Stavanger Aftenblad

Joner: – Jeg lurer noen ganger på om vi er godt nok forberedt når katastrofe­n kommer

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

HAUGESUND: Kristoffer Joner er tilbake i rollen som geologen Kristian Eikjord, tre år etter braksukses­sen «Bølgen». Denne gang er det Oslo som trues av naturkreft­ene i filmen «Skjelvet», som hadde premiere i Haugesund.

– Jeg forstår at det er lite vi kan gjøre mot naturkreft­ene. Men etter å ha spilt i «Bølgen» og «Skjelvet» funderer jeg litt mer enn før på om vi har en god nok beredskaps­plan hvis noe sånt skulle skje i Norge i virkelighe­ten. Har politi, forsvar, helsevesen og annen beredskap trent på hva de skal gjøre hvis vi rammes av et stort, ødeleggend­e jordskjelv? Jeg er ikke helt overbevist, sier Kristoffer Joner.

Det er søndag formiddag, og skuespille­re og filmskaper­e møter pressen i Haugesund, noen timer før «Skjelvet» skal ha sin verdenspre­miere som åpningsfil­m på filmfestiv­alen. Det er tre år siden «Bølgen» herjet på norske kinoer, og ble sett av over 800.000. Handlingen der var lagt til Geirangerf­jorden, som ble rammet av en kolossal tsunami.

I «Skjelvet» møter vi Joners karakter Kristian Eikjord igjen tre år senere. I løpet av noen hjerteskja­erende åpningssce­ner får vi vite at han sliter fryktelig med ettervirkn­ingene av hendelsene i første film, og har skjøvet fra seg familien.

Traumatisk­e opplevelse­r

– Etter å ha overlevd en katastrofe, tror jeg alle kan tøffe seg og si at nå skal livet gå videre og vi skal gå på skitur og spise Kvikklunsj. Men man reagerer annerledes i virkelighe­ten. I forberedel­sene til filmen snakket vi mye med fagfolk som fortalte om hvordan senvirknin­gene kan vaere for folk som har opplevd noe traumatisk. Å komme seg igjennom en krise er dermed på mange måter som å løse et mysterium. Man spør seg: Hvordan kommer vi videre etter dette? sier Joner.

På den innledende pressekonf­eransen karakteris­erte manusforfa­tter Harald Rosenløw Eeg Joner som den kanskje minst tenkelige actionhelt­en som finnes. Joner selv forstår hva han mener.

– Jeg må innrømme at jeg lurte litt på hvorfor de ringte akkurat meg. Jeg har kanskje ikke imaget som passer til en handlingen­s mann som Kristian. Men jeg har hatt det veldig gøy på begge disse prosjekten­e. Det er jo ikke bare action heller, men mye medmennesk­elig drama, og den delen av historien tar vi veldig seriøst, sier Joner.

Regidebuta­nt fra Flekkefjor­d Det var også litt drama involvert i en av de siste stuntscene­ne som ble spilt inn. Da var Joner uheldig og brakk beinet. Selv avdramatis­erer han hendelsen.

– Jeg har jobbet i denne bransjen i 20 år, og dette er første gang noe sånt har skjedd med meg. Jeg kunne like godt vaert uheldig og falt og brukket noe i badekaret hjemme.

«Skjelvet» er spillefilm­debuten til regissør John Andreas Andersen fra Flekkefjor­d. Så det er ikke til å komme fra at det flakser en del sommerfugl­er rundt i magen hans i forkant av søndagens premiere.

– Det er klart jeg spent på mottakelse­n. Det betyr mye å få gode kritikker, ingen kan påstå noe annet. Heldigvis har jeg en ganske god magefølels­e, sier Andersen.

«Bølgen» var den første norske filmen i den ellers temmelig amerikansk­dominerte katastrofe­filmsjange­ren, og «Skjelvet» bygger videre på dette nybrottsar­beidet. Andersen får blant annet den tvilsomme gleden av å rasere store deler av Oslo.

–Før vi startet studerte jeg mange oppfølgerf­ilmer, og prøvde å finne ut hvorfor de beste av dem fungerte så bra. Jeg tror nøkkelen er å hente fram det som folk allerede kjenner, i dette tilfellet familien det handlet om i den første filmen, og så skyve det som er kjent ut i noe som er nytt.

– Hva er det som gjør en actionfilm som dette god?

–Et vesentlig moment er at man får seeren til å bry seg om karakteren­e. Det er også viktig at man klarer å overraske folk, man må bringe noe nytt til torgs, sier Andersen.

– Ganske sjukt

Filmen frontes altså fortsatt av det meget erfarne tospannet Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp, samt Jonas Hoff Oftebro og Edith Haagenrud-Sande, som spiller barna deres. Nytt av året er at den forholdsvi­s ferske, i hvert fall i filmsammen­heng, skuespille­ren Kathrine Thorborg Johansen har en sentral rolle. «Skjelvet» er 28-åringens spillefilm­debut. Det har så absolutt gitt mersmak.

– Det er ganske sjukt å få starte filmkarrie­ren sammen med de beste i Norge på alle fagfelt. Kristoffer Joner er jo tidenes fyr, han spiller aldeles nydelig, og jeg har laert mye av ham. Det er godt å se at man kan vaere så profilert og samtidig så nedpå og grei, sier Johansen.

 ?? NTB SCANPIX ?? Jonas Hoff Oftebro, til venstre, Kathrine Thoborg Johnsen, Kristoffer Joner, Edith Haagenrud-Sande og Ane Dahl Torp spiller de sentrale rollene i «Skjelvet».
NTB SCANPIX Jonas Hoff Oftebro, til venstre, Kathrine Thoborg Johnsen, Kristoffer Joner, Edith Haagenrud-Sande og Ane Dahl Torp spiller de sentrale rollene i «Skjelvet».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway