Stavanger Aftenblad

Ensomheten kan vaere ødeleggend­e

- Martha Jakobsen Ulvund Leder, LOP, Sandnes og Jaeren

ELDREOMSOR­G: Det er stort behov for egne boliger som gir større trygghet og som legger til rette for mer sosialt fellesskap.

De fleste eldre ønsker å bo hjemme lengst mulig. En ny, norsk studie, finansiert av Regionalt Forsknings­fond Nord-Norge, viser at hjemmet kan oppleves både utrygt og ensomt for noen. Spesielt når den ene av to blir sittende igjen alene, er ensomheten vond å takle. Endatil i en leilighet i et sentralt strøk kan ensomheten vaere ødeleggend­e. Synet av eldre som sløver alene foran et blafrende fjernsyn er ikke sjelden.

Overrasken­de tilfredse

Studien viser at de som hadde flyttet til en omsorgsbol­ig, eller til en kommunal leilighet i et kommunesen­ter, var overrasken­de tilfredse med flytteavgj­ørelsen.

Sykehjemsp­lasser krever store ressurser i en stadig mer presset kommuneøko­nomi. De fleste eldre ønsker heller ikke å ha sykehjem som sin siste bolig. Også tidligere undersøkel­ser har vist at mange eldre kan tenke seg å bo i kollektiv med andre i samme aldersgrup­pe.

Så langt er det få tilbud om kollektive boformer for de godt voksne, der man har sin egen private bolig i tillegg til fellesrom. Men erfaringen­e fra de få tilbudene som finnes, viser at beboere er svaert fornøyde med slike boformer. Konklusjon­en fra denne nye studien er at det er et stort behov for egne boliger som gir større trygghet og som legger til rette for mer sosialt fellesskap.

Bruk resultaten­e

Anmodninge­n til politikere og beslutning­stakere fra Landsforbu­ndet for offentlige pensjonist­er (LOP) er derfor å bruke disse nye resultaten­e i utforminge­n av framtidens senior-boligpolit­ikk.

 ??  ?? – Synet av eldre som sløver alene foran et blafrende fjernsyn er ikke sjeldent, skriver Martha Jakobsen Ulvund.
– Synet av eldre som sløver alene foran et blafrende fjernsyn er ikke sjeldent, skriver Martha Jakobsen Ulvund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway