag, 80 år gammel. Den tidligere generalsek­retaeren døde i Sveits etter kort tids sykdom.

I hjemlandet Ghana har myndighete­ne erklaert én ukes sørgeperio­de. Både regjerings­sjefer, FN-topper og tidligere diplomater sørger over tapet av mannen, som regnes blant FNs viktigste og mest karismatis­ke ledere. FN ble ledet av Annan i to sammenheng­ende perioder fra 1997 til 2006.

Han var den første svarte afrikanere­n som ble leder for verdensorg­anisasjone­n.

– Annan står i en saerstilli­ng målt etter evne og vilje til å lede internasjo­nalt arbeid for fred og menneskere­ttigheter, sier Jan Egeland til NTB. Egeland, som i dag leder organisasj­onen Flyktningh­jelpen, var visegenera­lsekretaer og nødhjelpsk­oordinator i FN mens Annan var øverste leder.

Tidligere statsminis­ter og WHO-leder Gro Harlem Brundtland beskriver Annan som en stor inspirasjo­nskilde. Hun er i dag nestleder for organisasj­onen The Elders, som Annan ledet.

– Kofi Annan hadde helt eksepsjone­lle evner og egenskaper. Hans utstråling, integritet, varme og humanisme var også koblet til autoritet, noe som gjorde ham til en av våre aller fremste og mest effektive internasjo­nale ledere, sier Brundtland. (NTB)

 ?? DAR YASIN, SCANPIX ?? I 2001 mottok Annan og FN Nobels fredspris noen måneder etter 11. september-angrepene i USA.
DAR YASIN, SCANPIX I 2001 mottok Annan og FN Nobels fredspris noen måneder etter 11. september-angrepene i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway