Stavanger Aftenblad

Robert Plant 70 år

-

Robert Plant, britisk musiker, mest kjent som vokalist i Led Zeppelin, er 70 år i dag, mandag

20. august.

Han vokste opp i en relativt velstående familie i Kiddermins­ter, England. Han trosset sin far, som ikke ønsket at sønnen skulle bli musiker, og sang i en rekke mindre kjente band i Midlandsom­rådet på midten av 1960-tallet. En av disse gruppene var «Band of Joy», hvor kameraten John Bonham spilte trommer, og da han sommeren 1968 møtte tidligere Yardbirds-gitarist Jimmy Page sang han i et band som het Hobbstweed­le.

Plant var ganske ukjent for de fleste da Page spurte ham om å bli vokalist i hans nye band. Plant aksepterte tilbudet, og anbefalte Bonham som trommeslag­er i det nye bandet, som senere fikk navnet Led Zeppelin.

Da Plant ble medlem av Zeppelin, hadde han skrevet én låt i hele sitt liv, og i den første perioden var Jimmy Page bandets låtskriver. Etter hvert utviklet imidlertid Plant seg til å bli en dyktig låtskriver, og fikk stadig større tillit av Page. Fra og med albumet Led Zeppelin IV var Plant bandets primaere låtskriver. Han har blant annet skrevet teksten til bandets største hit «Stairway to Heaven».

Led Zeppelin ble oppløst i 1980 etter at John Bonham døde. Senere har Plant gitt ut soloplater med ujevne mellomrom. Felles for de fleste av disse er at han har forsøkt å bevege seg bort fra Led Zeppelins musikk, og har eksperimen­tert med elementer av synth-musikk, blues og etnisk musikk – men ingen av disse soloplaten­e har kommet i naerheten av Led Zeppelins salgstall. I 1994, og senere igjen i 1998 gjenopptok Plant samarbeide­t med Jimmy Page, og duoen ga ut to plater sammen.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Mathias Pollestad (13) vant forrige helg EM i Speedway i Skaerbaek i Danmark. Han kjører for den danske klubben Holsted, men represente­rer også Elgane Motorsykke­lklubb. – Det føles veldig godt! Jeg skulle gjerne sett at flere begynte å kjøre i Norge.Det er danskene som regjerer for øyeblikket, sier Mathias. Det unge speedwayta­lentet kjører i klassen for 85 kubikk, men rykker med EM-seieren nå opp til 250 kubikk-klassen.
TOMMY ELLINGSEN Mathias Pollestad (13) vant forrige helg EM i Speedway i Skaerbaek i Danmark. Han kjører for den danske klubben Holsted, men represente­rer også Elgane Motorsykke­lklubb. – Det føles veldig godt! Jeg skulle gjerne sett at flere begynte å kjøre i Norge.Det er danskene som regjerer for øyeblikket, sier Mathias. Det unge speedwayta­lentet kjører i klassen for 85 kubikk, men rykker med EM-seieren nå opp til 250 kubikk-klassen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway