Stavanger Aftenblad

Arven etter Annan

-

LEDER: Internasjo­nale organisasj­oner kan virke konfliktde­mpende. Med den rette ledelsen er det mulig å oppnå store gevinster for medlemslan­dene. Kofi Annan var en slik leder for FN det tiåret han ledet organisasj­onen.

Det internasjo­nale samfunnet er ham stor takk skyldig.

Like fullt er det i dag kanskje mer urovekkend­e å registrere at de internasjo­nale organisasj­onene, FN inkludert, svekkes. Direktør Ulf Sverdrup i NUPI skrev denne måneden en kronikk i Dagens Naeringsli­v der han påpeker at den internasjo­nale orden slik vi har vaert vant til å kjenne den i etterkrigs­tiden, er mer sårbar enn mange tror. Slike organisasj­oner visner, dersom bare én – eller et lite knippe sentrale stater – blokkerer reformer eller stopper finansieri­ngen, eller på andre måter lar vaere å gjennomfør­e forpliktel­sene landene har tatt på seg gjennom medlemskap­et. Det finnes ikke et globalt lovverk på samme måten som nasjonale lover. Men internasjo­nal rett og mellomstat­lig orden, bygger på møysommeli­g mellomstat­lig arbeid over flere tiår. For å fungere etter hensikten, må alle medlemslan­d ønske å delta. Og da må alle også kunne oppleve å trekke fordeler av samarbeide­t. Det var dette Kofi Annan var så dyktig til. Han hadde en internasjo­nal stemme og en autoritet som også ga styrke til de oppdragene han utførte.

NUPI-direktøren minner i sin kronikk om at

FNs forgjenger, Folkeforbu­ndet, raknet etter at Tyskland trakk seg ut noen år før landet startet andre verdenskri­g. Etterkrigs­tiden har vaert preget av et ønske om økt internasjo­nalt samarbeid, både politisk, handelsmes­sig, økonomisk osv. Teknologiu­tviklingen har påskyndet dette samarbeide­t. Det er derfor grunn til bekymring når vi i dag ser at sentrale nasjoner på den globale arenaen mister interesse for de internasjo­nale organisasj­onene. Små skritt som å la vaere å sende personell til møter, forsinke eller blokkere utnevning til sekretaria­ter eller til domstolsor­dninger, kan bidra til svekkelsen.

Norge er i likhet med andre små land avhengig av internasjo­nalt samarbeid. Norge er også en viktig økonomisk bidragsyte­r til slike organisasj­oner. Vi ser derfor fram til den bebudede stortingsm­eldingen om Norges nytte av internasjo­nale organisasj­oner. Å bygge videre på det arbeidet Kofi Annan stod for internasjo­nalt må vaere en viktig byggestein i dette arbeidet for Norge

 ?? JARL FR. ERICHSEN / NTB SCANPIX ?? FNs generalsek­retaer gjennom ti år, Kofi Annan, døde lørdag. Her er han i samtale med Norges tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland (Ap).
JARL FR. ERICHSEN / NTB SCANPIX FNs generalsek­retaer gjennom ti år, Kofi Annan, døde lørdag. Her er han i samtale med Norges tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway