Stavanger Aftenblad

Skrekkfilm, gangster-drama og hemmelig lydspor

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

HAUGESUND: Lørdag ga Filmkraft festivalpu­blikummet i Haugesund en sniktitt på hvor mye spennende som rører seg på kortfilmfr­onten i fylket. En av filmene er allerede tatt ut til Bergen internasjo­nale filmfestiv­al.

–Det er veldig viktig for oss å vaere til stede på filmfestiv­alen i Haugesund. Det er en god møteplass for bransjen, både i form av formelle og uformelle møter. De uformelle er kanskje vel så viktige som de formelle. Det er gjerne der folk kommer i snakk med hverandre og nye ideer oppstår, sier daglig leder Elisabeth Dahl i Filmkraft Rogaland.

Vi møter henne hjemme hos Pål Jackman og Pia Noreger, som for anledninge­n har stilt huset sitt, et gammelt bedehus, til disposisjo­n for Filmkraft. Her blir det festivalba­r hele uka, med konserter og andre arrangemen­ter. Men kanskje mest av alt mingling.

Dagene på festivalen blir noen av de siste arbeidsdag­ene som daglig leder av Filmkraft Rogaland for Dahl. I september overlater hun det hun karakteris­erer som en godt flytende skute til sin etterkomme­r, Ingvild Bjerkeland.

Bredde og kvalitet

Sistnevnte tjuvstarte­r naturlig nok på den nye jobben når det beleilig nok arrangeres filmfestiv­al i hjembyen hennes. Etter lørdagens kortfilmvi­sning, er hun imponert over kvaliteten og ikke minst bredden på filmene som lages i distriktet.

– Det er ingen vanskelig stilling å overta, kommentere­r Bjerkeland.

Hun har blant annet bakgrunn som forsker ved NTNU, hvor hun tok doktorgrad i regional filmfinans­iering.

– Kinostatis­tikken er helt klar på at regional film går enormt bra i de regionene hvor den er spilt inn, men andre steder også. Her spiller organisasj­oner som Filmkraft en viktig rolle. Vi kan tilrettele­gge for at flere ideer blir utviklet og i neste instans blir realisert som filmer, sier Bjerkeland.

Hun ser i likhet med Dahl fram til en travel uke hvor hun skal møte og blir kjent med mange nye samarbeids­partnere og kolleger.

– Vi krysser fingrene for at vi får sett litt film også i løpet av uka, sier hun.

«Hemmelig» lydspor

Den første av i alt seks kortfilmer som ble vist, var Knut Andreas Knutsens «Garden II».

Knutsen er musiker, og har ikke regissert filmen i tradisjone­ll forstand. I stedet har han invitert fire regissører til å lage hver sin del av filmen basert på musikk han selv har laget. Det var bare én hake: De fikk ikke høre musikken først.

–Regissøren­e fikk bilder av lydbølgene fra musikken. Dermed måtte de i stor grad gjette seg fram til hvordan det ville høres ut. Alle ble overrasket da de så det ferdige resultatet, men det var en positiv overraskel­se, sier Knutsen.

Han forteller at ideen stammer fra barndommen. Da så unge Knutsen massevis av film uten lyd, fordi han snek seg til å se film om natten.

– Jeg laget alltid musikk til filmene i hodet mens jeg så på. I dette tilfellet er filmen laget til musikken, i stedet for motsatt. Filmen er også tatt ut til Bergen internasjo­nale filmfestiv­al i september, og da har jeg nådd målet. Jeg ønsket at den skulle bli vist i Haugesund og i Bergen, siden både Hordaland og Rogaland kan sees på som filmens hjemmebane. Den er spilt inn på Utsira, og de medvirkend­e kommer fra begge fylker, sier Knutsen.

Skrekk, ungt talent og hiphop Det øvrige filmene som ble vist var følgende: y «Stillheten­s uro» av Svein Molaug, en ganske dyster film som ligger i naerheten av skrekk-sjangeren. y «Sykkelfugl» av Odveig Klyve og Kari Klyve-Skaug. Den handler om ei afghansk jente på et norsk asylmottak som laerer seg å sykle i smug, mot familiens vilje. y «Fødsel» av Lina Helvik. Filmen ble produsert som en del av Filmkraft Talents talentprog­ram «Filmverkst­ed», og handler om en ung, høygravid kvinne som mistrives sterkt i hjembygda. Derfor gjennomfør­er hun en høyst uortodoks flukt akkurat idet vannet går. y «Valpen» av Kristian B. Walters. Som tittelen antyder handler filmen om to barn som ønsker seg en valp. De blir avvist i dyrebutikk­en takket vaere sin unge alder, men gir seg ikke så lett. y «Sjefen e tebage». Musikkvide­o av hiphop-gruppa Kriminell Kunst. Ellevill gangster-film om to tøffe politibetj­enter som ypper seg mot noen enda tøffere damer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway