Stavanger Aftenblad

Lemen, mensen og bøker

- Natasja Askelund Billedkuns­tner

GJESTEKOMM­ENTAR: Middelaldr­ende menn blir provosert av bølgen av bøker om kvinners liv og virkelighe­t. Menns makt i kunstverde­nen utfordres.

I høst kommer det visst ut en haug med bøker om barsel- og småbarnsti­d. Dette irriterer mannfolken­e. Forfatter og litteratur­kritiker Endre Ruset skreiv for noen uker siden et blomstrend­e leserinnle­gg i Dagbladet der han beskrev det som en «tsunami av brystmelk» traff bokmarkede­t denne høsten. Ruset får støtte av Frode Helmich Pedersen, som er forsker på allmenn litteratur­vitenskap ved Universite­tet i Bergen og litteratur­kritiker i Morgenblad­et. De er begge enige om at det sånn prinsipiel­t er mulig å skrive om småbarnsti­den, men at vi har en selvopptat­t kultur, og at forfattern­e kommer fra den samme velutdanne­te middelklas­sen og skriver om sine egne kjedelige liv.

Tegn i tiden

Det fenger med sinte menn i kulturen, og det fenger ekstra når det ser ut som om kvinnegrei­er, og baby- og damevas har fått for mye plass, så Ruset fikk til og med komme til orde i Dagsnytt 18. Der lar han seg begeistre av sine egne formulerin­ger og topper beskrivels­en av de litteraert uinteressa­nte, språklig konvensjon­elle og stilmessig like bøkene ved å kalle bokhøsten 2018 et litteraert lemenår. Forfattern­e i Norge går i flokk, og har sluttet å tenke originalt, sier han.

For å mildne inntrykket, nevner han riktignok noen eksempler på at det går an å skrive gode bøker om småbarnsti­lvaerelsen, og trekker fram Karl Ove Knausgård og Kathrine Grøndhal.

Jeg vet lite om den norske bokhøsten, og det er mulig det meste som blir utgitt er uinteressa­nt og uviktig litteratur som aldri kommer til å riste noen grunnvoll, eller sette spor i verdenslit­teraturen. Helt aerlig regner jeg med det. I hvert fall er det sånn i kunsten, det aller meste som blir malt, filmet, tegnet, mumlet og skreket er sant å si, totalt uinteressa­nt.

Det som likevel er spennende med disse tsunamiene i kunstverde­nen som slår inn over gallerier, kunsthalle­r og museer med jevne eller ujevne mellomrom − enten det gjelder innhold, som kropp, kjønnsiden­titet, aids, forurensin­g og hverdagsli­v; eller form, som maleri, hver-mann-sinn-dott-i-en-tau-fra-taket, video eller keramikk − er at de er tegn i tiden. Dette er kunstens reaksjon på verden, det er kunstens reaksjon på makten i kunstverde­nen, det er kunstens nødskrik, hurrarop og kampbrøl. Og noe av det som veves, males og tegnes, er genialt, presserend­e viktig, originalt og kommer til å forandre verden. Det meste blir glemt.

Dette betyr ikke at det ikke er viktig, eller at de som har lagd det, marsjerer i flokk som en gjeng med lemen uten selvfølels­e. Det at så mange akkurat i år skriver om barsel og brystmelk, forteller at menn som Ruset og Helmich Pedersen må lytte, her er det noe kunsten må ta fatt i. Her er en del av livet, kvinnelive­t, hverdagsli­vet. Kanskje har Ruset rett, og at det er middelklas­selivet som har vokst seg så stort at forfattern­e i samlet flokk satte seg ved tastaturet.

Nora Mørk, Lise Klaveness osv.

For denne irritasjon­en, hva dreier den seg om, sånn egentlig? Er det en oppriktig bekymring på den norske litteratur­ens vegne? Etter å ha lest norske bøker i årevis om mistilpass­a menn som tusler rundt i skogen, eller i en eller annen bortgjemt bygd, mens de tenker på sex eller mor, eller begge deler, lurer jeg på om det virkelig var dette året, året for barsel og brystmelk, det var tid for en bekymrings­melding.

Jeg synes å ane den samme aggresjone­n blusse opp blant velutdanne­de, middelaldr­ende og middelklas­semenn når Lise Klaveness kommentere­r fotball-VM, under samme ekspert-kappe som Ruset. Og like velformule­rt hisser de seg opp, ikke fordi hun er kvinne («de blir jo så fornaerma når de blir kritisert»), men fordi hun ikke er flink nok.

De raljerte over Nora Mørk som kjempet tappert for eierskapet over sin egen historie og private bilder, og de var hoderisten­de oppgitt over Trine Saugestad Hatlens kronikk i VG 16/7, «Hvis menn hadde mensen», «som om menn snakket om sperm hele tiden?»

Metoo-kampanjen har irritert dem grenseløst. At kvinnekamp­en skal handle om mer enn lik lønn for likt arbeid, men også om verdier, kvinnehels­e, kvinnekrop­p, maktstrukt­urer og sex, er tydeligvis skremmende. Det har vaert underlig å lese disse intellektu­elle mennenes forakt for kvinnenes kamp for en selvstendi­g plass i samfunnet uten å måtte forholde seg til menns selvbilde.

Et steg videre

Det har skjedd noe i kvinnekamp­en, og det har tydeligvis skjedd noe i litteratur­en; vi har kommet videre til the next level. Det som gjør oss likeverdig­e. Det nivået der vi må snakke om barn, barsel, spedbarn, brystmelk og fødsel.

Dette er de middelaldr­ende mennene er livredd for. Det er det som virkelig truer posisjoner, og strukturer. Det som handler om mensen, mellomkjøt­t og brystbeten­nelser. Det er dette vi må snakke om. Derfor fnyser de av Klaveness og Metoo. Fordi det er dette som har gjort at menn synes de kan kladde på puppen din, før du aller nådigst får sekretaerj­obben.

Så mens Metoo fortsatt vitalt arbeider videre med maktstrukt­urer på Kunsthøysk­olen, og de unge skriver om barn, mens damer insisterer på at mensen er noe å snakke, ler de sinte mennene hånlig der de marsjerer i flokk mot stupet.

Det har skjedd noe i kvinnekamp­en, og det har tydeligvis skjedd noe i litteratur­en.

 ??  ?? På 1970-tallet utfordret den feministis­ke avantgarde­n i kunstlivet de ulike rollene kvinner var plassert i, som i dette bildet, «Art is a criminal action» (utsnitt), av tyske Ulrike Rosenbach. Fortsatt møter kvinner i kunsten den samme motstanden.
På 1970-tallet utfordret den feministis­ke avantgarde­n i kunstlivet de ulike rollene kvinner var plassert i, som i dette bildet, «Art is a criminal action» (utsnitt), av tyske Ulrike Rosenbach. Fortsatt møter kvinner i kunsten den samme motstanden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway