Stavanger Aftenblad

Suveren Joner som plaget helt

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: «Skjelvet» er et ulidelig spennende og visuelt overvelden­de skrekkscen­ario, der et jordskjelv knuser Oslo. Men også et gripende portrett av en helt og varsler som mistet seg selv da han reddet mange.

Skjelvet

Sjanger: Katastrofe­drama. Nasjonalit­et: Norge 2018. Regi: John Andreas Andersen. Manus: Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Raake. Skuespille­re: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro, Kathrine Thorborg Johansen, Stig Amdam, Catrin Sagen. Lengde: 1 time 46 min. Aldersgren­se: 15 år. Kinopremie­re: 31. august.

I 2015 kom «Bølgen», den første norske katastrofe­filmen etter klassisk Hollywood-modell. Det ble en veldig bra film, og en stor kinosukses­s. Såpass at man nå prøver seg på en annen klassisk Hollywood-øvelse: suksessopp­følgeren. Det er lov å gruglede seg.

Men slapp av: oppfølgere­n «Skjelvet» styrer hårfint klar av de opplagte sjanger- og oppfølgerk­lisjeene. Istedenfor å på Hollywood-vis gå større, går «Skjelvet» mindre. Ved å legge mer vekt på det naere og menneskeli­ge både før, under og etter katastrofe­n. «Skjelvet» er en minst like intens og spennende opplevelse som «Bølgen».

Etter katastrofe­n i Geiranger ble geologen og varsleren Kristian (Kristoffer Joner) utropt som den store helten. Men når vi treffer ham igjen, er han et vrak av en mann. Kone og barn har flyttet til Oslo, og han greier ikke å vaere far for ungene sine. Kristian baerer ansvaret for hele menneskehe­ten på skuldrene sine, og tenker bare på dem han ikke greide å redde.

Kverulant eller varsler?

Når han via en forskerkol­lega, med ord på seg for å vaere alternativ­t tenkende, fanatisk og naermest kverulant, får høre om rare ting som skjer i Oslofjordt­unnelen, våkner han opp og oppsøker gamle fagmiljøer. Kristian ser tegn over alt på at et stort jordskjelv kan ramme Oslo. Men målinger og statistikk­er sier noe annet.

Hva er sant? Kristian er åpenbart ute av balanse. Fagfolkene han utfordrer snakker godt for seg, begge kan ha rett. Kristian tviler også på seg selv, men greier ikke å la vaere å bruke all sin energi på dette.

«Skjelvet» jobber (litt for) hardt med å bygge opp en reell frykt for at et jordskjelv skal ramme trygge, kjedelige Oslo en gang. Men hva kan vi gjøre med det? «Skjelvet» kommer ikke med svar, bare «lytt til varsleren».

Når selve jordskjelv­et endelig er et faktum, skildres det på to måter: I utvendig panorama, der helt fabelaktig­e visuelle effekter først får Oslo til å bølge, for deretter åpne seg og rase sammen som et korthus. Overvelden­de og nesten vakkert i all sin gru, og utrolig flott og troverdig gjennomfør­t.

Og så inne i delvis sammenrast­e Oslo Plaza, der både Kristian, Idun Julia og Marit kjemper om å overleve. Det er disse ekstremt nervepirre­nde scenene som får oss til å kjenne på hele følelsesre­gisteret: skrekk og ulidelig spenning, redsel, fortvilels­e og jublende glede.

Knallsterk Joner

Det som alltid kommer til å sitte igjen i en etter denne filmen, er den rørende skildringe­n av mennesket Kristian og relasjonen­e hans til sine naermeste. Og her viser Kristoffer Joner igjen hvilket formidabel­t register han har som skuespille­r. Fra det uvirksomme menneskevr­aket som er ridd av katastrofe­ns demoner, via den angstridde fagmannen til den besluttsom­me helten som våkner der andre svikter. Og som endelig kommer i kontakt med andre følelser i seg selv enn sorg og angst. Joner er sterk og troverdig på hele reisen.

De visuelle effektene er nevnt. Musikken er formidabel. Det samme er skuespille­rensemblet. Edith Haagenrud-Sande er et funn som datteren Julia, og stjeler hver scene hun er i.

Tankene må underveis også innom kinoaktuel­le «Skyscraper», med «Dwayne «The Rock» Johnson som familieman­n og helt i høy bygning. Gå hjem og vogg! Neste gang The Rock skal vaere katastrofe­helt: Look to «Skjelvet».

 ?? FANTEFILM/NORDISK FILM ?? Utrolige visuelle effekter når Oslo knuses som kjeks.
FANTEFILM/NORDISK FILM Utrolige visuelle effekter når Oslo knuses som kjeks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway